Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 1

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

lamps 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě žádný sequel takhle nepotěšil. Doktoru Spánkovi sice schází ta absolutní autorská vize a nepředvídatelnost Kubrickova Shining, ale Mike Flanagan naštěstí buduje smysluplně návazný příběh, který možnosti Kubrickem upozaděného tématu štědře rozvíjí a promyšleně prolíná s událostmi minulého filmu. Šikovný režisér přejímá od legendárního filmaře také přístup k hlavní postavě a styl vyprávění - dospělý Dan Torrance je v průběhu filmu až překvapivě pasivní figurkou, jehož ovládá silně osvícená dívka (podobně jako ovládal jeho otce hotel), zatímco vyprávění se postupně časově i prostorově smršťuje a Flanagan užívá podobně jako Kubrick ke znázornění menších časových prodlev prolínačky. Celkově se daří napodobit stylistické dominanty předešlého filmu - totožné hudební motivy, spoléhání na detaily herců ve vypjatých chvílích, absence prvoplánových lekaček nahrazených strategicky organizovaným pohybem postav po mizanscéně a shodně inscenované scény, které jednak skládají poctu, jednak upevňují narativní propojení s předchůdcem (rozhovor McGregora s Brucem Greenwoodem v kanceláři vypadá úplně stejně jako interview Jacka s Ullmanem v úvodu Osvícení; Rebecca Ferguson používá na schodišti podobná gesta jako Nicholson; rozhovor s barmanem atd.). Dlouhá stopáž vůbec nevadí, neboť film pracuje hned se třemi silně motivovanými tábory protagonistů (respektive antagonistů), které postupně svádí dohromady, a navrch přihazuje suprově vystavěný comeback ikonického hotelu, v němž se všechny natočené sekvence rovnají pro pravověrné fandy originálu naprostému zlatu. Osvícení naznačovalo divákovi, že jediným zlým a nebezpečným místem pro ozářené lidi je právě Overlook, Doktor Spánek rozšiřuje toto stanovisko do rozsáhlého fikčního světa, v němž Danny postupně přejímá úlohu jeho rádce Hallorena a jeho dětské já nahrazuje osvícená dívenka, která prochází obdobným vývojem (což podtrhuje úplně poslední záběr filmu). Jednoznačně pozitivní dojmy pak dotváří i tuna dalších vítaných odkazů, charakter vyústění a výborní herci, mezi nimiž je vedle tradičně sympatického a uvěřitelně rozervaného McGregora třeba vypíchnout božskou Rebeccu Ferguson, která opět přesvědčuje, že je zdaleka nejcharizmatičtější herečkou současnosti (a pro mě možná i minulosti). Kéž by každé pokračování slavné značky dopadlo alespoň z poloviny tak dobře. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O dost odlišný film oproti Osvícení. Prý s větším důrazem na knižní předlohu, kterou jsem nečetl. Ale už atmosférou filmu je to hmatatelně znát. Zatímco Osvícení byl spíš psychologický horor, tak Doktor Spánek už skoro spěje k mysterióznímu fantasy. Což vlastně i dokážu pochopit, vzhledem k tomu, co Stephen King umí napsat. Když jsem se tedy z té odlišné atmosféry oklepal, docela jsem se kochal skvělým Ewanem, Rebeccou a především perfektním odkazem na legendární Osvícení. Podle mě nemohla být lepší varianta na pokračování čtyřicet let staré legendy, než Mike Flanagan. Je vidět, že originál má hodně rád a toho pomrkávání si nešlo nevšimnout. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ewan McGregor mi přišel takový mdlý, Rebecca Ferguson zcela excelentní (její postavu jsem z duše nenáviděl), a Kyliegh Curran je podle mě velký talent a hodně se mi v roli Abry líbila. Nic jsem od toho nečekal a byl jsem celkem příjemně překvapený, místy je to fakt strašidelné, hlavně ten hotel na konci z původního filmu. Celkově to mě působilo velmi dobře a neměl jsem dojem, že by to byla nastavovaná kaše; na původní film to navazuje organicky a všechny narážky na něj mě tam bavily. Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdami, nakonec jsem se spíš přiklonil k vyššímu hodnocení, byť s jistými výhradami - film mi přišel poněkud krotký a též by mohl být o něco kratší. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

“You watched the empires rise and fall...” Doctor Sleep to bude mať v kinách ťažké. Dlhý, depresívny hon na čarodejnicu, sequel najlepšieho hororu všetkých čias, v réžii človeka, ktorý si stavia mytológiu nad strašenie a lakačky. Hlavnú postavu syna Jacka Torreancea totálne zatieňuje coven pod vedením Rebeccy “Hi there” Ferguson, s ikonickou vizážou a la Four non blondes; jej vzájomými interakciami s McGregorovou malou kamarátkou, astrálnym cestovaním, telepatickými súbojmi a blúdením mentálnymi šuplíkami jak z Dreamcatchera. Ona - oni, sú čisté zlo a film sa venuje dokonca aj vzťahom medzi nimi, čo u čisto záporných postáv nebýva až tak zvykom. Má to atmosféru, lieta sa tam vesmírmi, vraždia sa tam deti. A potom sa to prepracuje k finále, ktoré je miestami úplne top, miestami úplne zle. Niektoré veci skrátka na plátne môžu len ťažko fungovať. Flanagan mal viacej strihať, alebo z toho urobiť seriál; viac sa venovať hotelu, alebo to celé nechať bosorkám. Každopádne, nič podobne temne divné zas nejaký čas v kinách neuvidíme. 75% ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Určite najlepší "horor", čo som videla v kine za posledný rok. Mágia, vraždy, mučenie, levitovanie, lietanie, to všetko prekrásne zapadá do tohoto filmu. Po hudobnej stránke nezostanete prekvapení, keďže film v správnych momentoch, ku správnym scénam používa fenomenálnu hudbu Kubrickovho Shining. Herci si to doslova užívajú, Kylieghla (neviem ako to skloňovať a či) je naozaj výborná vo svojej roli, Ewan je tiež veľmi vítaný v mixe hercov a Rebecca Ferguson je proste krásna. Film príjemne plynie, aj keď je možno o 20 min. dlhší akoby mal byť. Občas sa až príliž snaží ťažiť z "Osvietenia", stráca potom na svojej vlastnej atmosfére. Divák v mnohých chvíľach nepotrebuje vidieť siahodlhé scény, ktorými si pripomíname pôvodný film. V mnohých prípadoch je naznačenie niečoho omnoho výpravnejšie ako úplné prehratie jednej z scén. Napriek tomu, je to veľmi dobre zrežírovaný a zahraný film, ktorý určite neurazí nikoho. 90% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení začalo v září 2018 ve státě Georgia v USA. (PamPero 1)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama