Reklama

Reklama

Umučení Krista

  • USA The Passion of the Christ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mela Gibsona nás zavádí do Jeruzaléma v době před více než 2000 lety a nebývale působivou, místy až šokující formou popisuje posledních dvanáct hodin života Ježíše Nazaretského (James Caviezel) před jeho ukřižováním na hoře Golgota. (Magic Box)

Recenze (909)

Diakritika.cuni.cz (Jan Březina)

"Film Utrpení Krista si naštěstí nepředsevzal úkol ukázat cestu davům ateistů, zato přiblížit naturalistickou optikou poutavý příběh odsouzeného mučedníka skloubením čtveřice literárních předloh (evangelií sv.Matouše, sv.Marka, sv.Lukáše a sv.Jana), o které se katolická víra opírá. S ohledem na…"

Dokina.cz (Šimon Šafránek)

"Zklamáním pro mě bylo technické zpracování. Obrazová skladba je frigidní. Velkých detailů, či neotřelých záběrů se dočkáme pomálu. Střih nedokáže budovat tempo a sled záběrů mnohdy působí zmatečně. Zpomalovačky vypadají vyděračsky, význam zrychlovaček je zcela nejasný. Za pozornost ale stojí masky…" více

FantasyPlanet.cz (Ondřej Jireš)

"Spodobnění Ježíšovy bolesti je opravdu značně naturalistické - okované důtky v detailních záběrech vykusují maso ze zad, hřeby se v proudu krve noří skrz končetiny, postava většinu času vypadá jako mleté maso... Je však vyzdvižení tohoto aspektu šťastný záměr? Přece jenom, bible se k Ježíšově…" více

Filmpub.cz (Radomír Kokeš)

"Ačkoliv tedy Gibson nevypráví příběh a nevytváří postavy, zoufale se snaží vzbudit dojem, že přináší poselství a činí tak imaginativním, oduševnělým způsobem. Pokud imaginativní a oduševnělý způsob znamená hromadu zpomalených záběrů, pár holubic a sem tam nějaký symbol, tak mě napadá úplně jiný…"

Filmweb.cz (Petr Siska)

"Umučení Krista není dokonalý film. Je to však nesporně silný film, který vzbuzuje debatu. To není málo. Kterému jinému filmu poslední doby se to povedlo? K diskusi je toho ve filmu mnohem víc, nejen domnělý antisemitismus a faktické deskriptivní násilí. Jde zejména o význam Ježíšova příběhu, což…" více

Kinema.sk (Vladimír Kurek)

"Môj pocit stredoveku výrazne silnie reakciami divákov. Veľmi by ma zaujímalo, koľkí prišli na film kvôli Ježišovi, a koľkí kvôli utrpeniu. Či sme niektorí nesedeli v modernom koloseu a s popcornom v ruke nesledovali krvavú zábavu. Vypočul som si od mnohých, že realistické (ja by som k tomu pridal…" více

Tiscali.cz (Tomáš Seidl)

"Na rozdíl od drtivé většiny biblických snímků, které ve své barvotiskové zbožnosti vykazují spíše rysy úhledně misijních agitek (viz film Ježíš), je Gibsonův snímek zjevně určen téměř výhradně věřícím. Šokující násilí a krvavé spršky, jež nechává doslova vychrstnout publiku do obličeje, zdůrazňují…"

Tiscali.cz (Jan Lipšanský)

"Když přestaneme vnímat film z tohoto hnidopišského hlediska, musíme uznat Gibsonovi filmařskou profesionalitu. Způsoby, jakými si vyhraje s obrazem, jak nutí herce často promlouvat jen očima, výrazem tváře či posuňkem ruky (v případě Jidáše dokonce nosu!), obrazové paralely (mršina osla pod…"

Související novinky

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

23.09.2020

Dle čerstvých slov herce Jamese Caviezela (Lovci zločinců, Frekvence) se na pokračování ke snímku Umučení Krista režiséra Mela Gibsona nadále pracuje. Původní film z roku 2004 vydělal celosvětově… (více)

Caviezel se vrátí jako Ježíš

Caviezel se vrátí jako Ježíš

31.01.2018

V Hollywoodu se u každého velkého hitu přemýšlí nad pokračováním. Když tedy Umučení Krista vydělalo 611 milionů dolarů (při rozpočtu pouhých 30 milionů!) a stalo se jedním z nejúspěšnějších eRkových… (více)

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

11.06.2016

Nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob bylo ještě nedávno Umučení Krista. Koncem března se ale přepisovaly historické tabulky, protože rekordních 611 milionů překonal Deadpool. Mel Gibson si to od… (více)

Ježíš zachraňuje Londýn

Ježíš zachraňuje Londýn

17.11.2008

Samozřejmě je řeč o Jimu Caviezelovi, který si od Umučení Krista nezahrál v ničem pořádném (třeba jeho aktuální film, sci-fi/fantasy řežba Outlander, nakonec půjde rovnou na DVD). Možná se mu zadaří… (více)

Reklama

Reklama