Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (937)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z nejlepsich valecnejch filmu, ale to by to nebyl Kubrick, kdyby se film nejak neodlisoval. I kdyz se to tyka valky ve Vietnamu, takle jsem dane tema jeste nikdy zpracovane nevidel. Prvni polovina je, jak uz tu zminilo vic lidi, naprosto genialni, 50 minutova smrst buzerace ve vycvikovem tabore je neskutecna jizda a proto uz druha polovina muze pusobit trochu zdlouhave, ale i kdyz je pomalejsi, tak se mi taky hodne libila. Myslim, ze kdyby tu nebyla ta prvni hodinka, nikdo by netvrdil, ze je druha polovina pomala, ale ve srovnani s prvni tomu tak je, protoze vetsi jizdu nez tech 50 minut si nedokazu predstavit. Predci to i Jarhead, kde je buzerace taky slusna. Ono je vic veci, ktere mi tu Jarhead pripominaly, napr. prisaha na zbran. Herci jsou vyborny, hlavne vynikajici vykon instruktora v podani R. Lee Ermeyho a pak taky Vincent D'Onofrio, kterej ze zacatku pusobil jako smesnej chudacek, ale postupne se zmenil tak, az z nej sel strach. Ale ostatni za nima nijak nezaostavaj, Matthew Modine je opravdu Joker a i vsichni ostatni sou super. Film mi taky prisel dost realistickej a i kdyz tu nejsou zadny jatka v dzungli, boju sem si uzil dost. Taky je tu jak je u Kubricka zvykem perfektni hudba. Dalsi Kubrickuv vynikajici film. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Full Metal Jacket" sa skladá z dvoch pomerne odlišných častí. Prvá polovica sa venuje príprave a výcviku vojakov na boj. Stanley Kubrick tu nasadil ukrutne sa stupňujúce tempo, takže som čakal orgasmatronický výbuch v druhej polovici. Vtedy sa totiž dej presúva do akcie. Do ostrých bojov vo Vietname. Lenže prišiel skôr prekvapujúci útlm. Tiež sa mi vôbec nepáčilo obsadenie hlavnej úlohy. Okuliarnatý Matthew Modine sa mi tam vôbec nehodil. "Olovená vesta" nie je zlý film, ale od majstra Kubricka som predsa len očakával trocha viacej. *** ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

#79 "I don't want no teenage queen - I just want my M14". Prvních asi pět minut jsem se smál, pak mě ale smích přešel. Seržant Hartman (spíš Hardman) byla neskutečně skvěle zahraná postava a během části z výcvikového tábora jsem opravdu cítil jak na mě z obrazovky srší ta pokora, únava, frustrace a spousta dalších emocí, které bych v takové míře nikdy nechtěl zažít. Bylo to až neuvěřitelné. A pak přechod do Vietnamu, scéna s vietnamskou prostitutkou mě naprosto dostala, v tu chvíly mi v hlavě probíhaly jen dvě slova: Kubrick a Génius. Narozdíl od většiny zde, se mi druhá část líbila ještě víc a nesouhlasím s názorem, že Kubrick nezvládá akční scény. Mě se naopak moc líbily, popsal bych je asi jako takové "rozvážné" a rozvaha rozhodně není špatná vlastnost. Navíc hudba co hrála ve druhé polovině mě jednoduše mnohem více poutala než (ač velmi úderné) pozpěvy vojáků z první poloviny filmu. Finální scény mi přišly jak z pekla, naprosto nádherné ! Na to, že válečné filmy nikdy nebyly mým žánrem, se mi tento snímek moc a moc líbil. Po Mechanickém pomeranči jsem byl v extázi, Barry Lyndon mě trochu probral ale Full Metal Jacket mě vrací zpátky tam, kde mě mistr chtěl mít. 10/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No podle mě tedy Vesta nijak skvělý film není. Jednak její dramatická výstavba je trochu divná, mezi první částí ve výcviku a druhou ve Vietnamu je příliš násilný a nepřirozený zlom (v takové 9. rotě přechod působí mnohem přirozeněji), navíc kromě (relativně) realistického a kamerově vytříbeného zobrazení války ve filmu postrádám nějakou hlubší myšlenku, důvod, proč ten film vůbec natočit. Co mi chybí nejvíc, jsou asi lidštější charaktery, už na začátku výcviku řada vojáků působí drobně vyšinutě a žádný mě nijak nezaujal. Co zůstává, je samozřejmě kubrickovsky precizní filmařská stránka, boje jsou dynamické, zvuk pořádně duní, kamera snímá ze zajímavých úhlů. Kol a kolem dobře natočený film, který ale v mých očích sráží pro mne nezajímavý obsah. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Ho Chi Minn is a son of a bitch. Got the blueballs, crabs and the seven-year-itch!“ V první půli seno/sláma instruktor (Ermey), podoben chrlícímu gejzíru, řve jednu invektivu za druhou, aby ze svých hochů udělal zabijácké stroje. Nikoho nepřekvapí, že bečka sádla vojín Pyle efektivně zhodnotí jeho dril jako první.. Private Joker (Modine) při tom všem zkouší udržet chladnou hlavu, ale brzy pozná, že těžko na cvičišti a ještě hůře na bojišti. Jediné mínus jsou poněkud neautentické exteriéry ve druhé půli, ale na těch antiválečný Full Metal Jacket naštěstí nestojí. „Ain´t war hell?“ ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Sniperka Vietcongu v závere snímky strieľa z československej útočnej pušky Sa-58. (Jello Biafra)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. června 1987 v Beverly Hills. (Varan)

Reklama

Reklama