Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

castor 

všechny recenze uživatele

Měl kufr a střídal rodiny příbuzných. Komunismus zapříčinil, že velká režisérská jména a velcí intelektuálové nesměli točit, a tak je nechali s těmi studentíky z FAMU, ať si tam společně plkají. A to byla naopak výhra. Forman trpěl při sledování filmů plných z prstu vycucaných nesmyslů, chtěl ukazovat skutečný svět a reálné postavy. Čelní představitelka české dokumentaristiky si odskočila od tradičních časosběrných dokumentů a pokusila se o jednom z největších Čechů 20. století říct něco nového. Velký vypravěč s minimem režijních přešlapů se střídá s hlasem svého syna Petra (který mi přišel takový nemastný neslaný), dostaneme se do množství situací, všedních i stěžejních momentů Formanovy kariéry, vesměs jde ale o po sobě jdoucí montáž s několika sympatickými zajímavostmi. Takové tradiční poslepování všeho možného… Nějaká snaha o ozvláštnění či kreativitu tak chybí, ale nijak mi to ale u tvůrce neustále sžíraného pochybnostmi nevadilo. Navíc do hloubky se místy přeci jen dostaneme, třeba při Formanově samotě v hotelu Chelsea či při návratu do vlasti při natáčení legendárního Amadea. Škoda opomenutí nejnovějších filmů. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Krásná pocta pro tohoto skvělého filmaře, Čecha, jenž dobyl svět a svým umem ukázal, že to dělá líp jak většina ostatních. Forman filmovému umění předal a přidal co mohl a zapsalo se to do světové kroniky filmu. Teď je řada na nás, aby jsme jeho odkaz s péčí uchovali. A to se paní Třeštíkové povedlo. Nejedná se o žádný velkolepý dokument akademicky rozebírající jeho tvorbu, jedná se spíše o zachycení jeho neskutečné lidskosti, jež z něj vyzařovala kudy chodil. 8/10. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Velice povedený střihový koprodukční dokument bilancující život a tvorbu Miloše Formana. Působivě sestříhaný (víceméně chronologicky) soubor ukázek ze stěžejních filmů, velice zajímavá vyprávění Miloše Formana odhalující jeho motivy i názory na život i jeho kariéru a filmovou tvorbu, zajímavé komentáře interpretované Petrem Formanem. Vůbec by mi nevadilo, kdyby to bylo ještě delší a obsažnější, uteklo to jak voda, jen ty titulky na (většinou) světlém pozadí nebyly zrovna to správné ořechové. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Asi že jinak o Formanovi vím velký kulový, tak jsem byl s dokumentem více než spokojený. O rodičích, o dětech, o prvních krůčcích v Americe a nebo o získání režisérského křesla u Hnízda a Amadea. Hodně moc také potěšily záběry s Havlem a hlavně jeho uvedení v USA. Dva velikáni, kteří pro český stát udělali strašně moc. Do toho záběry a trocha povídání ke slavným filmům (nebo i takový Taking off, který rozhodně není nezajímavý) a ve výsledku příjemně strávený večer. Při závěrečných titulkách mě jen zamrzelo, že dokument nevzal ještě i Muže na Měsíci. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková sesbírala starší záběry a rozhovory s Milošem Formanem a vytvořila tak velmi svižnou poctu sledující celé jeho životní dílo. Jako pocta to naprosto stačí. Avšak pro někoho, kdo by chtěl nějaký detailnější vhled je to bohužel nedostačující. Ambice jsou příliš velké a všechny životní etapy a díla Miloše Formana nejde úplně vtlačit do 78 minut. Jako ukázka toho, nakolik byl Miloš Forman inspirativní osobnost, je to ale dostačující. ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama