Reklama

Reklama

VOD (1)

Přeživší vycházejí z úkrytu. (Disney+)

Recenze (54)

66pepo66 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príde mi, že je celkom škoda, keď Mandalorian kráča takou zvláštnou cestou. Buduje si svoj príbeh, ale v každej časti z neho načrtne iba malý kúsok. V zásade je to akoby tvorené štýlom cez kopirák. Každá časť ma maly utŕžil, ktorý pridá do hlavného príbehu niečo, no inak ide o nejakú záchranu ktoviekoho a ktoviekde. Keď to porovnám s Andorom, tak je to veľký rozdiel. Din Djarin sa v tretej sérii vo vlastnom serialy ocitol v úlohe zátišia. Postava, ktorá si získala fanúšikov a musela doslova v dvoch častiach zachraňovať, inak mizerný, seriál Bobba Fett? Grogu je taktiež doslova čisté krovie, ktoré sa len občas usmeje a vydá nejaký milý zvuk. Ja nebudem zapierať, že Bo-Katan som si veľmi obľúbil a keby vznikol spinoff, ktorý by mal hlavu a pätu, kde by bola hlavnou postavou, tak by som sa veľmi potešil. Ale oni jej v Mandalorianovi venujú hlavný screen tíme a doslova tu pôsobí tak, že tretia séria patrí v prvom rade iba jej. Vôbec sa nečudujem, že sa nájde veľa ľudí, ktorí túto sériu kritizujú. Aj keď som si doteraz užil každú časť a páčili sa mi, tak to nie je ono. Pritom tie postavy majú potenciál, len by to mal začať asi písať niekto iný ako Filoni či Favreau.  Ale nechcem iba písať iba o nedostatkoch. Tato časť bola naozaj vydarená. Páči sa mi návrat záporáka. Páčilo sa mi, že konečne pospájal útržky tretej serie do nejakej ucelenejšej podoby. ()

Hellierer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby takhle vypadala každá epizoda, neřeknu ani popel. Konečně se zase něco děje, hlavní linka se posouvá a je tu hned několik efektních scén. A kdyby se postavy nechovali úplně jako šulini, bylo by to ještě lepší. Ovšem skutečnost, že celá třetí série by se dala shrnout do dvou, maximálně tři hodinových epizod, je pořád smutná. O to víc, že prostor není vůbec zužitkován a místo toho, aby se prohlubovaly postavy a vztah diváka k nim, se většinou jedná o nezáživné odbočky zhruba s pěti minutami důležitého děje (a to možná přeháním). Pro delší formát budiž. Ale na poli osmi epizod si tohle tvůrci prostě nemohou dovolit. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rick Famuyiwa má již s režírováním epizod Mandaloriana zkušenosti. Po 2., 6., 15. a 17. epizodě je to právě on, který dostává na starost dvě poslední epizody 3. série a uzavírá tak 3. kapitolu Mandaloriana. 23. epizoda poté dokazuje, že všechny epizody jednotlivých sérií Mandaloriana postupně směřují k vyvrcholení, kdy do sebe rázem vše zapadá a výsledkem je strhující záležitost, kterou se láká i na nedávno oznámený film, který události kolem Mandaloriana a seriálů z něj vycházejících završí. Giancarlo Esposito a jeho Moff Gideon jsou zpátky. Že možná bylo krapet snadné se Gideona na konci 16. epizody zbavit? Očividně zase tolik ne. Z Gideona jde rázem opět ten správný respekt, který si zvládne vybudit i mezi imperiálními kolegy (Brendan Gleeson sice nedorazil, Brendola Huxe si ovšem alespoň zahrál jeho Brian Gleeson, bratr Domhnalla Gleesona/Armitage Huxe), zdánlivě i mezi jednou postavou, která se navrací z legend a ukazuje, že jak Mandalorian mohl být na samém počátku zdánlivě menší kouskem skládačky, rázem se na něm daří budovat slušně vyplněnou mezeru, kterou mezi sebou zanechávají Epizoda VI a Epizoda VII. Je nevýhodou fakt, že člověk snadno ví, kam události budou díky sequelové trilogii směřovat? Možná, už pár náznaků a především příslib návratu jednoho oblíbeného modrého záporáka ovšem zvládá očekávání výrazně naplnit. Dva odlišné frakce Mandalorianů se musí nějak stmelovat, Grogu dostává novou hračku (a konečně díky ní začíná tak trochu mluvit) a pak dochází k výpravě na Mandalore, která působí správně epickým dojmem a seriál díky tomu opět nechává zapomínat na to, že jde pořád o seriál omezen svým menším rozpočtem. A pak dochází k finále, které schopně funguje na bázi cliffhangeru, ukazuje, že je snadné obávat se plánů samotného Gideona, který nyní snadno může být i fyzickou hrozbou.  V jisté formě se odkrývá charakter Bo-Katan Kryze, kdy Katee Sackhoff zvládá prodat rozpolcenou vůdkyní, stejně tak potěší její rostoucí pouto mezi ní a Dinem Djarinem, o to více poté může být zdrcující finále, které zrcadlí předchozí neúspěch Bo-Katan Kryze. Scénář tak do jisté míry v rámci charakteru Bo-Katan Kryze pracuje s Deja Vu a ponechává prostor pro zajímavé věci, na které nejspíš dojde v samotném finále. Stačí jen doufat, že finále nezklame, i když čekání na 4. sérii následně bude o to bolestivější.... ()

Peter.Coney 

všechny recenze uživatele

Dobrá stopáž, výprava a zajímavý nápad s IG-12. Určitě nadprůměr v této sérii a snad si nechali nejlepší na konec. Každopádně nevím jestli chci další známou postavu, aby se ukázala na konci jako předtím. Myslím, že tohle by měl být boj hlavně Mandalorianů s pomocí Greefa Carga, popřípadě někoho koho jsme poznali až v tomhle seriálu, ale jestli se opět ukáže na pomoc nějaký Jedi, tak to pro mě ztratí nejspíš jiskru. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oživlý cyberpunkový artwork na úvod, mechaGrogu, plachetnice jak z kultovního béčka Vesmírný lovec a pak koktejl ověřených SW přísad. (Impérium je svině, vyhlazování, staré křivdy, obětování, JE TO PAST!) Strašně skvělá epizoda. A je to dobře - první polovina třetí série vyhrožovala nezáživnou povinností, což se teď zdá být skoro až zastíracím manévrem. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Pretoriánská garda má inspiraci ve starověkém Římě, kde tato elita chránila Imperátora. Ve světě Star Wars ji k životu přivedla Stínová rada jako následovníky Císařské královské gardy, která zase vycházela ze senátní gardy. Pretoriáni byli vycvičeni v umění boje Teräs Käsi, Bakuuni Hand, boje beze zbraně Echani nebo Nar Kanji. Dále jejich specializací byl boj s různými typy zbraní od energetických zbraní až po vibročepele. (Veskoslav)
  • Poprvé se na obrazovce ukážou tzv. Imperiální komanda, která byla pouze v rámci „Star Wars Legends“. V rámci „Legends“ a zejména v knížce „Order 66“ to byly nástupnické jednotky republikových komand nejlepších klonů. Zde jsou spíše nová verze Imperial Super Commando. Je teorie, že Moff Gideon (Giancarlo Esposito) v této „tradici“ pokračuje a jeho elitní beskarem pokrytá komanda jsou ve skutečnosti klony. Návrh jejich zbroje vychází z původního návrhu pro Imperial Super Commando, které jsme mohli vidět v rámci seriálu Star Wars Povstalci (od r. 2014). (Veskoslav)
  • Projekt Necromancer byl tajný imperiální plán na přivedení císaře zpět pomocí klonování. Tento projekt byl zahájen již několik let před pádem republiky a první zmínku můžeme vidět 19 BBY v hoře Tantiss v seriálu Star Wars: Vadná várka (od r. 2021). (Veskoslav)

Reklama

Reklama