Reklama

Reklama

Hodný, zlý a ošklivý

  • Itálie Il buono, il brutto, il cattivo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hodný, zlý a ošklivý je klasickým westernovým příběhem o chamtivosti a pomstě uprostřed běsnění občanské války Severu proti Jihu. Podvodník, desperát a ošklivec Tuco (Eli Wallach) je hledaný ve čtrnácti okresech a na jeho hlavu je vypsaná odměna dvou tisíc dolarů. Má ale parťáka, hezouna Joea, zvaného Blonďák (Clint Eastwood), který vždy včas přestřelí provaz, na němž se ho chystá šerif pověsit a při společném útěku si rozdělí odměnu. Ovšem jen do dne, kdy jejich habaďůra přestane Blonďáka bavit a nechá Tuca uprostřed rozpálené pouště sedmdesát mil od nejbližšího města. Vzájemná pomsta je společným jmenovatelem jejich vztahu, ať jsou od sebe bývalí partneři jakkoliv daleko. Cesty osudu je však nakonec zase svedou dohromady v podobě nečekané zprávy o zakopaném pokladu. Každý z nich však zná jen polovinu tajemství, a tak chtě nechtě musí cestovat spolu. Stejnou stopu však sleduje i třetí muž, zlý Setenza, zvaný Krásnoočko (Lee Van Cleef), jemuž se té zajímavé informace dostalo také a on ji rozhodně hodlá prověřit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 442)

castor 

všechny recenze uživatele

Ona už jen příprava na závěrečný souboj, od doby, kdy se pánové konečně zastaví a než poprvé vystřelí, čítá půl třetí minuty. Epičnost, která hraničí s šílenstvím. Hodný Clint Eastwood nazývaný Blonďák, zlým je pistolník Krásnoočko s tváří Lee Van Cleefa a ošklivým temperamentní Tuco s ksichtem Eli Wallacha. Hledají zakopaný poklad, kdy každý zná kus svého tajemství, chovají se k sobě krutě, ovšem pořád je to nic v porovnání s brutalitou občanské války, kterou prostřednictvím bitvy o jeden most sledujeme. Jeden z vrcholů tvorby legendárního Sergia Leoneho, kterému se podařilo získat pořádnou finanční podporu velkého studia. Výsledkem bylo dlouhé a velmi náročné natáčení (Clint se pak odmítl upsat jeho další klasice Tenkrát na Západě), které z hlediska rozsahu, přístupu a ambicí platí za westernovou genialitu. K tomu je třeba přičíst Morriconeho melodie zadírající se pod kůži, jedinečnou kompozicí záběrů a ukázkovou práci s napětím. Jen teda netuším, zda budu mít někdy chuť se na to podívat znovu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Typicky bezbřehá Leoneho westernová genialita prodchnutá jedinečnou kompozicí záběrů, fenomenálním soundtrackem a naprosto filigránskou prací s dynamikou a napětí, která vrcholí závěrečným troj-duelem. Hodný zlý a ošklivý má všechny podstatné rysy spaghetti westernu, včetně občasné táhlosti a epické šíře, která hraničí s šílenstvím. Jenže ona tahle zlatokopecká road movie okouzluje i tím, v jak pomalém tempu se nese, s jakou labužnickou pečlivostí lpí na detailu a jemné mozaice. Podle mého jeden z nejlépe zrežírovaných a zhudebněných filmů všech dob. Kouzelná záležitost. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Spolu s Tenkrát na západě nejlepší Western co jsem kdy viděl. Všichni tři hlavní přestavitelé jsou fakt skvělý a do toho suprová muzika. Je to sice šíleně dlouhý, ale Sergio Leone to dokázal tak skvěle natočit, že to uběhne jako voda a ani vám nepřijde že to tak dlouhý vůbec bylo. Sice se ve filmu najde pár nelogičností, ale všechno to jede tak rychle, že na to za chvilku zase zapomenete. Je to klasika mezi westerny a nejlepší film Clinta Eastwooda ()

movie 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejslabší díl dollarové triologie. Kdyby si Leone odpustil od zbytečného antiválečného komentáře a sestříhal film na čisté dvě hodiny, jednalo by se o absolutní westernové dílo. Místo toho má snímek spoustu táhlých momentů a celá wtf pasáž, kde Blondie a Tuco vyhazují do vzduchu most v průběhu válečné vřavy patří mezi nejzbytečnějších 30 minut světové kinematografie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konecne videl tenhle legendarni western a fakt to je pekne vostry, asi nejlepsi western co jsem kdy videl. Film ma sice tri hodiny, ale ani na chvily jsem se nenudil, Sergio skvele vyvazil pomer akce, rozhovoru a sem tam nejakej vtipek. Celej western je spravne velkolepej a jeste to podporuje naprosto uchvatna hudba. Vsichni tri hlavni predstavitele jsou dobry, Eli Wallach se skoro vyrovna Eastwoodovi, Lee Van Cleef sice nema tolik prostoru jako v druhym dilu, ale i tak je dobrej. Pribeh sice neprichazi z nejakym originalnim cilem, opet jde o penize, ale cesta k nim je spravne slozita a napinava a vetsina veci je do detailu promyslena. Navic se tentokrat prekonava i kameraman. Proste pravem legendarni western a vyjimecnej filmovej zazitek. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (109)

  • V období americké občanské války (1861-1865) nemohli Tuco (Eli Wallach) a Blonďák (Clint Eastwood) používat dynamit, ten byl vynalezen až v roce 1866. (gjjm)
  • Quentin Tarantino uvedl, že finální souboj ve stylu Mexického patu, tedy více zbraní namířených na sebe, je největší souboj v dějinách filmu. (major.warren)
  • V angličtine nebolo jasné, ktorý z protagonistov je Zlý a ktorý Škaredý. Dodnes môžeme nájsť na internete plagáty, na ktorých je Zlým Eli Wallach a Škaredým Lee Van Cleef, ako aj plagáty, na ktorých sú vymenení. (ČSFD)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

27.05.2012

V červnu se diváci mohou těšit na tři klasické perly stříbrného plátna s tématem „drsní muži“ – Rocky, Zjizvená tvář a Hodný, zlý a ošklivý. Všechny tři uvedené filmy bude možné vidět pouze během… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

Reklama

Reklama