Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hokej vyžaduje už od útlého věku velké nasazení, ba dokonce oběti. Třináctiletí hráči žákovského hokejového mužstva, které vede zkušený a vnímavý trenér, se potýkají s nejrůznějšími problémy svého věku, prvními láskami i sníženou sebedůvěrou, kázeňskými potížemi, ale nakonec všechny pohltí vědomí odpovědnosti. Film se dotýká odvrácené strany náročného sportu, avšak počíná si často dětinsky a zjednodušuje složité motivace dospívajících kluků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

HonzaSim 

všechny recenze uživatele

I přes nekvalitní obraz jsem se rozhodl na to podívat, hlavně kvůli hokejovému prostředí. Divím se, že v televizi dávají kdejakou blbost stopadesátkrát tento slušný československý film jsem neviděl vysílat ani jednou. Nechybí ani zvučné herecké obsazení, což vlastně na tu dobu byla téměř samozřejmost. Film pěkně vystihuje dění ohledně tréninků a zápasů a děj měl spád. Plusem jsou také souvislé, neprostříhané akce, které dovolí divákovi se zažrat do hry na ledě. Konec mi přišel až nepřirozeně rychle ukončený a to trochu snižuje mé hodnocení. Příjemnou atmosféru dodávají filmu "hokejové" písničky, takže zůstanu u kladnějšího hodnocení se čtyřmi hvězdami. 70% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Je tu jedna taková docela vtíravá písnička, kterou si zpívají malí hokejisti, když jsem film viděla prvně, tak jsem ji nemohla hodně dlouho dostat z hlavy. Stalo se mi opět to samé. Ona je pěkně nakažlivá. Já jsem ty malé kluky vždycky litovala. Vstávání v tak nekřesťanskou hodinu jsem ji opravdu nezáviděla. Každý sport má něco do sebe, ale hokej to je řehole a dřina do úmoru. Trenér byl správný chlap. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na tomhle dětském filmu není nic moc pozoruhodného (do sportovní školy jsem nechodil, ačkoli už 15 let na jedné takové učím), kromě dvou nesmrtelných hlášek, které si pamatuju od doby školního filmového představení: "Špičkový sportovec musí dobře jíst" (Mrkvička) a "Podívej, ta dvanáctka, Hájek, není špatnej, co?" "Ne, je ještě horší" (Lábus a trenér Tomek). Po těch letech mě to při uvedení na stanici cs film znovu dostalo. (A nezapomeňme na jemnou kritiku režimu při scéně zkoušení z dějepisu o "vysokých funkcionářích vyhozených při defenestarci z Pražského hradu"!) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

K aktivnímu sportování mám sice velice rezervovaný postoj od doby, kdy jsem si natáhl šlachu v koleni při stolním fotbálku, ale o to víc sleduju s vášní všelijaká utkání v televizi. Tento film nijak nevybočuje z ostatních dětských snímků té doby, chování lidí působí velmi idealizovaně, např. jak Vinklář pokorně uzná, že jeho syn je fakt dřevo, hokejový trenér být jen o trochu menší, štíhlejší a mladší, hravě by vykousal Mirka z role vedoucího v Rychlých šípech, malí kluci se jen jen třesou, aby mohli jít na pionýrskou schůzku (patrně to nejméně uvěřitelné) atd. Nicméně film také obsahuje některé zajímavé socialistické reálie. Např. mantinely jsou na stadionech v lepším případě otřískané, v horším pokryté plísní, sportovci se cpou těsně před zápasem horami řízků... A také nějaká ta satira, co určitě neťala do živého, by se našla, třeba jak kluci obdivují kapitalistický výrobek - kanadskou hokejku, nebo jak si hokejový trenér a pionýrský vedoucí (Stropnického životní role, a přitom není ani zapsán mezi herci!) notují, že je hloupost, aby kluci museli brigádničit jak v pionýru, tak v hokejovém klubu. A propó, ještě mi vrtá hlavou... jak se jmenuje Mrkvičkův, to je mi celkem jasné, ale u jeho syna váhám... Mrkvičička? ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se na to hlavně kvůli Zlínským reáliím, kterých je tu ale bohužel málo. Zimní stadion se kromě zaplechovaného průčelí nezměnil vůbec a krom pár záběrů na "svahy" dohromady nic. Nejzajímavější z tohoto pohledu bude asi táborák na nějaké zřícenině. Pokud to byl Lukov, tak je to dobrý dokument a srovnání, jak se toto místo proměnilo. Z pohledu "normálního" diváka celkem nezajímavé, snad pro hokejisty to může mít nějakou přidanou hodnotu, ale kvalita nic moc... ()

Zajímavosti (13)

  • Druhým odborným poradcem filmu byl ing. Miroslav Pavelka, od 60. let dlouholetý úspěšný trenér gottwaldovského dorostu, se kterým získal opakovaně titul republikového mistra. Trénoval mimo jiné i Jiřího Králíka, pozdějšího brankáře reprezentačního výběru a člena týmu, který vyhrál mistrovství světa v roce 1985. (Castrator)
  • Pavel Ročeň (Petr Gazdoš) spomína: „Hrozne som sa tešil na hercov, ktorých som bežne vídal na obrazovke. Pri filmovaní som potom zisťoval, aký kto je. Nikto sa nad nikoho nepovyšoval, všetci boli výborní. Vtedy to bol pre mňa úžasný zážitok. Ako malý chlapec som si mohol zahrať vo filme popri slávnych hercoch. A aj s odstupom času môžem povedať, že to bola skvelá skúsenosť. Neskôr mi z východonemeckého filmového štúdia DEFA zavolal Harro Zimmerman. Trochu hovoril po česky a Malého veľkého hokejistu videl, pretože naše filmy bežali aj v Nemecku. Harry robil predstavenie pre deti ako klaun Beppo, a tak si ma pozval ako českého detského herca do Berlína. Išli sme potom trojmesačné turné po tamojších školách, kde ma predstavoval ako hlavného herca filmu Malý veľký hokejista.“ Po odvysielaní filmu v televízii sa stala z Pavla Ročeňa v domovských Pardubiciach hviezda, najmä v škole, kde ho deti aj dospelí okamžite spoznávali. A niektorí ho spoznávajú dodnes. [Zdroj: Náš REGION] (Raccoon.city)
  • Ve filmu si zahrálo mnoho budoucích více či méně známých hokejistů. Např: Vladimír Kowalczyk, Roman Vodák, Petr Pavlas, Jiří Suhrada. (fantom2018)

Reklama

Reklama