Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Vtedy na Západe
C'era una volta il West
Once Upon a Time in the West

Western / Drama
Itálie / USA, 1968, 145 min (SE: 165 min)

Režie: Sergio Leone
Hrají: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Charles Bronson, Gabriele Ferzetti, Paolo Stoppa, Woody Strode, Jack Elam, Keenan Wynn, Frank Wolff, Lionel Stander, Fabio Testi, Al Mulock

komentáře
 ve filmotéce
v bazaru
Na DVD od:13.05.2002HCE

Obsah:

Jeden z nejslavnějších westernů. Krásná Jill (Claudia Cardinalová), bývalá prostitutka, si chce vzít ovdovělého farmáře a začít nový život. Když však přijede na farmu, zjistí, že její nová rodina je vyvražděna. Za tento hrůzný čin je zodpovědný stavitel železnice, který v nemilosrdném boji o pozemky, kudy má vést trať, poštve na farmáře zabijáka Franka (Henry Fonda) a jeho bandu. Jill se rozhodne pomstít a najme si psance Cheynneho (Jason Robards) a cizince (Charles Bronson).   (woody)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele golfista *****

Co se ještě o tomhle filmu dá napsat ? Snad že to (od doby, kdy jsem ho viděl poprvé v kině) byl a (po asi patnácté projekci z nového DVD vydání) stále je - můj nejoblíbenější film vůbec. V žánru westernu imho snad ani nemůže být překonán.... Ta muzika (ke každé hlavní postavě vlastní, úžasné, nezapomenutelné hudební téma) je geniální snad stejně jako režie. Je to prostě jedinečná perla na náhrdelníku nejlepších filmů všech dob.... Pokud někam, pak sem patří 6******.

profil / všechny komentáře uživatele kleopatra *****

Quentin Tarantino onehdy v dokumentu o filmové muzice řekl, že tenhle film - byť geniální- o několik úrovní ještě povýšila hudba, jak ho od prvního kon-taktu vzala za srdce a jak napříště ovlivnila jeho ostražitost vůči filmové hudbě a nakládání s hudbou ve filmech vlastních. To nelze než podepsat - geniální film s nejlepší hudbou.

profil / všechny komentáře uživatele don corleone *****

Zajímavosti: Al Mulock, který hrál v úvodní scéně jednoho ze tří pistolníků, se den po natočení scény zabil skokem z okna v kostýmu, ve kterém hrál. [--] Sergio Leone nechtěl, aby se film točil kolem hlavní ženské postavy, obsazení Claudie Cardinale ho ale přesvědčilo o opaku. [--] Všimněte si při střeleckých soubojích množství detailních záběrů do tváře. To je režisérova specialita. [--] Leone chtěl původně znovu obsadit tři hlavní hrdiny snímku "The Good, the Bad, and the Ugly", jak čekají na Harmoniku. Když nebyl k dispozici Clint Eastwood, upustil od záměru. [--] Nešťastný bratr Harmoniky byl zahrán produkčním filmu Claudiem Mancini. [--] Mezi komparsem si zahrál například i John Landis. [--] První nástřel scénáře měl 436 stran! [--] Titulky v úvodu filmu trvají přes 10 minut. [--] Henryho Fondu přemluvil k roli údajně Eli Wallach, který se Sergio Leonem pracoval. [--] Ennio Morricone složil hudbu k filmu na základě scénáře, ještě před začátkem natáčení. Sergio Leone pak natáčel film přímo podle hotové hudby. [--] Hudba byla původně složena i pro úvodní scénu, ale nakonec se ve filmu ponechaly jen zvuky, které zdůraznily atmosféru. Hlavně vrzající mlýn a kroky si pamatuje asi každý. [--] Henry Fonda měl v úmyslu nosit během filmu hnědé kontaktní čočky, ale režisér nesouhlasil, chtěl, aby vynikly jeho modré oči. [--] Při úvodní scéně, kdy si na Jacka Elama sedne moucha, měl tvář mírně potřenou marmeládou a vypustili pod ním ze sklenice několik much. [--] Postava jménem Brett McBain byla pojmenována podle dvou oblíbených spisovatelů režiséra. Bretta Hallidaye a Ed McBaina. [--] Natáčení filmu bylo na jeden den zastaveno, když se štáb dozvěděl o smrti Roberta Kennedyho. [--] Jde o jediný film, kde Henry Fonda hraje zápornou roli.

profil / všechny komentáře uživatele Lima *****

Nejlepší western všech dob, ve kterém nekulhá ani jedna složka. Velice nápaditá režie, skvělí herci a soundtrack, který dávno přesáhl rámec "pouhé" filmové hudby a stal se hudebním pokladem a legendou. Leone měl velmi šťastnou ruku při výběru herců (ostatně jako vždy). Henry Fonda se své ojedinělé záporné role zhostil s bravurou (a ve Státech divácká obec nemohla vydýchat, že představitel modelových hodných hochů hraje takového hajzla), Charles Bronson zahrál možná nejlepší roli své kariéry, Claudia Cardinale je potěchou pro oko a Jason Robards coby Cheyenne je jednou z mých nejoblíbenějších filmových postav vůbec. Nutno vidět v širokoúhlém formátu, oříznutí pro VHS rovná se zločin na tomto filmovém pokladu.

profil / všechny komentáře uživatele Galadriel *****

Tenhle western je z jedné strany ryze vesternový, ale vlastně naprosto odlišný od všech ostatních. Téměř 3 hodiny jsem vydržela bez jediného náznaku nudy sledovat těch několik málomluvných, krásně načrtnutých postav, tu vyprahlou poušť, kterou křižují ti nejdrsnější pistolníci a hlavně poslouchat famózní hudbu, kterou složil pan mág Ennio Morricone. Jenom zaslechnout ty 4 tóny harmoniky a víme, ve kterém filmu jsme. Troufám si říct, že Tenkrát na západě by bez Ennia byl tak trochu jiným filmem.

profil / všechny komentáře uživatele Gemini *****

Nezapomenutelná, věčná hudba Ennia Morriconeho. To je hlavní důvod, proč je Tenkrát Na Západě nejen v mém srdci uchováván jako ten nejlepší western. Proč? Protože Morricone dokáže svojí hudbou vytvořit nenapodobitelnou atmosféru, protože Harmonika, protože CC, protože Henry Fonda, protože těch protože je příšerně dlouhá řada..... Hudební Finale vám vžene slzy do očí...

profil / všechny komentáře uživatele Radyo *****

Legendární western, který jednou provždy změnil pohled na tento žánr, jenž až do té doby běžel poměrně setrvale ve vyjetých kolejích. Až přišel Sergio Leone a stvořil opus, který je úžasně převratný, skvěle natočený, zahraný a jedinečně hudebně podbarvený. Klasika, která patří v každé videotéce na nejčestnější místo.

profil / všechny komentáře uživatele Faye *****

Jeden z nejlepších westernů. Podmanivá hudba. Skvělí herci.

profil / všechny komentáře uživatele gouryella *****

Pro me jednoznacne vrchol westernoveho zanru. Cely film je prehlidkou te nejlepsi filmariny a zaverecna "prestrelka" za zvuku dokonale Morriconeho hudby je povestnou tresnickou na dortu te nejlepsi chute.

profil / všechny komentáře uživatele Matty *****

Poctivý wester. 95% Zajímavé komentáře: Marigold, Kass, Eddard, vincent, Jordan

profil / všechny komentáře uživatele Renton *****

Scénář: Sergio Leone, Sergio Donati .. Můj milovaný film. Kultovní, geniální a nejlepší western!! Dokonalá kamera, skvělí herci, úchvatná Morriconeho hudba a dechberoucí Leoneho režie. Učebnicová ukázka té nejlepší filmařiny, kterou asi bohužel těžko někdo zopakuje. Tohle je jeden z mála skutečných klenotů kinematografie. 100%.

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma *****

Pravému milovníkovi filmů a hudby v nich musí ukápnout nejedna slza po skončení tohoto DÍLA. Natočená a nahraná fantazie, která se vryje do mysli diváka a už ji nepustí. Podmanivá, nádherná, přesně trefená hudba pro spageti western. Vidět herce jako Henry Fonda a Charles Bronson v tomto skvostu je něco úžasného. Geniální trio scénáristů Dario Argento, Bernardo Bertolucci a Sergio Leone vytvořili skvost, který nikdy nezemře a svou krásou předčí životy všech tří legend. Krásná Claudia Cardinale jen dokresluje dokonalou atmosféru a svět Sergia Leoneho, mistra špageti ěesternu a italského režijního guru. I přesto, že má přítelkyně při tomto filmu usla a nakonci se divila co se mi na tom líbí , nejde než dát 5*. Závěrečná scéna s opět dokonalou hudbou a zjištěním "Kdo sakra jsi?"je jedna z nejlépe gradovaných scén, díky které je film o mnoho působivější a tajemnější. Nejlepší western všech dob...a já smekám mistře Leone a mistře Morricone.

profil / všechny komentáře uživatele Anthony *****

Dokonalý film po všech stránkách. Skvělí herci, krásná kamera - ale hlavně hudba božského Ennia, bez něj by film rozhodně hodně ztratil - viz příjezd Claudie Cardinale - hudba této scéně dodává obrovskou intenzitu.

profil / všechny komentáře uživatele AngelAngie *****

Ten film nemá chybu! A mrzí mě, že mě donutilo na něj kouknout až když jsme ve škole dostali za úkol do Střihové skladby udělat rozbor prvních 10ti minut ..

8.200 nejlepších filmů CSFD

Hodnocení uživatelů: