Reklama

Reklama

Teta

(seriál)
  • Rakousko Frankensteins Tante (více)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný slovenský seriál nás přivádí na zámek, kde žijí velmi podivní obyvatelé - strašidla. (Česká televize)

Recenze (116)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -4*  Když jsem se trochu probíral Jakubiskovou filmografií, tak jsem narazil na tento předrevoluční koprodukční seriál, který se mi docela líbil. Já vím, jsou to sentimentální vzpomínky, které nemusí odpovídat současnému stavu, ale přesto jsem chtěl konečně dát Jakubiskovi za něco aspoň 4 hvězdičky. Příběh byl plný fantazie, napětí i zábavy, který byl dobře namixovaný i pro dospívající děti. Když na něho někdy narazím, tak se repríze bránit nebudu. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Seriál opravdu rodinný, protože si v něm svoje najdou všechny věkové kategorie. Postavy (řečeno terminologií z Arabely) z pohádek pro dospělé (Dracula, Vlkodlak, Frankenstein a jeho monstrum) žijí v seriálu vedle postav z dětských pohádek (Bílá paní, Ohnivec, Vodník) a vytvářejí kouzelné spojení. Hlavním pojítkem mezi všemi je Teta, hraběnka Frankensteinová, která se po letech vrací udělat pořádek na svůj hrad a sirotek Max, který se po útěku od komediantů na hrad uchýlil také. Jakubiskovy pohádky jsou vždy trochu víc sirové (Perinbaba), než je zvykem u nás v Čechách, naturalističtěji ukazují lidskou zlobu, nenávist, závist a malost (kovář a všichni vesničani), ale o to víc i sílu lásky a přátelství.Skvěle se mu povedlo i mezinárodní herecké obsazení. Na tuhle pohádku se dá dívat mnohokrát a neomrzí. (Verze v původní slovenštině je daleko lepší než v českém překladu.) ()

Reklama

Monicina 

všechny recenze uživatele

Jakubisko je jednoducho záruka kvality. Seriál sa mi páčil v detstve a páči sa mi aj dnes a považujem ho za Jakubiskovo to najlepšie, čo vyrobil. Výborne zahrané úlohy našich hercov aj tých zo zahraničia (hlavne B. de Rossi a V. Lindfords), akurát Polívka bol tam zbytočný. Napínavý a citlivý príbeh až do konca, krásne prostredie, nakrúcalo sa to v zahraničí a naši herci tiež nesklamali (Skamene, Hryc). Povedala by som, že je to nadčasový film. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Asi jediny vytvor pana Jakubiska ktory dokazem stravit. Jeho tvorba ide uplne mimo mna a nesedi mi. Tu je to ine a vsetko velmi zabavne. Vid taka perinbaba, ktora na mna posobila v detstve hodne depresivne. Tato rozpravka je o inom. Je to.o tej zabave a tak to ma byt. Nastrihana filmova verzia nie je tak dobra a mnozstvo zaujimaveho obsahu v nom chyba, preto doporucujem prave tento serial, ktory nie je len pre deti. P.S. Aj ta Rolincova je znesitelna... :-) Davam 4* (80%)... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Československý seriál. Jedna z těch věcí, která funguje stejně když jste dítě i když už jste dospělý otec vlastního dítěte. Výborné postavy, kulisy, prostředí (nálety z těch kopců mi skoro působily závratě a to jimi nijak netrpím), hodně dobré herectví. Úplně nejlepší je na seriálu však hudba. Ta je nepřekonatelná. U mě silně srdceční záležitost. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (11)

  • Postava Bielej pani (Mercedes Sampietro) bola inšpirovaná masovou vrahyňou, grófkou Alžbetou Báthoryovou. Podľa legendy bola odsúdená chodiť vo svojom zámku v noci navždy ako Biela pani. (Raccoon.city)
  • Celá stanica obce Frankensteinovo bola vytvorená z kulís. Po skončení natáčania boli odstránené a ostali iba koľajnice. Takisto pre účely filmovania bola na hrad Boskovice navozená zemina, ktorá bola po skončení filmovania tiež odstránená. (Raccoon.city)
  • Hrad Hohenwerfen, v seriálu sídlo Frankensteinů, se nachází nad rakouským městysem Werfen asi 40 km od Salcburku. V první polovině 20. století byl oblíbeným sídlem arcivévody Evžena Habsburského, posledního světského velmistra Řádu německých rytířů. (Korsak)

Reklama

Reklama