Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film inspirovaný činností pracovníků kontrarozvědky: Jan Prokop hraje při každé příležitosti šachy. Mimoto pracuje se svým týmem na odhalení rezidentské sítě, která se pokouší získávat domácí odborníky pro práci v zahraničí. (oficiální text distributora)

Recenze (108)

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Druhý tah pěšcem mě zklamal, čekal jsem něco ve stylu Majora Zemana, jenže tady se vlastně řeší anonymní dopisy. Dlouho jsem váhal mezi dvěma a třemi hvězdičkami, protože Karel Heřmánek i Jana Paulová předvedli dobré herecké výkony, ale děj toho filmu je však na můj vkus příliš překombinovaný a nudný. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nebýt krátké scény z vinařského sklépka a vtipného dialogu na úplný závěr, nebylo by v této kriminálce o ničem nic zajímavého. Nesmírně ulondaný, dlouhý, zbytečný a nudný film. Heřmánek snesitelný, stále ale jen pátrá od ničeho k ničemu, zbytek osazenstva jen do počtu. Pointa též o ničem. Slabota alá Vít Olmer. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kam tak všichni pospíchají ??" - "V Mikulově ?? To je ale hloupá otázka !!" ;) Otázka naivní a hloupá to skutečně je, naprosto symbolicky, podobně totiž vyznívá celá tahle Olmerova nepříliš známá kriminálka, nicméně vůbec ne špatná režisérovou vinou.. Právě Vít Olmer spolu s parádním Karlem Heřmánkem - No, on ani ten náš Kníže pekel špatně zahrát neumí !! - zachraňují co se dá, takže se jeden chvílemi i velmi dobře baví, jinak totiž Druhý tah pěšcem není nic víc než typická špatně napsaná dietlovina.. ()

Martin_L 

všechny recenze uživatele

I přes ideologicky zapáchající zápletku o tom, kterak americký průmysl vykrádá za mrzké dolary práci svědomitých československých vědců jde o slušnou podívanou. Dobré herecké výkony, vynikající kamera, skvělá hudba, reálné lokace a kvalitní režie řadí tento film do nejlepšího období Víta Olmera. Jaroslav Dietl si chtěl zkusit něco jiného než seriály o kombajnistech a prodavačkách a podařilo se mu napsat dobře koukatelnou tříhvězdičkovou detektivku ze které sálá atmosféra osmdesátých let. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Akční film? To je snad omyl ze strany téhle databázy, myslím, že jen rychlá projížďka aut během úvodních titulek může akční žánr zdánlivě připomínat. Co vysloveně v zdejším žánrovém zařazení naopak sedí, že vedle "krimi" není klasicky uvedeno "drama", na tomhle filmu opravdu snad nic není dramatického, spíš pouze napínavého. Téměř celý film buduje Vít Olmer s kameramanem Kopřivou ponurou krimi atmosféru 80. let pomalu se stupňující a vygradovanou až do dlouhé temné scény, kdy Karel Heřmánek bloudí po nočních chodbách salonu, aby spatřil svého agenta... Několik kriminalistických scén (jako třeba detailní porovnávaní typu písma psacího stroje na velkém plátnu) je opravdu netuctových. Muzika Ondřeje Soukupa všechno jenom podtrhuje. Divák v nápětí očekává nějakou tu akční honičku, rvačku nebo střílečku, v té nejnudnější verzi alespoň psychické zhroucení, ale on se nám jen špion po odhalení v klidu zeptá, zda si může nejdřív obléknout sako :o). To snad nee... To následní zatýkání dalšího agenta uprostřed lesa již není zapotřebí ani komentovat... Jaroslav Dietl se jako scenárista píšící současně v té době mj. scénáře pro "Malý pitaval velkého města" výrazně nepřemohl a sepsal pouze jakoby jednu z dalších těch slabších pitavalovských krimi s uspěchaným koncem. U filmu jsem se nenudil a přínos zhledávám, jen kvůli slabším a nedotaženým momentům musím jít s hodnocením niž. 60% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (10)

  • Když Libor (Ondřej Pavelka) odchází naštvaně z baru poté, co prohlásí, že nesnáší práci, která k ničemu není, nechá na stole cigarety i se zápalkami. (gug)
  • Údajně se chystala další pokračování. Ta však už zůstala jen v tvůrčích plánech. (Warden75)
  • Automobil, který ve filmu používá rozvědčík Jan Prokop (Karel Heřmánek), je Renault 9. Jeho poznávací značka ACO-36-17 je pravá tudíž se nejednalo o filmovou repliku. (Martin_L)

Reklama

Reklama