Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pro dobré divadelní představení mám slabost a neohraničuji rozdílné rámce divadla a filmu, byť mají své odlišnosti. A pokud se povede převod divadla na plátno ve smíchu původní veselosti humoru, jsem spokojen. Kulisy jsou výborné a plné hravých detailů. A herectví baví svojí rozverností. Navíc si dílo dobírá puritánskou morálku. Tělesná láska způsobuje rozkoše. Tělesná láska dokáže uspokojovat naše chtíče. Tělesná láska nás může přivádět do nepříjemných situací. Tělesnou lásku skrýváme. Tělesná láska nás povzbuzuje, ale také unavuje a obtěžuje. Tělesná láska nás může připravit o čest, pohodlí i majetek. Tělesná láska konejší i vydírá. Tělesná láska okrádá i obdarovává. Tělesná láska je anděl. Tělesná láska je zlodějská kurva. Anděla (skvělá Iva Janžurová) umí muže uspokojit k jeho velkému potěšení. Ale umí i dráždit, vyčítat, pletichařit, využívat a trestat dle svého vlastního práva vidění světa. Bernard Mulligan (vynikající Josef Abrhám) má svůj plán pro rozkoš a jeho úspěšné provedení. Jen ta dohra mu zpřevrací celý jeho ctihodný poklid v trosky. Mulliganův spolubydlící Halibut (dobrý Jiří Hrzán) se rozplývá v opojení i třese se strachy, udílí rady, poslušně poslouchá a panikaří. Majitelka pensionu a slídilka slečna Mossieová (sympatická Věra Ferbasová) s rozhodnou důrazností dbá nad mravní počestností svého ubytovacího zařízení. Tělesná rozkoš může jedince zavést až do psychiatrické léčebny. A nakonec zbývá jen ta náměsíční chůze po hřebeni vysoké střechy. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas (fakt ne příliš často) kápnu na starou čs. komedii, která se mi zjeví z nicoty v celý svý někdejší kultovnosti a já z ní padnu na prdel. Pension pro svobodé pány, jak se zdá, pro mě bude takovým zjevením pro rok 2013. Herecký mistrovství Janžurový, Abraháma a Hrzána (a nakonec i toho Lanďáka) je dokonalý a některý komediální prvky jsou tak skvělý, že jsem občas hýkal smíchem jak psychopat. Zvlášť zábavná je eskalující vychcanost janžurky a nasraná zoufalost Abrahámova. Jinak si poslední dobou všímám, že je zajímavý, že ještě tak před 100 lety byl úředník ve společnosti pan Někdo. ()

Reklama

chlievik 

všechny recenze uživatele

Tak prvých 25 minút v podstate len striptíz podivne peknej Janžurovej, ktorá je síce vynikajúcou herečkou, ale na dej filmu to nestačí, pokiaľ dej nie je v podstate žiaden, čo ale nie je na škodu filmu. Sranda tiež je, jak sa stále točia okolo témy ich lásky, ale tým napolo nasraným a napolo len teoretickým spôsobom. Na týchto komorných scénach, ktoré nie sú až tak veľmi prerušované, je dôležitá hlavne herecká kvalita, ktorá tu je. Zaujímalo by ma vidieť, ako to točili. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Asi to bylo slavné představení v Činoherním klubu a ani se nedivím, bylo báječné sledovat nádhernou konverzačku mezi Abrhámem a Janžurovou, zvláště Iva Janžurová předvedla i ve filmovém zpracování už jako mladinká jeden z vrcholných hereckých výkonů. Bohužel, v okamžiku, kdy se na scéně objevil Jiří Hrzán, změnil se slovní humor v humor spíše groteskní, ten byl ještě slušné kvality, ale závěr s šekovou knížkou, úprkem do noční ulice a zvláště zásah zřízenců blázince, to bylo úplně ujeté v záporném slova smyslu a jednu hvězdičku jsem musel ubrat. ()

Stefi_836 

všechny recenze uživatele

Podle zdejšího hodnocení jsem myslela, že se při zhlédnutí budu za břicho popadat a udělím s radostí 5 hvězdiček, ale teď konstatuji, že třetí třetina filmu vychází bohužel z trapnosti a nesmyslosti scén a přehrávání herců. No ono většinou jakmile se někdo snaží zavřít někoho v českém filmu do blázince, jen málokterý režisér režii udrží na optimu, aby vše působilo přirozeně.  A tady se to opravdu přesně nepovedlo. Chocholoušek by se jim vysmál, protože ten jediný tu správnou úroveň právě měl.  Takže začátek je velice vtipný, na 4-5 hvězd,ale ten konec vidím jako totálně pokažený ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • S Jiřím Hrzánem si Iva Janžurová zahrála ve stejnémroce také ve filmu Svatba jako řemen (1967), který režíroval taky Jiří Krejčík. Za obě filmy Iva dostala cenu Trilobita. (Willy Kufalt)
  • Komedie Seana O'Caesyho patří k tehdejším slavným představením pražského Činoherního klubu. Když ji režisér Jiří Krejčík roku 1967 filmoval, využil i herců, kteří v tomto představení účinkovali. (Lynette)

Reklama

Reklama