Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Stocki 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších československých pohádek, která byla natočena před revolucí a jedna z posledních, která patří do zlatého fondu. Po ní už to totiž šlo s pohádkami jenom z kopce. Nebojsa rozhodně patří do červených hodnot, jelikož má úžasnou a také temnou, až strašidelnou atmosféru, klasický příběh o cestě do světa a hlavního hrdinu v podání Jána Kronera. Ondřej Vetchý v roli Ferka rovněž perlí a pobaví a maska Václava Knopa je lepší než u Freddyho Kruegera :-). Nemyslím si, že by se děti měly nějak moc bát, já se tedy jako malý bál u něčeho jiného. K dokonalosti už stačí zmínit jen výtečnou hudbu a krásné exteriéry i zbudované interiéry. Za mě 100 %. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Temná pohádka, kde se mi nejvíc líbil a atmosféru zlehčoval skvělý Vetchý. Byl tady takový lakomý, bojácný, sobecký a líný hňoupek. Naproti němu vám tu postaví nebojácného a dobrotivého Ondru. Opět trošku strašidelný film. Se sestrou jsme ji ale viděly tolikrát, že jsme znaly slovo od slova. Tak to dopadá, když máte na kazetě jen dvě pohádky. Nebojsu a Maxipsa Fíka… Repete si už v dospělosti ale nedám. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Temná atmosféra je opravdu tak lahůdková jak se tvrdí. A ještě lepší než se na první pohled zdá. Unikátní je díky citlivé ruce režiséra a charakterům obou hrdinů. Dřevorubec Ondra s nadhledem a pragmatičností řeší jednu situaci za druhou, a tam kde by v hororu přišla lekací scéna, přijde v pohádce uvolňující moment. A když se nebojí hlavní hrdina, proč by se bál divák. Naopak podle někoho zbabělý, podle mě vrcholně praktický Ferka dodává potřebný humor. Vetchý možná trochu přehrával, a občas působil jako z úplně jiné a mnohem bezstarostnější pohádky, jenže do jeho role se to zkrátka hodí. Co se naopak nehodí do děje, je romantická linie. Princezna mi přišla tuctová, nezajímavá a celé citové vzplanutí křečovité a zkratkovitě podané. Chápu, že dřevorubec je celé dny v lese a tam asi o pořádnou ženskou nezavadí jak je rok dlouhý, ale ani tak by se nemusel upnout hned k té první co potká. Protivník byl také nevýrazný, bez charakteru a strach z něho nešel. Ondra ho měl porazit, dát princezně košem a vrátit se do své dědiny za místní pasačkou hus, kterou stejně vždycky chtěl. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

952. hodnocený film: Pohádka z domácí tvorby, která snad potěší každé, který si rád zavzpomíná na staré dobré časy, kdy se pohádky u nás točily pro děti a ne pro lidi do kin, kteří stejně pohádku neocení. Já se řadím k nim ale také, protože současné české pohádky jsou strašné. 3* jsou průměrným hodnocením pro průměrnou pohádku. Jinak chválím parádní herecký výkon Ondřeje Vetchého. 3* ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

No pekne Simako, zase si privlastňujete niečo, čo nie je Vaše. Nebojsa určite nie je českou pohádkou, ALE SLOVENSKOU! Ja tiež nepoviem, že Vesničko má středisková je slovenský film len preto, že tam hrá Marián Labuda. Ondřej Vetchý je určite vynikajúci, ale žeby až tak zastínil Janka Krónera ako ste tu napísali, to určite nie. Strašidelná atmosféra filmu je na jedničku. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Tentýž větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu, je možné spatřit také v pohádce O statečném kováři (1983). (pfa)
  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)

Reklama

Reklama