Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (407)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hm, ne tak silně vizuálně podmanivé a herecky přitažlivé jako Pýcha a předsudek od Wrighta, ale rozhodně stále velmi nadprůměrně zrežírována další klasická romance od Austen. Sice mi trochu vadilo, jak moc se ty příběhy podobají, což samozřejmě vyplývá ze spisovatelčina lpění na pevně stanovených pravidlech a celkové výstavbě a žánru jejích románů, ale vše ostatní fungovalo skvěle. Ang Lee je stejně jako zminovaný Wright velký expert na krásné romantické scény a scenérie, takže se tady dožijete té pravé anglické mlhavé, deštivé atmosféry, pravé tvrdé anglické divočiny i věrohodného zobrazení tehdejší smetánky a různých intrik a pavučin, které mezi sebou všichni splétají. Herecké obsazení je, jak jsem už taky napsal, pro mně ne tak přitažlivé, ale Rickman a Laurie (v jedné z menších ale stále podstatných rolí, a dokonce se trochu i mohl chovat jako Dr. brilantní) jsou páni herci, a Grant je Grant, ten se pro takové role narodil. Takže film uběhl dostatečně rychle, nemůžu říct, že bych se na to chtěl někdy dívat znovu, ale ne kvůli tomu, že mně to zklamalo, jen kvůli tomu, že tenhle žánr pro mně není příliš chutný a přes všechny kvality je tu hodně dalších filmů, které sem neviděl a času je málo. A mezi nimi i další Leeho skvosty (až na pana zeleného, ten jen průměr) pěkné 4 ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že je mi od první chvíle co vejde nějáký muž do místnosti jasné kdo se do něj zamiluje. Nalákalo mě hlavně množství filmových hvězd, které se tam objevili. Romantika jak má být. Bylo to prostě skvěle zahrané (Kate Winslet, Alan Rickman), Hugh Grant vypadá vtipně, Emma Thompson mě jako obvykle nepřestala štvát, dobrá kamera i scénář. Slušné 4* ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaná nuda. Ano, je to krásně natočené, plejáda výborných herců je téměř neuvěřitelná (zvláště v dnešni době fenoménu Harryho Pottera – najdeme zde profesorky Umbridgeovou a Trelawneyovou, profesora Snapea a dokonce i Korneliuse Popletala :-) ), ale přesto jsem se pořád dívala na hodinky a nekonečné dialogy o ničem mi lezly na nervy. Prostě asi nejsem fanoušek puritánské viktoriánské Anglie. Nebo jsem na podobné záležitosti až moc cynická, taky možné vysvětlení :-) ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Expresivní Rozum a cit potřebuje rozum a cit pro úplné pochopení a vychutnání. Jsem si vědom velkého kvanta pozitiv (citlivá režie, nádherná hudba, skvělí herci a nadupaný scénář) ale takovou porci hluchých míst, aby divák pohledal! To je jediný a zároveň největší zápor, který mi zkrátka nedovoluje jít s hodnocením výše. Je také možné, že romanticko-historické filmy nejsou pro mě, soudě podle Valmonta a Pýchy a předsudku. Snad mě Ang Lee ohromí něčím jiným. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa jedna veľká nuda. mal som veľakrát nutkanie, aby som ho nedopozeral .... V prvom rade znova opakujem, že mám miernu antipatiu ku kostýmovým filmom , zobrazujúcim XIX. storočie. No v tejto dialógovej "divadelnej hre" ma neupútalo nič, akurát to, že casting bol výborný. Emma Thompson ako utiahnutá stará panna, Alan Rickman so svojou bolestínskou vizážou, Hugh Grant ako nesmelý a nevyrovnaný lámač sŕdc a uplakaná a láskou sklamaná Kate Winslet ... K tomu množstvo prázdnych dialógov, ukričaných vidieckých paničiek a nafúkaných veľkomestských buržujov .... ()

Galerie (74)

Zajímavosti (71)

  • Napriek uznaniu, ktoré film dostal, nebol Lee nominovaný na Oscara za najlepšiu réžiu (hoci bol nominovaný na Zlatý glóbus), čo niektorí považovali za rasizmus a podceňovanie čínskej kinematografie všeobecne. Lee to však takto vážne nebral. Povedal, že netreba z toho robiť škandál ani národnú záležitosť. (Arsenal83)
  • V knižnej predlohe je plukovník Brandon o 16 rokov starší od Marianny Dashwoodovej. V realite je Alan Rickman o 29 rokov starší ako Kate Winslet. (Elessar.)
  • V titulkoch je uvedené špeciálne poďakovanie Stephenovi Frymu, ktorý bol odborníkom na počítače Apple. Počas práce na scenári sa totiž v počítači Emmy Thompsonovej objavil problém a nedokázala nájsť súbor so svojím scenárom. Odniesla počítač teda k Stephenovi a ten ho nakoniec našiel. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama