Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv John McClane má potíže se svou dcerou Lucy, a když ji vytáhne v noci z přítelova auta, jejich vztah se tím rozhodně nezlepší. Hned nato je John vyzván nadřízeným, aby vyzvedl hackera Matta Farrella a dopravil ho do Whasingtonu na oddělení počítačové bezpečnosti FBI. John najde Matta doma, ale než stačí byt opustit, jsou napadeni ozbrojenými muži a dojde k přestřelce... Matt je počítačový génius, ale ze střelby je vyděšený. Navíc mu nedochází, že se někdo snaží zabít jeho. McClane mu to vysvětlí a dopraví ho na FBI do střediska počítačové bezpečnosti. Z médií se zatím hrnou zprávy o problémech s počítačovým systémem a padá jedno odvětví za druhým. Matt zjistil, že se jedná o takzvaný kybernetický výprodej. Velitel bezpečnostního oddělení Bowman Matta umlčí, ale McClane je zvědavý, a tak mu Matt po cestě do jiného střediska FBI vysvětluje, oč jde. Jejich auto je však cestou napadeno a řidič zabit. McClane začíná být hodně naštvaný, ale nechápe, co všechno se děje... Mattovi už je jasné, že se někdo naboural do systému – ne jen do jednoho odvětví, ale do všech –, aby mohl určovat pravidla hry. Kromě vyřazení počítačové sítě jako takové je už vyřazena celá dopravní infrastruktura i komunikační sítě. Podle Matta bude teď na řadě ovládnutí východního uzlu, který zajišťuje dodávky elektřiny... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 410)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Willis dává všem do držky, stírá je a zabíjí. Tento díl mi přijde rozhodně lepší, než třeba trojka, a to ve všech směrech. Justin Long dostal zatím nejlepší roli kariéry a Timothy Olyphant je v top 2 záporáků série. Holywood ukázal, že jde stále ještě točit dobrý akčňáky bez hluchých míst. Navíc to všechno pěkně skončí pořádným rockovým nářezem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak a je to tady, Bruce je zpet. Zatimco treti dily velmi ocekavanejch filmu jako je Spidey a Shrek dost zklamaly, tak pokracovani filmu, kterejm se lidi vysmivaly, zatim jedou ve velkym. Nejdriv to dokazal Slye s Rockym a ted to rozjel Bruce. Sice pribeh neni nic extra originalniho, ale na druhou stranu to pusobi krapet dojmem jako katastrofickej film, kdyz vsechno kolabuje, az clovek skoro ceka, ze zacnou padat ptaci. A i kdyz tu je par nelogicnosti, tak proste tenhle pribeh je pro akcni film v pohode. Co se tyce akce, tak ta je drsna, prehledna a napadita a je ji dost, treba takovy auto ve vytahu sem asi jeste nevidel a podporena super kamerou. Na druhou stranu Bruce a ta cinanka prezijou fakt neskutecny veci a ackoliv se Bruce castokrat zrani, vsechno je jen vizualni, at uz vypadne z cehokoliv nebo treba sjede zadama po silnici, v podstate se mu nic nestane, i kdyz u toho heka a spini si tricko. Co se tyce ostatnich, tak Timothy Olyphant vypada jako Hitman desne trapne, ale tady je jako zaporek slusnej. Docela me prekvapil Justin Long, kterej je jako Bruceovo "partak" fakt v pohode. No a ted se dostavam k dvema nejvetsim borcum. Kevin Smith, naprosto splnil moje ocekavani, jak nema kabat Tichyho Boba, tak je videt, ze je tlustej jak prase, vali se ve sklepu jak prase a hodi par hlasek. No a pak Bruce, kterej je neskutecne krutej, neni pro nej problem cokoliv rozsekat na hadry nebo kohokoliv zmlatit a hazi jednu hlasku za druhou, pricemz par nich je fakt krutejch. Navic je opet spinavej jak prase a celej od krve. Taky se tu vyskytuje par odkazu na predesly dily. No, takze dalsi legenda se zvladla zdarne vratit, sice to neni cistejch 5*, ale dam je. Ted uz zbejva jen John Rambo a je to komplet. ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Když už se John vrátil, tak s pořádným rachotem! Trailery naznačovaly mnohé a Len Wiseman se nakonec pochlapil a získal bobříka explozí, bobříka hlášek a bobříka odvahy. Když odhrnete digitální filtry z obrazu, spatříte opět toho starého dobrého Johna McClanea. Přibylo hlášek, ubylo vlasů, ale pořád se zatraceně snaží odvádět tu nejlepší práci. Občas si rýpne do předchozích dílů, podiví se nad těmi technologickými hejblátky, které musí rozstřelovat nacimprcampr, ale už po pár minutách zjistíte, že se nic nezměnilo, ať už jde o uhlazeného Olyphanta v černé košili od Gucciho, kung-fu mrchu Maggie Q nebo francouzského spider-boye Cyrila Raffaelliho (je absolutně vynikající, snad si ho některý z producentů všimne... takového protivníka John potřeboval), vyprovodí je McClane s úsměvem na rtech, hláškou v rukávu a nábojem v komoře. Funguje to skvěle, je to našlapané a během dvou hodinek budete tak-tak popadat dech. Určitě vás napadne, že už to není jako za starých dobrých časů... ne, není... 80. léta jsou pryč, 90. léta jsou pryč, ale tohle taky není špatný a já věřím, že naši potomci budou jednoho dne mluvit úplně stejně o naší filmové éře... Lepší už to nebude, smiřte se s tím, oslavujte a vězte, že série zůstala tam kde je... na vrcholu akčního žánru. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

