Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračuje pátrání po Bláhovi, který mezitím podstoupil utajenou plastickou operaci obličeje. Plastický chirurg (Otakar Brousek st.) jej zaveze do místního divadla, aby divadelní maskér (Josef Kemr) dílo dokončil. Bláha se tu však potká s bývalou milenkou z Kateřinské Hory Inkou (Carmen Mayerová), která prodává v divadelním bufetu, a poví o něm manželovi (Ilja Prachař). Ten kontaktuje Zemana. Chirurg milenku i maskéra zavraždí. Po zatčení se přizná i k dávné vraždě lodníka, i k tomu, jak pomohl Bláhovi k nové vizáži... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1955. Bláha má po plastice (nevím čeho) a je převezen do Karlových Varů, kde má prodělat rekonvalescenci, získat novou image i doklady. Shodou okolností se to tak zamotá, že mu je nadporučík Honza Zeman zase na stopě. V podstatě za to může jedna žena, už z dřívějška známá Inka, která teď dělá v občerstvení v divadle, jde o bývalou milenku Bláhy z Kateřinské Hory a manželku bývalého továrníka na zbraně, kterému znárodnil Honza fabriku právě v díle z roku 1948. A právě bývalý továrník snad z pohnutky svědomí nebo spíš ze žárlivosti nahlásil kontakt s Bláhou. ()

carl.oesch

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý koment jako ke všem dílům Jara.Cimrman.Jr.. Je radost ty jeho posměšné poznámky číst. Jinak jsem přesně nepochopil, proč absolvoval Brzobohatý onu plastickou operaci, když si byl pořád stejně podobný, přes jiný nos, brýle a bílé vlasy. Ale byl to vrahoun, stejný jako onen plukovník KGB z románu Čtvrtý protokol, který si taky užil a hned v posteli svoji chvilkovou milenku zabil. A to Bláha spáchal ještě děsivější vraždy a tu poslední nakonec, v příštím dílu. ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto díle je mj. vidět, jak režim po roce 1948 zničil život schopnému podnikateli Ing. Čadkovi (výborný Ilja Prachař), který měl velké trápení i s nevěrnou manželkou (Carmen Mayerová), k čemuž svým způsobem rovněž přispěl poúnorový režim. Autoři seriálu nad tím takto určitě nepřemýšleli, ale já to v tom příběhu vidím. Zeman dokonce na konci Čadka nijak nešetří a označí světonázor jeho a jeho ženy za divný, přestože se oba vrací od hřbitova, kde je pohřbena zavražděná Čadková. Na druhé straně tvůrci vykreslili odpůrce režimu až odporným způsobem - zejména primáře Honse (Eduard Cupák), který v tomto směru zcela zastiňuje i agenta Pavla Bláhu (Radoslav Brzobohatý). Po Konci velké šance nejlepší "bláhovský" díl seriálu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vy jste měl a pořád máte divný představy o tomhle světě. Ona je měla taky a doplatila na to. Tam kde skončila Křížová cesta pokračují Kleště. Rozhodně lze souhlasit s tím, že je to jeden z dílů s nejvýraznějším Liškovým hudebním motivem a řemeslně pořád na úrovni i když ten výsledek údajné plastické operace Bláhy je poněkud úsměvný. Každopádně když se Honza Zeman objeví až v druhé půlce a jeho postava tu vlastně není vůbec důležitá, tak je něco špatně. Co naplat, takže tentokrát jenom průměr.55% ()

Salvator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dílu vévodí padouch Bláha. Možná by měl klid, pokud by se nezapletl se svojí dávnou přítelkyní z dílu Hon na lišku. Její manžel, bývalý továrník Čadek, pěkně za tepla vše na soudruhům donese. Honza Zeman tak nastupuje až v druhé polovině, ale stačí to aby vyřešil pár let starou vraždu lodníka Berky. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Primář Hons (Eduard Cupák) má vůz Mercedes-Benz W143, vyráběný od roku 1937. (sator)
  • Hřbitov, na kterém je pohřbena Čadkova žena, není v Karlových Varech, ale jedná se o hřbitov s kostelem Svatého Jana a Pavla v Praze Třebonicích. (sator)
  • Epizoda Kleště ako aj celá postava agenta Pavla Bláhy (Radoslav Brzobohatý) bola inšpirovaná skutočným agentom z Anglicka Václavom Knotekom a rozviedka STB ju viedla pod názvom akcia "Coles".
    (Raccoon.city)

Reklama

Reklama