Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král komedie Eddie Murphy se v tomto zábavném filmu stává zhýčkaným a sebevědomým africkým princem, který přichází do Ameriky, aby si tu našel nevěstu. V doprovodu svého přítele (Arsenio Hall) si Murphy záhy najde práci, byt a nové prátele i nepřátele a samozřejmě se dostane do spousty malérů. Murphy i Hall jsou ve svých rolích skvělí a rozhodně by Vám už kvůli nim tahle komedie neměla uniknout! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (439)

Master19 

všechny recenze uživatele

Komedie s Eddiem Murphym z 80. letech jsou prostě klasika a většina současných komedií jim nesahá ani po kontníky. Velmi se mi líbí vtípky Johna Landise, jako je třeba obsazení milionářských bratrů ze Záměny do role homelesáků. V Záměně je Eddie odřel a tady je počastuje almužnou... :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Váš královský penis je čistý! '' - Cesta do Ameriky je celkem slušná americká komedie z konce devadesátých let. Edie Murphy si zde střihl hned několik ne dvoj ale nejméně kvadro rolí a v některých by jste jej věru ani nepoznali. U tohohle vydržíte sedět bez jediného pozvednutí obočí protože tady moc hluchých a trapných míst není. * * * ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Váš penis je čistý, výsosť.“ Za Cestou do Ameriky stoja dve najväčšie hviezdy americkej komédie 80. rokov: režisér/producent John Landis a herec Eddie Murphy. Bohužiaľ, ako to v tomto desaťročí nie vždy, ale často chodilo, scenár je slabší. Asi sa zhodneme na tom, že ústredná myšlienka „musím niečo dokázať vlastnými rukami napriek tomu, že som princ“ je priemerná. Ale zas Eddie to zahral fakt odzbrojujúco, tak tomu veríte. Snímka stojí predovšetkým na výraznej zápletke (čo by sa stalo, keby mladý princ z exotickej fiktívnej krajiny prišiel do Ameriky, kde nič neznamená?) a obsadení podporných roličiek (James Earl Jones, Samuel L. Jackson, John Amos). Zaujímavosťou je, že hoci si niektorí diváci myslia, že viac rolí v jednom filme Eddie mal až v Zamilovanom profesorovi, v skutočnosti ich mal už tu; konkrétne obdivuhodné štyri. Nenápadný sympaťák Arsenio Hall sa mu však prekvapivo hravo vyrovnal a má ich na konte rovnako štyri. Pozoruhodným cameom je potom dvojica skrachovaných milionárov z Výmeny (!). Veľmi ma bavila prvá polovica. Príchod do USA je geniálny (ukradnutie batožiny a následne značne podozrivo zmenený šatník miestnych obyvateľov alebo úžasne WTF scény s randením v nočných kluboch a obhliadka bytu s nakreslenou siluetou PSA!!!), ale v druhej polovici to čiastočne upadne do monotónnosti. Eddie mal v tom čase divákov absolútne v hrsti, takže nečudo, že snímka s rozumným rozpočtom 30 miliónov ich na celom svete trhla nadšených 160. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejvíce originálních komedií osmdesátých let. Věčná škoda, že ji místy tak devalvuje star power Eddieho Murphyho, který zbytečně rozmělňuje tempo a vkus svými uječenými cameo rolemi. Jinak velmi kvalitní zábava, která ústřední téma "bohatý snílek hledá lásku v chudinském prostředí" vytěžuje na maximum. Asi nikomu jsem nikdy nezáviděl jeho život tak jako zde Murphymu, čištění pohlavního údu po ránu prsatou štíhlou služebnou mám odteď v čele seznamu "stihnout před smrtí". 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spolu s Metrom je toto druhy Murphyho film, ktory mam rad. Tentoraz to je cistokrvna komedia. Paci sa mi, ze tu Murphy nehra ukecaneho frajera ako obycajne, ale dobrosrdecneho princa. Cele je to pojate ako taka rozpravka odohravajuca sa v New Yourku. Trochu divne mi preto vzdy pripadalo, ze je to natocene v R-kovom ratingu, takze tu nie je nudza ani o nahotu. Holt, dnes by to uz bolo v detskom ratingu. Skvele je, ze aj ked je film plny cernochov, tak vtipov ktore by sa zaoberali rasou tu je minimum. Vo vedlajsich ulohach sa tu mihne kopa znamych xichtov. Medzi inymi v jednej vtipnej scenke aj Samuel L. Jackson. Velkym kladom je pre mna aj vydareny SK dabing, ktory tentokrat tromfne vsetky ceske. Takze vysledkom je skvela romanticka komedia s rozpravkovym nadychom a Murphym v top forme. 8/10. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (25)

  • Režisér filmu John Landis uvedl, že jej tehdy horkokrevný Eddie Murphy (princ Akeem) během natáčení několikrát popadl pod krkem. (Mafyn)
  • Herec John Amos, jehož Cleo McDowell má soudní spory s řetězcem McDonald's, pro tuto společnost ve skutečnosti kdysi pracoval (konkrétně v její vůbec první kanadské pobočce) a později účinkoval i v její reklamě. (NIRO)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste New York. (dyfur)

Související novinky

Cesta do Ameriky 2 míří na VOD

Cesta do Ameriky 2 míří na VOD

14.10.2020

Peníze na dřevo jsou peníze na dřevo. Zhruba tak se dá shrnout rozhodnutí producentů pokračování Cesty do Ameriky vynechat klasickou kinodistribuci a prodat snímek streamovací službě Amazon. Nový… (více)

Eddie Murphy se znovu vydá do Ameriky

Eddie Murphy se znovu vydá do Ameriky

13.01.2019

Kariéra Eddieho Murphyho (Dr. Dolittle, Norbit) nestojí v poslední letech za řeč, není tedy divu, že již nějakou dobu usiluje o návrat k jedné ze svých nejslavnějších rolí. Chce totiž natočit… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama