foto

John Landis

  • nar. 3.8.1950 (70 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

John Landis, narozený 3. srpna 1950 do židovské rodiny v Chicagu, Illinois, USA je americký režisér, scenárista, herec, kaskadér, ředitel a producent. Když mu byly čtyři měsíce, rodina se přestěhovala do Los Angeles. Svou kariéru začal rovnou v Hollywoodu, pracoval i v Evropě. Je znám především svými komediemi, horory a videoklipy pro megastar Michaela Jacksona. Natočil i několik reklam.

Debutoval komediálním hororem SCHLOCK (1973), který byl inspirací i v dalších významných projektech. Stal se velmi vlivným a oceňovaným hollywoodským tvůrcem zejména v období konce 70. let minulého století díky satirickým komediím jako THE KENTUCKY FRIED MOVIE (1977); ZVĚŘINEC ČASOPISU NATIONAL LAMPOON (1978); BRATŘI BLUESOVI (1980), kterými si získal novou generaci fanoušků. Původní scénář ke klasickému hororu AMERICKÝ VLKODLAK V LONDÝNĚ (1981) napsal už ve svých 18 letech. Průlomová v jeho kariéře byla spolupráce na videoklipech se zpěvákem a tanečníkem Michaelem Jacksonem, kdy vznikla díla THRILLER (1983); BLACK OR WHITE (1991), která jej proslavila po celém světě a způsobila revoluci na hudebních kanálech jako MTV nebo VH1. Natáčení filmu ZÓNA SOUMRAKU (1983) bylo spojeno s tragickým úmrtím několika herců z důvodu nešťastného pádu vrtulníku. Dlouhé tahanice a soudní pře měly dopad i na jeho další profesionální dráhu. Možná i proto se musel mnohem víc „snažit“ a vytvořil kasovní trháky s „dvorními“ herci Ediem Murphym a Danem Aykroydem (ZÁMĚNA – 1983; ŠPIÓNI JAKO MY – 1985; CESTA DO AMERIKY – 1988; OSKAR – 1991 se Sylvestrem Stallonem; POLICAJT V BEVERLY HILLS III - 1994). Ovšem komedie BLBOUNI (1996) byla naprostým propadákem. V muzikálu BLUES BROTHERS 2000 (1998) vystupovaly živě hudební hvězdy jako Junior Wells nebo James Brown. Landis se na čas více věnoval producentské práci a režijně asistoval seriálové tvorbě. Po téměř desetileté absenci se vrátil k filmování komedií BURKE AND HARE (2010).

John jako herec je znám rolemi v úspěšných filmech - ČELISTI (1975); DARKMAN (1990); MĚSTO ŠÍLENCŮ (1997); SPIDER-MAN 2 (2004) a podobně jako třeba Woody Allen hrál ve vlastních projektech, např. v nejprodávanější videokazetě všech dob MAKING MICHAEL JACKSON´S ´THRILLER´ (1983).

John Landis je od roku 1980 ženatý s kostýmní výtvarnicí Deborah Nadoolman, mají spolu dvě děti Rachel (1982) a Maxe (1985). V rozhovoru pro BBC uvedl, že je ateista. V několika jeho filmech se opakovaně objevoval motiv King Konga nebo odkazy na staré filmy, zval si k hraní ve filmech známé režiséry a používal různé inovátorské prvky. Je nadšencem DVD technologie. Byl nominován na několik ocenění, mnoho z nich také získal (př. Emmy).

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Režijní filmografie

Filmy

2010 Burke and Hare
1998 Blues Brothers 2000
Susanin plán
1996 Blbouni
1994 Policajt v Beverly Hills III
1992 Nevinná krev
1991 Oscar
1988 Cesta do Ameriky
1987 Amazonky na Měsíci
1986 Tři amigos
1985 Do noci
Špióni jako my
1983 Záměna
Zóna soumraku
1981 Americký vlkodlak v Londýně
1980 Bratři Bluesovi
1978 Zvěřinec časopisu National Lampoon
1977 The Kentucky Fried Movie
1973 Schlock

TV seriály

2012 Franklin a Bash (TV seriál)
Voir Dire (S02E06)
2008 Podstata strachu (TV seriál)
In Sickness and in Health (E04)
Agentura Jasno (TV seriál)
Vánoce (S03E09)
2007 Agentura Jasno (TV seriál)
Americké duo (S02E01)
Duch šílené Sherry (S01E15)
2006 Mistři hrůzy (TV seriál)
Family (S02E02)
2005 Mistři hrůzy (TV seriál)
Deer Woman (S01E07)
1997 Honey, I Shrunk the Kids: The TV Show (TV seriál)
1990 Snílek (TV seriál)
1985 George Burns Comedy Week (TV seriál)

Dokumentární

2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project
2004 Slasher (TV film)
2003 Michael Jackson: Number Ones (video kompilace)
1985 Disneyland's 30th Anniversary Celebration (TV film)
1983 Michael Jackson: Making Michael Jackson's 'Thriller'
1982 Coming Soon

Hudební videoklipy

1991 Michael Jackson: Black or White (hudební videoklip)
1983 Michael Jackson: Thriller (hudební videoklip)

Video kompilace

1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (video kompilace)
1993 Dangerous: The Short Films (video kompilace)

Herecká filmografie

Filmy

2018 I Hate Kids
2015 Tales of Halloween
2013 Zkáza Las Vegas (TV film)
2009 Scenesters, The
2007 Look
2005 2001 maniaků
Hloupá ruka zákona
Sekera
2004 Spider-Man 2
Surviving Eden
1999 Freeway II: Confessions of a Trickbaby
Honba za diamanty
1997 Laws of Deception
Město šílenců
Quicksilverova dálnice (TV film)
1996 Vampirella
1994 Mlčení šunek
1992 Sleepwalkers
Venice
Vášeň a sex 2: Našeptávání
1990 Darkman
Psycho IV: Začátek (TV film)
Živá pochodeň
1985 Do noci
1984 Muppets dobývají Manhattan
1982 Eating Raoul
1981 Americký vlkodlak v Londýně
1980 Bratři Bluesovi
1979 1941
1977 The Kentucky Fried Movie
1975 Death Race 2000
1973 Bitva o Planetu opic
Schlock

TV seriály

1994 Svědectví (TV seriál)
1992 Kocour Raplík (TV seriál)
1974 The Six Million Dollar Man (TV seriál)
The Pal-Mir Escort (S02E04)

Dokumentární

2019 Making Apes: The Artists Who Changed Film
Mark of the Beast: The Legacy of the Universal Werewolf
Příběhy za kamerou (TV seriál)
The Golden Age (E06)
The Sixties (E05)
The Seventies (E04)
další epizody (5)
2018 Eli Roth: Historie hororu (TV seriál)
Ghost Stories (E07)
Vampires (E06)
Killer Creatures (E05)
další epizody (5)
2017 King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen
2016 Jak se kalila hudba (TV seriál)
Le Complexe de Frankenstein
Sidemen: Long Road to Glory
2015 Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon
2014 Out of Print
The Real History of Science Fiction (TV seriál)
Invasion (E03)
Robots (E01)
2013 Trespassing Bergman
2012 Beast Wishes
The AckerMonster Chronicles!
2011 Nightmare Factory
Ray Harryhausen - Special Effects Titan
2010 American Grindhouse
Holky s mačetami útočí!
Man Who Saw Frankenstein Cry, The
2009 Boys: The Sherman Brothers' Story, The
I Walked with a Werewolf - a.z.
Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
Pozor na Měsíc: Vzpomínky na film 'An American Werewolf in London'
Tattoos: A Scarred History
Vittorio D.
2008 Dead On: The Life and Cinema of George A. Romero
Starz Inside: Fantastic Flesh (TV film)
Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood (TV film)
Trailers from Hell
2007 Bloodsucking Cinema (TV film)
British Film Forever (TV seriál)
Mr. Warmth: The Don Rickles Project
Spine Tingler! The William Castle Story
The Return of the Living Dead: The Decade of Darkness
2006 Inside the Asylum: The Making of '2001 Maniacs'
Jak se dělá Sci-fi
The 50 Greatest Comedy Films (TV film)
2005 Movies' Greatest Cars (TV film)
RKO Production 601: The Making of 'Kong, the Eighth Wonder of the World'
Shadows in the Dark: The Val Lewton Legacy
The Perfect Scary Movie (TV film)
2004 Edgar G. Ulmer - The Man Off-screen
The 100 Scariest Movie Moments (TV seriál)
2003 Michael Jackson: Number Ones (video kompilace)
The 100 Greatest Musicals (TV film)
2002 Forever Ealing (TV film)
It's Black Entertainment (TV film)
Masters of Horror (TV film)
Screen Tests of the Stars (TV film)
2000 Americká noční můra
1999 Nestvůra při měsíci! Nesmrtelný příběh vlčího muže
1998 Chicago Filmmakers on the Chicago River
Yearbook: An 'Animal House' Reunion, The
1997 A-Z of Horror (TV seriál)
Hollywood Rated 'R'
1996 Kdo je Henry Jaglom?
1992 Heartstoppers: Horror at the Movies (TV film)
1990 The Horror Hall of Fame (TV film)
1986 Stephen King's World of Horror (TV film)
1983 Michael Jackson: Making Michael Jackson's 'Thriller'

Hudební videoklipy

1991 Michael Jackson: Black or White (hudební videoklip)

Video kompilace

1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (video kompilace)
1993 Dangerous: The Short Films (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 Blues Brothers 2000
Susanin plán
1981 Americký vlkodlak v Londýně
1980 Bratři Bluesovi
1973 Schlock

TV seriály

2005 Mistři hrůzy (TV seriál)
Deer Woman (S01E07)
1976 Holmes and Yo-Yo (TV seriál)

Dokumentární

1982 Coming Soon

Hudební videoklipy

1983 Michael Jackson: Thriller (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

1998 Blues Brothers 2000
Susanin plán
1983 Zóna soumraku

Dokumentární

2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project
1982 Coming Soon

Hudební videoklipy

1983 Michael Jackson: Thriller (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(26)