To, že je Wiseman nadšenecký filmař, který má v akci bohatě nakoukáno a pak jenom na plátně dokazuje jaké divy jdou dělat s velkým rozpočtem mi ani tak nevadí. Vadí mi to, že absolutně nepochopil krom diehardovské poetiky hlavně McLaneovu postavu, z jehož tragického poldy s nádechem smutné komiky se stala killing machine, které dominovaly filmu před 25-ti lety a jejichž renesanci jako akčního hrdiny právě McLane provedl. Celkově mi přijde koncept digitálního terorismu stavěný do konfrontace s osmdesátkovým hrdinou dosti nablblý, jelikož tam růžky vystrkuje politická korektnost a poklonkování americké politice dneška. Willis sice umí být pořád dobrý ranař, ale rating mu krotí slovník i charakter, tudíž výsledek je nakonec (z mého pohledu) očekávaná prohra. Tohle látání vlastní blbosti pomocí non-stop akce si Die Hard jako takové nezasloužilo. Poslední šanci měl dostat McTiernan – hůř než takhle to dopadnou nemohlo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvelý Bruce Willis a až šokujúco nadupaná, priam až novátorskými postupmi v snímaní akcie zaváňajúca Wisemanova réžia (strašne sa mi páčilo, že je to všetko také dynamické a rozpohybované a pritom si to nepomáha "greengrassovsky" roztrasenou kamerou, ktorá už mi začína pripadať ako akčné klišé). Počas filmu som si viackrát povedal: "Tak toto neberiem!" (závany pátosu v dialógoch, prestrelené CGI v tuneli), ale nakoniec som vyšiel z kina s výborným pocitom tak na úrovni 8/10. Rozhodne zatiaľ najlepší z tohtoročných letných blockbusterov a vyzývavá rukavica zacapená do Bayovej tváre - a tým teraz nemyslím konkrétne súboj Pasce s Transformermi, ale Lenovej a Michaelovej réžie, pretože Bay konečne našiel zdatného konkurenta. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (59)

  • V 58. minutě Matt Farrell (Justin Long) bouchne plechovým odpadkovým košem do přední masky auta, ve kterém vyskočí airbagy. K nafouknutí airbagů tak snadno ale nemůže dojít. Bylo by to z hlediska bezpečnosti kontraproduktivní. Je třeba využít tzv. deformačních zón. (Pavlátko)
  • Keď John McClane (Bruce Willis) vchádza policajným autom do tunelu prenasledovaný vrtuľníkom, vidíme úplne prázdnu ulicu, načo Gabriel (Timothy Olyphant) prikáže otvoriť tunel v protismere a následne aj zo smeru, odkiaľ prišli. Zrazu sa však spustia autá z oboch smerov, teda aj z toho prázdneho. V ďalšom zábere vidíme schému tunelu a tá ukazuje, že tunel má len 2 vjazdy, a teda autá zo smeru ich príchodu nemali odkiaľ prísť. (Hosak)
  • Kaskadérský kousek, při němž McClane (Bruce Willis) najede policejním autem do vrtulníku, se nacvičoval tři týdny. Vrtulník byl zavěšen ve vzduchu pomocí lan a poté byly zkombinovány dva samostatné záběry: jeden, kde kaskadér vyskočí z vrtulníku, a druhý, kde do něj narazí auto. Pomocí CGI pak byla odstraněna podpůrná lana a přidány listy rotoru. (Siriuss)

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (více)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama