Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (407)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář a skvělá režie. Základní předpoklad pro dobrý film je zde splněn vrchovatě. Dokonale vykreslená atmosféra staré Anglie a vztahů mezi lidmi v té době s důrazem na osudovou lásku. Kdo je příznivec romantických filmů s vynikajícími hereckými výkony, tak tady si přijde na své. Celá plejáda anglických herců spolu se jménem režiséra je zárukou hlubokého zážitku.... Těžko tady někoho vyzdvihnout, ale kdybych musel, pak určitě výkon Alana Rickmana. Skvělý film ! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Především, ta atmosféra a morálka 19. stol. je tu zobrazena naprosto skvěle. Jenže, dokoukat tuhle od reality chirurgicky dokonale amputovanou snobárnu, vyžadovalo u mě značnou dávku filmového sebezapření. Upřímně, i Lynch je pro mě srozumitelnější než tahle vážně míněná telenovela. To, že jsem se musel partnerky v polovině filmu ptát, kolik že je vlastně těch sester a kdo s gentlemanů se které dvoří dokazuje, že můj cit a rozum tohle dílo minulo velkým obloukem. Nebo abych se vyjádřil v intencích filmu, rozum by tenhle výborně natočený výpravný film hodnotil jinak, ale mé city jsou tentokrát důrazně proti. "Pýcha a předsudek" je mi bližší. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Není to paradox, že se o jednu z největších osobností anglické literatury začne člověk zajímat po zhlédnutí jednoho dílu neméně významného britského sitcomu? Dost možná je, ale nic to nemění na faktu, že Jane Austenová byla skutečně talentovaná žena. Typově perfektní obsazení, (na 36 let neuvěřitelně mladě vypadající) Emmou Thompsonovou počínaje a Alanem Rickmanem konče, je hlavním pilířem když už ne citu, tak alespoň rozumu, který mi velí říct, že tady vzniklo něco, co lze spojením "skvělá podívaná" označit jen velmi eufemisticky. Je to totiž něco víc - je to zážitek nad jiné příjemný. 90% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace knih Jane Austenové budou nudné snad i kdyby je točil James Cameron podle scénáře Kevina Smithe a s Jasonem Stathamem v hlavní roli. Jinak řečeno - Rozum a cit je zatím první film Anga Lee, který mě zklamal a nebavil. Ale myslím, že pan režisér (stejně jako výstavní herecká sestava, výprava, hudba atd.) je v tom nevinně, jak už jsem v podstatě naznačil první větou svého komentáře. Možná jsem buran, ale mě prostě tyhle honosné telenovely z Anglie 19. století (ačkoli jsou snad vždy od áčkových tvůrců a formálně jim nelze nic vytknout) nedokážou skutečně oslovit a chytit za srdce. Bohužel. Alibistických 60 % od člověka, kterému tento snímek zcela jistě nebyl směřován... ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Ano, svoje kuzlo to ma a sledovat tento film v roku 2007 tiez, rozoznavanim v obsadeni napr. Hugh Laurieho (Dr. House) ci ja napriklad hned 3 hercov objavujucich sa aj v Potterovskej serii (ktovie, kolkych objavili vacsi fanuskovia:) ). Vykony vsetkych zucastenych, at uz pred kamerou ci mimo nej pekne, ale... na vyse 2 hodiny skutocne potrebujem vacsiu iskru zivota ci humoru a neskutocne mi celu dobu prekazal vek ustrednych dvojich. Chlapcensky vyzerajuci Grant bez krku s vtedy 36 rocnou Thompson ako slecnou stale vhodnou na vydaj a Rickman citajuci basnicku Winslet, aj ked na tu dobu azda s beznym niekolkokrizikovym vekovym odstupom mi jednoducho nedovolili uzit si akukolvek romantiku ci doveru v ich vztahy. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (74)

  • Emma Thompson vo svojej spomienkovej knihe priznala, že natáčanie s ovcami bolo mimoriadne náročné a režisér filmu Ang Lee sa zaprisahal, aby sa už nikdy tieto zvieratá neobjavili v jeho filme. Lenže o 10 rokov neskôr nakrútil film Skrotená hora, v ktorom sa hlavní hrdinovia stretávajú pri pasení oviec. (Arsenal83)
  • Scenáristka a představitelka Elinor Emma Thompson si při natáčení psala deníček, později zveřejněný v tisku. Několik ukázek, část třetí:
    - Pondělí, 1. května: Líbat Hugha bylo roztomilé. Jsem ráda, že jsem si to vymyslela. Na Jane Austen se v tomto ohledu rozhodně spolehnout nemůžete. Točíme scénu na kamenném mostě. Jako na povel připlouvají dvě labutě. Ang: "Odežeňte je. Příliš romantické." Pak jezdíme na koních a není to legrace. Všude kolem ovce. Velice "dobové" ovce s rohy, trvalou a spoustou vlny. Když upadnou, tak nedokáží vstát a někdo jim musí pomoct. To asi není v pořádku. Ang chce mít ve všech exteriérech ovce a ve všech interiérech psy. Navrhla jsem, že by mohly být ovce i v některých interiérech. Ang, po obzvláště problematickém natáčení stáda (velmi tichým hlasem): "Žádné ovce. Už nikdy žádné ovce."
    - Sobota, 13. května: Konečně přišla řada na Alana, který se několik dní nudil v hotelu. Vypadá poněkud zaraženě. Na můj dotaz odpovídá: "Necítím se tak dobře, jak bych se chtěl cítit." Odposlechnuto později - Kate: "Panebože, mám kalhotky v zadku." Alan: "Ach, opět ta ženská tajemnost..."
    - Pátek, 7. července: 19:30, můj poslední záběr - S Alanem v kočáře. S úlevou odhazuji propocený korzet, zatímco se Kate hroutí do trávy. Pláče. Já žebroním o alkohol. 22:15 - Vůbec poslední záběr. Alan klusá směrem ke slunci, klonícímu se k obzoru. Kamera je v bílé kouli, která visí na jeřábu, připevněném na autě. Shodou okolností jsem byla přítomna natáčení posledních metrů, doprovázeném západem slunce. Pak jsme jedli hamburgery s gumovými hranolky, pili šampaňské a ve vzduchu se vznášela láska. Všichni byli dojati. Lindsay a Laurie plakaly. Já jsem se celý večer zubila od ucha k uchu. A v Elinořině hrudi se rozprostíralo pouze silné, tiché uspokojení (to je z knihy). (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 4. prosince 1995 v Beverly Hills v Kalifornii. (BMW12)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama