Reklama

Reklama

Obsahy(1)

ANDĚL. Zimním mrazem promodralá tepna velkoměsta, kudy se s ospalou neúnavností stále a znovu proplétají cinkající tramvaje, stovky lidí s hlavami sklopenými k zemi i desítky popojíždějících aut. Chátrající synagoga, vedle rozšklebená hluboká jáma a nad ní varovný prst jeřábu předznamenávající budoucí kovově-lesklé obchodní centrum. Mísí se tu hukot aut, dunění rozvibrovaných kolejí, hlasy lidí, ječáky policejních sirén i nezúčastněně monotónní broukání omšelých amplionků na obchodech o idyle a pohodě vánoc: "Pur-pu-ra-na-plot-ně..." Staniol, Santa Mikuláš, kapři bez hlav a zatoulaní psi nedočkaví své vánoční výslužky! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (127)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Bože, to zase byla věc. Bezútěšný postmoderní trip movie, který naštěstí není tak "cool" jako Ondříčkovi slátaniny, ale přesto veškerou obskurnost námětu redukuje na námel hoven, čuráků a píč, které létají z úst v civilní křeči se zmítajících herců a hereček. Michálek chrlí příhody a snaží se z nich vymodelovat FILM. Postmoderní snaha dýchá ze všeho, forma je rozbitá na nesourodou drť, digitální kamera se nejistě třepotá, barevné filtry se mění... Příběh v pravém slova smyslu chybí. Jde přeci o sžíravou postmoderní výpověď. Krásné, jen to všechno maskuje velkou prázdnotu a nicotu za slovy, skutky. Těžko říci, kam tahle barevná tříšť míří, na emotivní potenciál Trainspottingu nemá, o obskurnost Cronenbergova Nahého oběda se nesnaží. Jediné, čím je pro mne Anděl Exit hodnotný, je zachycení mizejícího světa v okolí andělské křižovatky. Jinak jsem viděl pouze podivný zfetovaný a otravně uřvaný mišmaš, který ke mně promlouvá plynou tatarštinou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, chápem tak výrazne odlišné reakcie. Chápem, že pre niekoho je Andel exit iba trápnym undergroundovým pokusom o západný nezávislý štýl. Ale keď sa zamyslíte nad rôznorodosťou zahraničnej kinematografie, tak prečo neakceptovať niečo odlišné aj v našich tragikomediálnych zakonzervovaných vodách. Andel je natočený veľmi profesionálne a preto sa nejedná iba o túžbu šokovať. ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele

Špinavá atmosféra města, je v dokonalém kontrastu s jeho obyvateli, ale také hrdiny filmu. K tomu zajímavá, avšak už ne tak trefná kamera. Dokumentární styl je sice pro tento druh filmu to nejlepší, jenže tady mi přijde zběsilý až příliš, scény dělá ještě náročnější, nediváčtější. Ze šílené první poloviny zůstane v hlavě jen ta atmosféra, scény jsou zmatečné, jakoby ani netvořily žádný souvislý příběh, což je pravděpodobně záměr, ale mně nesedl. Ten je v jakémsi náznaku tvořen ve druhé polovině, kdy je pocit z filmu "lepší", jenže brzy opadne. Herecké výkony jsou velmi zvláštní, když se k tomu přidá ještě několik pravděpodobně nechtěně komických scén, je lepší pocit z filmu zase ten tam. Nepomáhá ani hudba, zase snad záměrně šílená, prakticky se nehodící, i když... Zřejmě to vnímám jinak, každopádně za odvážný počin, dokonalou atmosféru města a vystižení lidí v něm, určitě pochvala. Celkově mě ovšem Anděl Exit minul. 35% ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Tento film má jednu strašnou chybu - Vladimírovi Michálkovi se nepodařilo trochu uklidnit a tím pádem zpřehlednit atmosféru, a tak se místy může zdát , že film je chaotický a nepřehledný. Jinak si ale nemyslím, že by mělo jít o špatný film, jen mi místy připadal jako fyzika - chaotický a bez smyslu. Na druhou stranu některé pasáže , zvlášť ty v Thajsku, byli opravdu povedené. Také herecké výkony Zuzany a Kláry byly perfektní. Škoda že Michálek film trochu nezpřehlednil - šlo by určitě o perfektní dílo. Takhle musím hlasovat pouze následovně. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, který sám sebe odsuzuje ke komentářům, které si tady můžeš přečíst. Vynikající experimentální snímek, který rozhodně musel s takovými reakcemi počítat. Já osobně bych to nazval - Jak český vařič v Africe k (ne)štestí přišel, aneb Víra je nejsilnější droga. Výborná režie i vývoj děje, i když napoprvé může být složité se v něm vyznat v tom, ale v tom je právě ten experiment , že ano? Klára Issová v roli, u kterých měla nejspíš zůstat. Dnes, když jí matně vidím v ukázkách na zoufalý a další naprosto zbytečný seriálový počin, je to smutný. Určitě musím vyzdvihnout herecké výkony a celkovou, řekl bych, českou atmosféru tohoto snímku, která se v lecčems vyrovná s Welshovim Acid Housem, či Trainspottingem. Nedoceněný, ale určitě kvalitní snímek. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Jan Čechtický, představitel hlavní mužské role Mikese a zároveň autor hudby, ke své práci na filmu řekl: "Myslím, že herecky jsem toho v Andělovi moc nepředvedl, to bych radši nehodnotil. Když jsme pak k filmu dělali soundtrack, tak jsem říkal: 'Tak tady vodsaď, až támhleten odejde,' a to jsem byl jako já, 'tam to začne'. Vůbec jsem si sám sebe nevšímal, byl jsem od toho hraní odosobněný. Vnímal jsem jenom tu energii, soustředil se na to, kde má být hudba a kde ne. Dělat filmovu hudbu mě baví, mám pocit, že v hudbě můžu něco vymyslet, u hraní ten pocit nemám. Herectví je pro mě zpestření, forma relaxace. Mám hudební cíle, které si plním. Chci udělat podaždé lepší a lepší desku, neopakovat se. Hraní je odpoutání se od stejné práce, stejného prostředí. Ani to vlastně nevnímám do důsledků, že ten film potom někde poběží, to v ten moment ani moc neřeším. Je to asi sobecký, ale prostě si uživám ten čas." (NIRO)
  • Při scéně na půlnoční mši měl kameraman kameru schovanou pod kabátem, aby se všichni ostatní chovali autenticky. (HappySmile)

Reklama

Reklama