Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potřetí během tří let se vrhám do tajuplného Městečka Twin Peaks, se snahou odhalit co nejvíce jeho záhad. První díl je ztělesněním skoro všeho, co Twin Peaks představuje. Hned úvodní scéna vám ukáže, že tady nejste v klasické TV produkci, že tady jde o něco víc. Badalamentiho hudba famózně graduje u scény s odhalením oběti, a práce s kamerou a uchopením celé scény u dialogu mezi Trumanem a Palmerem je psychologicky skoro až hororová. Když pak na scénu nastoupí opravdu zvláštní agent Cooper, spolu s ním přichází takové ztělesnění agenta, kterého by chtěl potkat každý divák, laskavý, dobrosrdečný, empatický... První díl je sám o sobě jedním z klenotů, a rozehrává příběh, který nenechá vydechnout. ()

Drirr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plné příšerně patetických scén a hereckého přehrávání. Plné rádobyuměleckých kamerových záběrů na...nic. Plné pro mě tedy naprosto nevkusné a nehodící se hudby, která hraje když by měla mlčet a nehraje když by měla hrát. A sem tam se bohužel objeví i scéna, při které mě zamrazí...trapností. (štěkání v base??? Závěrečná vize měla být asi jako strašidelná že jo?) Nicméně neházím to do koše a na seriál se kouknu. Důvody jsou dva: Dale Cooper a občasné záblesky velmi zajímavé atmosféry. Snad z těch občasných záblesků bude pořádná bouřka, jinak vážně nechápu ten nekritický přístup... ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stačilo si poslechnout prvních pár tónů geniálního hudebního motivu Antonia Badalamentiho, a jakoby kouzlem jsem se ocitl v Twin Peaks. Lynchův skvost se může pochlubit tak opravdovou atmosférou, jak je to jen možné. Každý záběr dýchá skutečnem, každá postava je živoucí a zcela reálná. A vůbec nevadí že režisér vrší jednu podivnost za druhou, a na podstatné části obyvatel by si leckterý psychiatr mohl založit kariéru. Pod mistrovýma rukama do sebe vše zapadá, a příhraniční městečko vytváří svět samo pro sebe. Do této, na první pohled idylky, přichází vetřelec Dale Cooper, speciální agent FBI, bezpochyby jedna z nejzajímavěji napsaných postav kriminální branže. Kyle MacLachlan se do role naprosto ponořil, a vytvořil jakýsi pevný středobod, kolem kterého je vše postavené. Díky němu se i značně nesrozumitelná mytologie zdá přece jen trochu přístupnější. Twin Peaks předběhl dobu minimálně o deset let. Takové míry komplexnosti, sofistikovanosti a opravdovosti postav, dosahují seriály až v dnešní době. David Lynch a Mark Frost jim všem vydláždili cestu. ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Povedal by som, že tento pilot je trošičku precenený (žeby zaujatosť spôsobená kvalitami samotného seriálu?), ale svoju primárnu úlohu - navnadiť na prichádzajúci seriál - spĺňa dokonale. Na seriál sa už teším, ale najprv musím prekonať menší šok z toho, že tento snímok dáva zmysel. Čakal som totiž, že na konci budem úplne dezorientovaný, Lynch však tentokrát sklamal. :) ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně výborné započetí velmi známého amerického seriálu od oblíbeného režiséra Davida Lynche, jenž dokáže omotat hlavu neskutečným klubkem záhad, a proto jsem zvědavá, jak jeho klasická nadlidská filmová mentalita dokáže zpracovat námět do tolika dílů, aby do sebe vše zapadalo jako puzzle. Velkým bonusem je zde výběr originální hlavní postavy agenta Dalea Coopera, který příběh společně s některými soundtracky náramně odlehčuje. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno