Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do amerických prezidentských voleb zbývají jen dva týdny a Conrad Brean, specialista na problematiku médií, je narychlo povolán do Bílého domu. V podzemní zasedačce se dozvídá o hrozícím sexuálním skandálu mezi prezidentem a nezletilou skautkou, celou kauzu totiž plánuje několik stanic ještě ten večer odvysílat v hlavních zprávách. Breanovým úkolem je zastavit blížící se mediální bouři a zároveň prezidentovi napomoci k jeho znovuzvolení na další funkční období. V tak krátkém čase je jedinou možností odvrátit pozornost veřejného mínění jiným směrem. Brean se proto spojí s hollywoodským producentem Stanleym Motssem a společně vymyslí absurdní plán: nejdříve jsou zveřejněny falešné zprávy o neexistujících bombardérech B-3 a vzápětí USA musí čelit nečekanému útoku albánských radikálů. To je však jen počátek neobyčejně věrohodné hry s fakty a iluzemi, která s každým dalším dnem do voleb nabírá co do absurdity na obrátkách... Americký film natočil úspěšný režisér Barry Levinson (Rain Man, Dobré ráno, Vietname, Bugsy), který satiricky laděné komedii vtiskl dostatek věrohodnosti, humoru a nadsázky. Postavu chladnokrevně a cynicky uvažujícího Conrada Breana si zahrál Robert De Niro (Taxikář, Zuřící býk, Irčan), zatímco velikášsky a furiantsky vystupujícího producenta Motsse představuje Levinsonův dvorní herec Dustin Hoffman (Absolvent, Hrdina proti své vůli, Smrtící epidemie). Autory promyšleného scénáře se skvěle napsanými dialogy jsou pak scenáristka Hilary Henkinová a známý dramatik David Mamet, zároveň jde však o volnou adaptaci knihy Americký hrdina Larryho Beinharta. Ani jeden z tvůrců ovšem nemohl tušit, jak rychle a blízko se přiblíží skutečnosti. V lednu roku 1998, pouhý měsíc po premiéře propukl sexuální skandál prezidenta Billa Clintona, který vzápětí nařídil bombardování v Súdánu. Situace se pak opakovala ještě dvakrát: během projednávání Clintovova impechmentu bombardovaly Spojené státy Irák a pár měsíců na to také Jugoslávii. Název filmu se pak na dlouho dobu ustálil jako označení pro mediální čachry a odvádění pozornosti od klíčových problémů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (490)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Vytříbené obsazení. Největší hvězdou byl pro mě Dustin Hoffman, který zahrál opravdu výtečně. Jde o skvělý satirický výřez o omezenosti naší společnosti, která se dá lehce obalamutit, když dostane ty správné podklady. Film, který by měl u mě šanci i na lepší hodnocení, jenže jsem se u něj chvílema ocital ve stavu nezájmu a znovu jsem musel zaostřit na dění, což se mi stává jen u těch opravdu zlých kousků. Nevím, čím to bylo, ale asi je na mě film trošku víc ukecanej, než je zdrávo. Jinak dobrý, zábavný film k zamyšlení. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Film, kde je humor cez slzy a znechutenie. Komédia, ktorú možno ani za komédiu nemožno považovať. Čistá pravda, ktorú podporil ešte aj ten sexuálny škandál Clintona s Lewinskou a jeho vyhrážky s rozpútaním vojny v Iraku. No vieme, že do obludnejších rozmerov to dostali v rokoch 2001 a 2003, taktiež dnes o 16 rokov po tomto filme to už nabralo gigantické rozmery, nielen že všetkých ľudí odpočúvajú, ale v televízii hlavného prúdu snáď pravdu možno nájsť asi tak ako ihlu v kope sena. Tento film je jednoduchá výstraha, kde možno nevyužili všetok potenciál ohľadom tajných služieb a ich podieľaní sa na týchto veciach, možno sa mohli viac pohrať s manipuláciami, ale to je názor mňa ako človeka, ktorý píše k tomu komentár dnes, vtedy to možno nebrali sami tvorcovia tak vážne a ani možno len netušili, ako dobre trafili klinec po hlavičke. Uznávam, že mnohí od toho čakali viac, no tento film je silný svojim prepojením s realitou, silný svojou originalitou a inteligentnosťou, tvorcovia majú u mňa za to veľké plus. Odporúčam vám to pozrieť. Škoda, že Mamet nepremenil nomináciu za scenár u tohto diela a škoda, že sa do toho nepustili viac, no to by som asi chcel u viacerých filmov, toto je neobyčajné dielo svetovej kinematografie. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Americký prezident je 11 dní před volbami obviněn ze sexuálního zneužití a tak nastupuje tým, který má za úkol odvést od této aféry pozornost. Pohled do zákulisí vysoké politiky a hlavně do zákulisí médií je hodně zajímavý, ale ve skutečnosti by to takhle asi fungovat nemohlo, protože jenom tak si vymyslet válku by nejspíš asi jen tak nešlo, ale bůh ví jak to bylo s Írákem :-). Dustin Hoffman je v roli producenta velmi přesvědčivý a jen to potvrzuje nominace na Oscara. Robert De Niro a Anne Heche se svými výkony také určitě neztratili. Za zmínku stojí i vedlejší role pro Kirsten Dunst a Woodyho Harrelsona. Barry Levinson natočil slušnou bokovku, která vznikla za pouhé dva týdny.... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neskutočne zaujímavá mrazivá komédia. Potvrdila mi pravdivosť bonmotu, že mnoho múdrych slov sa vysloví s úsmevom, ale tisíckrát toľko hlúpostí s vážnou tvárou. A pasáž, v ktorej Brean presviedča o svojej pravde agenta CIA som si zapísal celú. Až v súčasnosti je možné oceniť, aká prorocká bola vo svojej dobe: „Budoucnost má jen jaderný terorizmus. Boj se vede s malou skupinou disidentů, kteří jednají bez vědomí vlády. A bla, bla, bla. A na takovou válku musíte být připraveni. Buďte ostražití. Zapojte veřejnost. Takhle se povede válka v budoucnosti. A pokud vy na ni nejste dostatečně vyzbrojeni, tak nakonec spadne klec. Budete bez práce. Říkejte tomu dril, nebo zajištění bezpečnosti, říkejte tomu, jak chcete. A jestli ty vaše satelity neobjevili válku, tak jděte domů a věnujte se golfu příteli, poněvadž jste zbytečný“. Vôbec ma neznepokojuje, že film je v komentároch označovaný za bokovku, že je nepravdepodobný a v Amerike nezožal úspech. Vychvaľovať DeNira s Hoffmanom je úplne zbytočné. Tvorili zohraný dvojtakt. Lepší než v Trabante. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dobrý plán dnes je lepší než dokonalý zítra." Popírám, že máme bombardéry B-3, rovněž popírám problémy s Albánií, taky popírám odjezd generála Scotta do Seattlu a to jsem ani nesouložil se Světluškou v Bílém domě. Válka je zkrátka showbyznys a nikdo neumí vyrábět a produkovat válku jako Conrad Brean se Stanleym Motssem. Já tento snímek prostě miluju a tak by mě zajímalo, ve kterým studiu se natáčelo 11. září 2001. A samozřejmě bych chtěl mít práva na nějakou válku, abych mohl prodávat stužky, čepice a maskáčový plavky s logem války a s vlastnoručním podpisem mrtvýho hrdiny. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (17)

  • Postava jménem Winifred Ames byla původně psaná jako mužská role. (don corleone)
  • Okrem Kalifornie, kde prebiehala väčšina filmovania, navštívili filmári aj mesto Nashville v americkom štáte Tennessee. (MikaelSVK)
  • Soundtrack k filmu zložil a nahral britský gitarista, spevák a skladateľ Mark Knopfler. (bakrabata)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama