Reklama

Reklama

Umučení Krista

  • USA The Passion of the Christ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mela Gibsona nás zavádí do Jeruzaléma v době před více než 2000 lety a nebývale působivou, místy až šokující formou popisuje posledních dvanáct hodin života Ježíše Nazaretského (James Caviezel) před jeho ukřižováním na hoře Golgota. (Magic Box)

Zajímavosti (58)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 370,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 611,5 mil. (NIRO)
  • James Caviezel (Ježíš) při natáčení dost trpěl. Scéna ukřižování se natáčela ve studených dnech a ještě k tomu ve velmi mrazivém větru. Zatímco všichni členové štábu měli bundy a kabáty, James musel na kříži vydržet dlouhé časové úseky skoro nahý. (ondradvori)
  • Film se natáčel i v italském městě Craco, jehož domy jsou dočista opuštěny od roku 1972, kdy byla oblast v důsledku zemětřesení prohlášena za nestabilní. Craco je vidět v pozadí za oběšeným Jidášem (Luca Lionello). (Epistemolog)
  • Snímek se natáčel především v italské Mateře, jež se nachází v regionu Basilicata. Toto město je vyhledáváno právě pro svou starobylost, přičemž jeho nejstarší část Sassi je zachována již bezmála 2000 let - díky čemuž je zapsáno do Seznamu světového, kulturního a přírodního dědictví UNESCO. (claudel)
  • Na filmu se podílela i česká maskérka Veronika Kostrhounová. (Specs)
  • Umučení Krista se ve své době stalo nejvýdělečnějším nepřístupným (tj. rating R) filmem v historii USA a zároveň nejvýdělečnějším nábožensky založeným filmem všech dob. (Morien)
  • Scény ukřižování a událostí, které mu předcházely, se natáčely celých 14 dní a po velikou část této doby musel James Caviezel (Ježíš) vláčet dřevěný kříž o hmotnosti 70 kg. (lesumir)
  • Mnozí herci se denně účastnili svatého přijímání. (Reiniš)
  • V několika málo záběrech vystřídala Jamese Caviezela (Ježíš) na kříži detailně propracovaná figurína. (Reiniš)
  • Při natáčení závěrečných sekvencí filmu musel představitel Krista James Caviezel mnohdy vstávat ve dvě ráno a strávit osm hodin v maskérně, kde se jeho tělo proměnilo v barvitou sbírku otevřených ran, modřin a otoků. (Reiniš)
  • James Caviezel (Ježíš): "Slyšel jsem boží hlas, který mne žádal, abych mu ustoupil a nechal ho hrát místo sebe..." (Reiniš)
  • Při brutální scéně bičování Krista římskými vojáky kolegové omylem vyrazili Jamesi Caviezelovi dech a jedna ze špatně mířených ran mu na zádech zanechala 35 cm dlouhou jizvu. (Reiniš)
  • Peggy Scott, divačka z americké Wichity, utrpěla při scéně ukřižování infarkt a na jeho následky později zemřela. (Reiniš)
  • Představitel Ježíše James Caviezel byl při natáčení scény s kázáním na hoře zasažen bleskem. Jeden z komparzistů řekl, že se celé jeho tělo rozzářilo. Herci se tak k utrpení přidaly ještě bolesti hlavy a kožní infekce. To samé (a hned dvakrát) se stalo i pomocnému režisérovi Janu Michelinimu. Ani jeden z nich však nebyl vážně zraněn. (Divočák)
  • Mel Gibson chtěl původně tento latinsky, aramejsky a hebrejsky mluvený film uvést bez titulků, ale nakonec si to rozmyslel. (ČSFD)
  • James Caviezel (Ježíš) si při natáčení filmu vykloubil rameno, když na něj spadl kříž, který nesl. Tato scéna ve filmu zůstala. (ČSFD)

Související novinky

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

Dočkáme se pokračování Umučení Krista?

23.09.2020

Dle čerstvých slov herce Jamese Caviezela (Lovci zločinců, Frekvence) se na pokračování ke snímku Umučení Krista režiséra Mela Gibsona nadále pracuje. Původní film z roku 2004 vydělal celosvětově… (více)

Caviezel se vrátí jako Ježíš

Caviezel se vrátí jako Ježíš

31.01.2018

V Hollywoodu se u každého velkého hitu přemýšlí nad pokračováním. Když tedy Umučení Krista vydělalo 611 milionů dolarů (při rozpočtu pouhých 30 milionů!) a stalo se jedním z nejúspěšnějších eRkových… (více)

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

Mel Gibson chce vzkřísit Krista

11.06.2016

Nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob bylo ještě nedávno Umučení Krista. Koncem března se ale přepisovaly historické tabulky, protože rekordních 611 milionů překonal Deadpool. Mel Gibson si to od… (více)

Ježíš zachraňuje Londýn

Ježíš zachraňuje Londýn

17.11.2008

Samozřejmě je řeč o Jimu Caviezelovi, který si od Umučení Krista nezahrál v ničem pořádném (třeba jeho aktuální film, sci-fi/fantasy řežba Outlander, nakonec půjde rovnou na DVD). Možná se mu zadaří… (více)

Reklama

Reklama