Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (272)

Figu 

všechny recenze uživatele

Česká nostalgická klasika, která nám dá trochu i přičichnout k tolik již neviditelným cirkusům. Luba Lipský zde válí a přesně tahle postava šaška je mu šitá na tělo. Další plusový body medvědů s cibulí jsou i v obsazení velkých hereckých osobností. Sovák, Kopecký, Filipovský, Libíček atd... Jak píšu, prostě klasika. 60% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Docela milá, ale lehce násilně fabulovaná komedie pro děti, z níž mám dnes trochu pocit, že hlavním důvodem jejího vzniku byla politická objednávka - za každou cenu odvézt pozornost od nastupující normalizace. Scény jsou naivně roztomilé, kladem jsou skvělí herci (to nejlepší, co tehdejší herecká generace dala) a místy hodně vtipné humorné gagy a repliky. No a excelující Lubomír Lipský... (osobně pak nemám rád sklon komunisticky orientovaného umění adorovat prostředí cirkusů a estrád, což se objevovalo hlavně v padesátých letech téměř v každé budovatelské veselohře, vadí mi to aplikování sovětského vzoru, i když u nás byla také cirkusová předválečná tradice, kterou mnohem sofistikovaněji reflektuje později třeba výborný seriál Cirkus Humberto...) ()

Reklama

henny2010 

všechny recenze uživatele

Tento film ze 70.let jsem poprvé viděl v období Vánoc a líbil se mi. Ale po nesčetně mnoho reprízách vám už to tolik na chuť nepřijde a více méně jsem se u toho nudil. Když se podívám na herce, jedna ikona vedle druhé, člověk by si snad myslel, že tam šli z důvodu odpočinku od náročnějších rolí. Ono někdy více znamená méně a naopak. Ale srážet tento film taky nechci, přece jen klaun Lubomíra Lipského mi v paměti zůstal a scénka ze školy, kdy přišla inspekce, u ní jsem se mohl potrhat smíchy...70% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Cirkusová klauniáda pro děti, aplikovaná v mimocirkusovém prostředí. Klauniáda samotná je skvělá, Lipský je skvělý, ale celé je to posazené dost nahrubo, má to líný scénář. Třeba nepochopitelná výměna medvědů za čuníky nebo ani čárkou nereflektované dvojnictví Cibulky se školníkem - to jsou detaily. V celku pak je to až příliš pouze klauniáda, násilně implantovaná. Dospělé postavy a jejich dialogy (Sovák, Filipovský, Libíček, Kopecký, ale i Rosůlková) ujdou a nepadají pod dobový průměr. Když to vezmu jako komedii pro celou rodinu, je to hodně slabé. Když to vezmu jako příběh oblíbeného dětského hrdiny - totiž klauna -, je to skvělé. Kupodivu jsem se nejúpřiměji rozesmál v souvislosti s činností medvědího pohřebního bratrstva ve škole, ačkoli zrovna ti medvědi mě jinak (jako dospělého) nebrali. Dobrý komentář: Radek99. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nejvíce si užívám tu bláznivou pasaž ve škole. To prostě nemělo chybu. Vždycky při sledování počítáme, kolik těch rolí Lubomír Lipský vlastně zahrál. Taková převleková komedie tu snad ještě nebyla a nebo jsem ji neměla možnost zaznamenat. Je to klasika, na kterou se moc ráda podívám znovu a znovu. Samozřejmě jsem ovlivněná velkou dávkou nostalgie a vzpomínkami na dětství, ale kdo ne. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Je možné všimnout si, že školník je zde velmi univerzárlní, například nosí pokapsách křídu, aby si v momentě, kdy skáče přes oc. táhla, mohl poprášit ruce. (Jeldi)
  • Scéna, kdy herci kloužou do ředitelny, se natočila tak, že architekt postavil chodbu s mírným sklonem a kamera stála kolmo k šikmé podlaze. (M.B)
  • Učitel ve škole si jde do kabinetu pro vycpaného medvěda a přitom říká, že probírají medvěda obecného. Takový konkrétní druh však vůbec neexistuje. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama