Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Warren Beatty v titulní úloze romantického gangstera, který založil Las Vegas. Hrdinou amerického retrosnímku Bugsy (1991) je známý americký gangster Benjamin Siegel (1902–1947), přezdívaný pro svoji prchlivou povahu Bugsy (něco jako magor). Díky svému dlouholetému přátelství s Meyerem Lanskym, s nímž vyrůstal v židovské části Brooklynu, se vypracoval na jednoho z pohlavárů v organizaci Charlieho „Lucky“ Luciana a byl poslán do Hollywoodu, aby tam dohlédl na obchody. Díky dalšímu příteli z dětství, známému herci Georgi Raftovi, se v Hollywoodu rychle etabloval a stal se součástí bohatého společenského života filmových hvězd, producentů a dalších členů různorodé filmové komunity. Měl vztahy s řadou hereček, ale jeho osudem se stala začínající hvězdička Virginia Hillová, která ho jako jediná dokázala k sobě připoutat. Elegantnímu a poněkud romanticky založenému gangsterovi, který dokonce snil o tom, že by se mohl stát hercem, nakonec zlomil vaz jeho celoživotní sen – vybudovat v nevadské poušti zářivé centrum hazardu Las Vegas. Značně znepokojeni Siegelovým velikášstvím a rozhazovačností se jeho newyorští bossové nakonec rozhodli ho zlikvidovat. Las Vegas jim ovšem vložené investice mnohonásobně vrátilo.
Tvůrci snímku v čele s režisérem Barrym Levinsonem (držitel Oscara za Rain Mana) se soustředili na barvité vykreslení hollywoodské komunity na začátku 40. let. Iniciátorem projektu byl Warren Beatty, který také s gustem vytvořil titulní postavu uhlazeného ale nebezpečného zabijáka. Více než rovnocennou partnerkou v úloze Virginie Hillové je mu Annette Beningová, která se touto rolí nejen definitivně prosadila, ale našla současně i muže svého života (s proslulým bývalým sukničkářem Beattym žije dodnes a mají spolu čtyři děti). Za zmínku stojí i další vynikající herecké výkony, mj. Harveyho Keitela (Siegelova pravá ruka Mickey Cohen), Bena Kingsleyho (Lansky) a Joea Mantegny (George Raft). Film získal dva Oscary (nejlepší výprava a kostýmy) a v dalších sedmi kategoriích byl nominován (nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, hudba a mužské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli – Beatty, Keitel). Z řady dalších ocenění se sluší připomenout ještě Zlatý glóbus za nejlepší film-drama a Ceny losangeleských filmových kritiků za nejlepší scénář, režii i film. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

choze 

všechny recenze uživatele

"Peníze ho vůbec nezajímají, zajímají ho jen nápady. Něco postavit. Je to snílek." Gangster. Donchuán. Snílek. A zakladatel Las Vegas. Smrtelně nebezpečný i komicky roztržitý, šarmantní svůdník i trapný žárlivec a mizerný manžel a otec, obratný obchodník i na peníze kašlající vizionář posedlý vybudováním něčeho velkolepého uprostřed ničeho. Kteroužto rozporuplnost symbolizuje název filmu - přezdívka, pod níž se titulní postava proslavila, ale přitom ji nenáviděla. Oproti realitě notně přikrášlená, ale filmařsky vymazlená hollywoodská pohádka-legenda, která s nadhledem hraničícím až s parodií (výbuchy žárlivosti) vypráví příběh o jedné velké temperamentní lásce a jednom velkém šíleném snu. Beatty a Benning (kteří se následně vzali) hrají karikaturně, ale suverénně, podporovaní skvělými herci ve výrazných vedlejších rolích, od ranařského Keitela (Mickey Cohen) přes charizmatického Kingsleyho (Lansky), až po dojemného Goulda. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Aj u mňa to vyzerá na ďalší zbytočný film o ďalšom zbytočnom mafiánovi, hoci pre Las Vegas asi celkom zbytočný nebol. Viac ako svojmu poslaniu sa venoval ženám a aj film sa tejto jeho záľube venuje viac ako normálnemu mafiánčeniu. V skutočnosti som film pozeral iba kvôli Morriconeho hudbe, ale tá zaznela len veľmi sporadicky a aj majstrove motívy sa mi zdali iba zrecyklované. Preto nemôžem zaokrúhliť slabé hodnotenie nahor. ()

Reklama

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Ako popísať Bugsyho život? Snáď len život človeka čo chcel zapoľovať na Mussoliniho, ale keď dostal nápad s kasínom v púšti, tak si to rozmyslel. Najbúrlivejšie obdobie mafiánskeho playboya sebou prináša jednu vyšperkovanú scénu za druhou. Dôkazom je prvá hodina čo nedá vydýchnuť, ale zároveň s tempom TGV pôsobí kvapku povrchne. Tá druhá sa zameriava na samotnú realizáciu a nosí jediné mínus v chovaní postáv, ktoré podaním ruky vybavujú miliónové zákazky. Viem, že byrokracia patrila iným, ale skutočne podsvetie nepotrebovalo žiadne záruky? Najväčšia sila tejto gangsterky spočíva v jej retro podaní. Banálne udalosti sa dejú originálnym spôsobom, kde aj obyčajnú romancu sledujeme spoza bielych závesov. Vyšší rozpočet dovolí vychutnať si pohľad do ulíc, skvelí herci zas predobrazy skutočných postáv. Starú školu tu cítiť a právom to ocenili aj Akademici. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TO JE HLÚPOSŤ. MUSSOLINI A HITLER TO MUSIA ZASTAVIŤ. POKÚŠAJÚ SA ODROVNAŤ VŠETKÝCH ŽIDOV NA ZEMI. KEĎ TO NEUROBÍM JA, TAK KTO? JA MU TO ZATRHNEM." ,,POČUL SI NIEKEDY O SPOJENCOCH? TAK TO NECHAJ NA NICH." __ Film sledujúci posledných 10 rokov života gangstra ,,Bugsyho" (Neznášam keď mi tak niekto hovorí.) Siegela, prostredníctvom tradičných filmárskych postupov zachytávajúci jeho vzostup a pád. Warren Beatty je v jednej zo svojich najlepších úloh miestami neviazane komický (celý plán so zabitím Mussolini, ktorého by - verím tomu - bol schopný), inokedy pod svojim zväčša šarmantným vystupovaním skrýva tvár chladnokrvného zabijaka. Scénu, kedy núti jedného z kumpánov aby sa plazil, štekal ako pes a kvičal ako prasa si viem dokonale vybaviť aj po mnohých rokoch. Okrem neho rovnako žiaria či už Bugsyho milenka Annette Bening, alebo jeho spoločníci Mickey Cohen (Harvey Keitel) a Meyer Lanski (Ben Kingsley). Obrazovo je ,,Bugsy" odvedený s najväčšou poctivosťou a celá atmosféra 40. rokov je vystihnutá výborne. Kto si vypočul Morriconeho soundtrack uzná zrejmé kvality jeho kompozície, kde trochu čerpá napr. z ,,Nepodplatiteľných", avšak vinou zle namixovaného zvuku v českom dabingu vo väčšine prípadov zaniká, prípadne sa len tichúčko ševelí z reproduktorov a miesto nej si preto divák počas sledovania skôr všimne swingové melódie, ktoré som osobne nikdy nemusel. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, osobitý film žánrově na pomezí gangsterky a životopisného dramatu o silné osobnosti, která je současně nemilosrdným zabijákem a také originálním snílkem. Kombinace vitality, fantazie a cílevědomosti mu umožní uskutečnit tak bláznivý projekt, jako je založení prosperujícího a miliardy vynášejícího Las Vegas uprostřed hladové pouště. Že by to nikoho jiného nenapadlo, že by to nikdo jiný nebyl schopen uskutečnit, že za to osobně vrchovatě zaplatil, dnes už nikoho nezajímá. Warren Beatty, Harvey Keitel, Ben Kingsley - tahle trojka to podala skvěle. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Po natáčení filmu se Warren Beatty a Annette Bening vzali. (Xixao)
  • Keď Bugsy (Warren Beatty) odváža Harryho Greenberga (Elliott Gould), v čase 1:22:50 auto parkuje pred mostom. V čase 1:23:14 to auto v zábere chýba, objaví sa znovu v 1:23:22. (GabrielGabko)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama