Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak buď jsem důsledný, anebo nedůsledný, ale když je někdo důsledně nedůsledný, tak prosím jaké z toho jsou důsledky!“ Nepostradatelný Ducháček, který nakonec opravdu všechno zařídí, patří k dalším velmi vydařeným Burianovým postavám a hereckým exhibicím par excellence. A jakmile je na scéně, film moc baví. Ale v tom je právě i ten největší problém snímku. Filmy s Burianem mají obecně ten neduh, že jakmile komik není na scéně, příliš srandy si publikum neužije. A v tomto případě to bohužel platí dvojnásob, protože jakmile Ducháček zmizí ze záběru, jde o poměrně nevtipnou věc, tím spíš, že jediné 2 další zábavné postavy (nerozvedený pár Trégla a Blažkové) se vyskytují právě jen ve scénách s Burianem. Ten spolu s podařenými frky, hrátky s češtinou a dialogovými výměnami naštěstí film navzdory slabším místům táhne a hlavně díky němu hodnotím slušnými 4*. „Že byste šla do šatny nějak…?“ - „Věšet kabáty?! To se raději pověsím sama!“ - „To je dobrej nápad! A my vám řekneme kde. A máme vo ni postaráno.“ ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Po U pokladny stál patrně druhý nejvtipnější Burianův film, přesto jednu hvězdu strhávám... Protože až pár Burianových fórků nebyla ona protivná aristokratická rodina vůbec potrestána, když tedy nepočítám vytrhnutí chlupu z brady Gampeové. A přitom ta stará existence by si taak zasloužila, aby chvíli máchala s hadrem a vytírala podlahu, a Ervínek si taky mohl hodit brigádu v nějakém tom předválečném JZD, vídle a kolečko s hnojem by mu náramně slušely. No a Adina alias Žili by mohla máchat s hadrem spolu se starou existencí, neboť jí nechybí jedna zásadní vlastnost, kterou má mít správná uklízečka - totiž protivnost. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa jeden z najzábavnejších filmov s Vlastom Burianom, trpiaci ich spoločným neduhom - obrovským rozdielom medzi Burianom a ostatnými hercami (s malými výnimkami). Zatiaľ čo na Burianovi sa zabávajú aj moje deti a možno sa budú aj vnúčatá, sledovanie napr. Hemmera s Mandlovou je aj pre mňa utrpením. Španielske kráľovné chodili v sprievode zmrzačenej trpaslíčky, aby kontrast s ňou dal vyniknúť ich pôvabu. Zaujímavé, že tento "dueňa efekt" u Burianových filmov nefunguje a práve výskyt "dueňa hercov" limituje moje hodnotenie jeho filmov. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jak (o)hodnotit ptáčka Ducháčka, toť vskutku oříšek. Stále váhám, stále váhám. Burian byl v úloze Ducháčka výborný (dobře napsáná role: pak jsem nad tím ještě uvažoval, že v reálném životě by mně byl Ducháček spíš protivný, není to prostě čistý sympaťák, přesto jsou scény, kde není, takové "prázdnější"), několikráte se mu podařilo upřímně mě rozesmát (vrcholem filmu je pro mě příprava aukce), ale... milostná linka L. Hemmer a A, Mandlová + záchrana té aristokratické rodinky, to se mnou nic neudělalo, nezafungovalo to. "Přednostu stanice" či "U pokladny stál mně" řádím výš, k těm bych se mohl vrátit kdykoliv, tohle už asi ani vidět znovu nemusím. 65% ()

pjotr76 

všechny recenze uživatele

Mooc dobrý, jenom mě tam strašně iritoval ten pan doktorrrr. Před válkou bylo jen pár herců s civilním projevem, a tak byli Burian, Marvan, Nový, Plachta, Rašilov, Gollová, Baldová, Pištěk, Haas, Werich, Voskovec...a zbytek jim obvykle jen velmi trapně sekundoval. Zapoměl jsem na Trégla, Kohouta, Zitu Kabátovou, a Vojtu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Admirál z Rispaldic je fiktívna osoba, zato nápis pod obrazom je úplne autentický. Tou autentickosťou sa nemyslí ani osoba admirála, ale ani bitku pri Falklandoch, respektíve dátum admirálovho úmrtia. Známe bitky pri Falklandských ostrovov boli dve. Jedna v decembri 1914 medzi Nemeckom a Veľkou Britániou, druhá medzi Britániou a Argentínou na jar r. 1982. Zrejme ale išlo o úplne iné Falklandy, keďže dátum úmrtia je 18.november 1917. Falkland znamená v preklade Sokolia zem, a tak sa mohla volať i len nejaká dedina, skala na pobreží, alebo malý ostrovček prakticky kdekoľvek .V pozadí za admirálom sa nachádza vojnová loď s dymiacimi komínmi, ďalšie loď je v diaľke na horizonte. Z lode vpredu vystupujú dve dvojice diel veľkého kalibru, čo by nasvedčovalo, že sa jedná o bojovú loď, alebo prinajmenšom o ťažký bojový krížnik. Takže nápis každopádne autentický je, údaje, ktoré obsahuje, nie. (Raccoon.city)
  • Originálne je na tú dobu úvod filmu, namiesto obvyklých titulkov vidíme tváre autorov a hercov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama