Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Síce jeden z najlepších tunajších filmov posledných rokov, v porovnaní s konkurenciou, ale úprimne, Eva Nová je trochu vyššie. Dôvod vidím v tom, že išlo o čistú psychologickú drámu, keďže Nech je svetlo naháňa veľa zajacov naraz a snaží sa byť okrem dôveryhodnej psychologickej drámy aj vyjadrením ku všetkým možným problémom súčasnej slovenskej, ale aj európskej spoločnosti. No a v konečnom dôsledku sa film pomaly rozbieha a príliš rýchlo končí. Akoby šlo len o druhé dejstvo trojaktovej štruktúry, kde expozícia a vyvrcholenie ostali na strihačskom stole. Čo nie je vôbec zlý nápad, ale asi by ho bolo treba ešte lepšie dopracovať. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Výborný Ondrík (jen to drmolení by se mohl odnaučit, Slovenskej Taclík...), který na svých bedrech táhne celý film. Jeho postava je zde alfou a omegou celého dění, jelikož se v rámci svých rozhodnutí zapojuje do celého dění. Zajímavé je, jak rozdílná je typická Slovenská vesnice od té naší, ačkoliv k sobě máme v mnoha ohledech velmi stále blízko, tak zde se úplně rozcházíme. Jen by možná neuškodilo se zaměřit na celou problematiku více zeširoka, až se bojím napsat, že v takovém Slámově stylu, jen by to chtělo, aby to nerežíroval Sláma. Ale myslím si, že Marko Škop by se ani v takovém stylu neztratil, a hodnocení by tak mohlo jít o něco výš. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Marko Škop je borec, obidva jeho filmy sú skvelé, ale to najlepšie na nich je Milan Ondrík. Ukameňujte ma, ale v súčasnosti je to podľa mňa najlepší herec v celom Česko- Slovensku...Je charizmatický, sympatický a max. presvedčivý. Je to herec , ktorý dokáže potiahnuť film a takých na Slovensku veľa nemáme. Vytknúť mu môžem akurát občasné mumlanie, slabú artikuláciu, občas som sa pristihol, že mu nerozumiem. Film v pohode obstojí aj na medzinárodnom poli. Je to presne ten malý veľký film, o akých nemusíme snívať, dokážeme ich urobiť, ale mali by sme mať viac odvahy sa do nich púšťať. Fajn príbeh, atmosféra sa buduje pomaly, ale v niektorých momentoch sa dá krájať, pochválim scénu stratenej pištole, to bolo presvedčivé a práve táto presvedčivosť nám doteraz vo filmoch chýbala. Jednoducho sa oprieť do scény a zahrať to na maximum. Presne toto Milan Ondrík dokáže a svojou profesionalitou dokáže strhnúť i hercov okolo seba. Keď veríte tomu, čo vidíte, je to úplne iný pocit zo sledovania. Ja len dúfam, že sa režisér Marko Škop a Milan Ondrík stretnú ešte mnohokrát a pozdvihnú slovenský film. Tento rozhodne stojí za váš čas. Film 80%. Milan Ondrík 100%. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý slovenský film, ktorý dusnom v druhej polovici dáva zabrať protagonistom i divákovi. Páči sa mi ako Marko Škop nám vôbec neukazuje spoločenstvo Obrana, ktoré stojí za príčinou samovraždy jednej z postáv. Je to veľmi dobrý ťah, necháva na divákovi si domyslieť z rozprávaní ako to tam môže vyzerať. Tým, že je implicitný, vytvára postupné budovanie tajomna a tým pádom atmosféry a spôsob akým to poňal sa mi páči. Rejža dáva fokus na rodinu a vzťahy uprostred nej, taktiež v dedine (otec/svokor, kňaz, polícia). Ich stredobodom i stredobodom filmu je famózny Onďo, ktorý potvrdzuje druhým filmom, že mu spolupráca so Škopom veľmi svedčí. Je veľmi presvedčivý a je to jeden z tých výkonov kedy si poviete, že tento herec ťahá celý film. Jasné, že to tak musí byť, veď tento film je koniec koncov o otcovstve. O poznaní toho, že keď otec nie je doma, keď musí živiť rodinu prácou mimo svoj domov, tak nemá ani poňatia akú tmu prežívajú jeho deti a nestačí keď medzi turnusmi prinesie kúsok svetla. A ako človek ľudsky zlyháva, aj v tej dvojtýždňovej výchove medzi turnusmi, nie je to skrátka žiadny superman. Vo filme začuť ozveny Slovenského štátu, ako sme sa v tomto štátnom zriadení mali dobre, z úst starého Pauloviča, ktorému náramne sadla rola zatrpknutého muža, ktorý ženu nikdy nerešpektoval ("Žena je dobrý sluha, ale zlý pán."). Snímka dôsledne spochybňuje kultúru výchovy k násiliu pod rúškom krásnych, morálnych fráz z Biblie. Neváha si rýpnuť aj do parlamentu, mafiánskeho štátu, ktorých nefunkčnosť vytvára podhubie pre polovojenské zoskupenia, ktoré sú magnetom už pre mládež. Lebo keď nie si v partii, tak si niktoš na dedine. Problémom zostáva záver, som rád, že nie je zbúchaný za 5 minút, ale on vôbec nedáva nádej. Až takú ponurosť som nečakal. Film nám akoby ukázal ako to je v jednej oravskej dedine a nič sa s tým nedá robiť... ale ono dá sa. Sčasti mi vadia aj klišé scény, napr. keď to ide dolu vodou, tak žena rozbije vitrínku so zbraňami a začne zúfať, pritom dovtedy vôbec nepôsobila takým dojmom. Občas zafrflala, no vtipne, že jej sa muž menej venuje ako svojim zbraniam. No a osobitnou kapitolou je mumlanie postáv, doprčic, veď to je vec, na ktorú si zvukári musia dať pozor. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Letní Filmová Škola 2019, film 26: Sympaťák Milan toho má na krku dost. Rodinu s třemi dětmi, sbírku střelných zbraní a za souseda tatínka, který je kandidátem na cenu Otec Roku Slovenského Štátu 1944. Aby to všechno zvládl, jezdí pracovat na stavby do Deutschlandu. Ale nejen penězmi živ je člověk, jak brzy zjistí, když se do jeho života začne montovat místní semináckovská ale poloplešatá skinheadská skupina, v čele se samolibým knězem podobného vzhledu žijícím u maminky. Ale co naplat, když v té skupině jsou úplně všichni. Hlavním tématem je pak vzepření individuality proti skupinovému fanatismu, a následky tohoto činu v sektou prorostlých komunitách. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Zámek, na který se dívá Milan Ďuriš (Milan Ondrík) na začátku filmu, je Neuschwanstein. (HADES)
  • Film se natáčel na Oravě v místě se statisticky nejvyšším úhrnem sněhových srážek. Suchá zima způsobila, že se prvních 14 natáčecích dnů natáčely pouze interiéry. (klukluka)
  • Když se v největším kině Hvězda v Uherském Hradišti promítal tento film, provozovatel kina si musel vyžádat souhlas místních hasičů, že může porušit kapacitu kina a na schodech seděla další stovka diváků. (ČSFD)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama