Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

V krušných počátcích zombie apokalypsy se skupina zcela neznámých lidí musí semknout a najít v sobě sílu, aby dokázali přežít a dostat se zpátky ke svým blízkým. (Netflix)

Recenze (108)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. SÉRIE - Upřímně nechápu, proč se seriál 'Black Summer' setkal s takovou enormní averzí - byť částečně vykrádá prvky z kultovního komiksu 'The Walking Dead', v rámci zombie subkultury jde o překvapivý nadstandard - vzhledem k žánru nejde taky požadovat kdejak vysoký nároky. Avšak u 'Black Summer' není primární složkou ostentativní akce - jak by mnoho konzumentům líbivě konvenovalo, ač je zde taky robustně přítomna - ale hutná nervy drásající atmosféra, která se pokouší divákům intenzivně dostat pod kůži, a taky dynamický tempo vyprávění - i když formální stránka je veskrze konvenční a samotná příběhová premisa je dost banální (jednoduše řečeno klasická procházka z bodu A do bodu B).... Co musím jakožto fanatický cinefil pochválit, je velmi sofistikovaná práce s kamerou (ať už se to týká jednozáběrových shotů anebo kinetickýho snímání obrazu) a mozaikovitým fragmentováním/prolínáním jednotlivých dějových linek. Až na pár výjimek (díl 'Summer school' a poslední tři epizody) se seriál i přes několik nelogických kixů pokouší i o relativně autentický pojetí - což částečně podrývá ono hektický fázování narativu, kvůli čemuž příběh působí jak na jedno brdo.... Co ovšem nelze tvůrcům jakkoliv vytknout je ale naprosto odfláklej vývoj a psychologie postav - jednotlivý charaktery totiž nemaj ani špetku charisma a divák si k postavám nedokáže adekvátně vyvinout sebemenší vztah - a jestliže ano, scenáristi je okamžitě pokosí jak na jatkách (resp. zrovna Velez byl sympaťák, jehož úmrtí bylo dost nedůstojný). No a finální epizoda je totální haluz, který absolutně kazí celkový zážitek.... Každopádně jestliže v tomhle letním parnu chce někdo dát večerní seriálový binge-watch o 4 hodinách, první série 'Black Summer' je k tomu naprosto ideální.... // VERDIKT: nenáročná mrtvolná zábava. 7,2 🧟 z 10 // ________ 2. SÉRIE - Solidní netflixovská příručka k tomu, jak utýct hrobníkovi z lopaty..... Formálně nejde druhý řadě zombie seriálu 'Black Summer' moc co vytknout - z hlediska scenáristický kvality jde ovšem o patologickou přehlídku klišé a směšných žánrových trivialit. Jasný, je to sice vyfabulovaná fikce, ale reálie daných událostí a psychologie postav jsou tak abrealný a nepřirozený, že se divák do příběhu téměř nedokáže vžít a se seriálem tak nemůže navázat jakýkoliv sympatie. A ačkoliv je narativní struktura opět prezentována atektonicky a na události pohlíží z několika různorodých perspektiv, - což je jedno z mála pozitivních a zcela originálních superlativ, protože není obtížný se v chronologii příběhu orientovat - celkově vzato mám z celýho toho shitfestu velice ambivalentní dojmy, a doteď nemám šajna, jestli udělit 3* anebo 4*. Více zde: https://youtu.be/yMg6TYHDlpg ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Parádní kamera v souhře s výbornou atmosférou a chaosem, podpořená skvělým soundtrackem a řadou neskutečně vypjatých momentů. Škoda hodně nudnýho vizuálu (color grading/obrazová post-produkce) a nevýraznýho obsazení. Black Summer je jinak, přátelé, mnohem zábavnější a dynamičtější než všemi opěvovaný Walking Dead! ()

Reklama

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Ani bych nehádal, že to mělo na svědomí studio The Asylum (Sharknado, Mega Shark Versus XYZ, Z Nation a jiné parodie). Zavzpomínal jsem s tímto seriálem na začátky Walking Dead, kdy lokace ještě byly opuštěné, každá z postav neměla připraven třístránkový monolog o tom, jak je důležité bojovat za lidstvo a zombie představovaly nebezpečí, byly víc než jen křoví v pozadí a showroom toho, co maskéři a CGI umělci dokážou při jejich zabíjení. Zavzpomínal jsem si ale i na hloupé chování postav, které zaslouženě dost z nich přivede na druhou stranu "barikády". Moc tomu nepomáhají ani díry v příběhu v podobě toho, že občas děj skáče jako kdyby chyběla epizoda nebo dvě nebo že divákovi není podstrkována motivace postav na každém kroku. To ale nemusí být nutně špatné, lze si to užívat i jako parodii na mystery drama, kdy člověk je často zmatenější než postavy v seriálu. Zavzpomínal jsem si i na 28 Dní Poté s atletickými zombies nebo na novodobý Úsvit Mrtvých podle toho, kde příběh začíná, ovšem s mnohem méně sympatickou ústřední postavou. V druhém díle to byl pro změnu Duel s dost nelogickou motivací postav, který ale, stejně jako celý seriál, je natočen brilantně - syrové záběry bez střihů nebo hudby dávají celému seriálu nádech dokumentu. Je to jako fakt, že vždy budu raději hrát hry z pohledu první nebo třetí osoby a ne ze shora vládnout celým skupinám. Být blíž akci. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Filmy o prežívaní v zombie svete mám veľmi rád, no tento prípad je skôr sklamaním. Celé mi to prišlo ako vytrhnuté z kontextu, hrané iba na jednotlivé scény a na efekt. Žiaden poriadny nosný dej, žiadne obľúbené postavy. A tým pádom iba priemerná atmosféra a veľký hrniec nudy. Zombíci sa tiež správali neštandardne - boli skoro rýchlejší ako tí zdraví, čo sa mi zdá ako vtákovina. Chcelo to jednoducho ucelenejší koncept, druhá séria je myslím strata času. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Asylumáci natočili pro Netflix zombie seriálek. A jejich rukopis je trochu znát. Nic novýho pod sluncem, jseš kousnutej nebo prostě nějak chcípneš a za chvíli je z tebe zombík, kterýho jde zneškodnit jen průstřelem mozku, popřípadě jeho rozmlácením. Asi proto většina postav se zbraní v ruce nejdřív vyprázdní zásobník do trupu nemrtvejch, přestože je to ani trochu nemůže zpomalit, natož zastavit. Hlavně že kdejaká baba, která tu přijde ke kvéru, si hned zkušeně otestuje mířidla, zaujme postoj letitýho mariňáka a vůbec se chová, jak kdyby prošla základní vojenskou službou s několika akcemi v terénu. __ S výjimkou asi dvou dílů, ve kterých se něco opravdu důležitýho řeší (na čí stranu se postavit apod.), je to jen bezduchý dílo s okoukanejma honičkama, ve kterým si ani nemáte šanci najít cestu k nějakým postavám, snad s výjimkou plochý Vietnamky (prvních pár dílů jsem váhal nad pohlavím) a hispánskýho Williama. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (6)

  • Při jedné scéně ve škole řekne Rose (Jaime King) dvakrát po sobě „bylo to dítě“. V záběru ale vydíme, že nepohybuje rty. (Duoscop)
  • Když na chodbě narazí na partu dětí, vezme Rose (Jaime King) zbraň Spearsovi. V následujícím záběru jí už ale má zase Spears (Justin Chu Cary). (Duoscop)
  • Natáčelo se v Beisekeru (Alberta, Kanada). (BMW12)

Reklama

Reklama