foto

Jiří Císler

  • nar. 4.2.1928
    České Budějovice, Československo
  • zem. 17.4.2004 (76 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Císler se narodil v Českých Budějovicích a tam také prožil své dětství a dospívání. Na přání otce se vyučil číšníkem a vystudoval obchodní akademii. Už v pubertě ho ale mnohem víc než praktické řemeslo či představa stálého zaměstnání lákalo umění, zejména hudba. Intenzivně se učil hrát na housle a po studiu nastoupil v roce 1947 jako houslista do divadelního orchestru v Českých Budějovicích. Tam si jeho nadání všiml režisér Miroslav Macháček a Císler začal zpívat v operetách a operách, postupně se propracoval i do činoher. Macháček považoval Císlera za mimořádný umělecký talent a postupně ho zasvětil i do tajů divadelní režie. Vedle toho byl Císler využíván i jako skladatel divadelní hudby a písňových textů.

Po Macháčkově odchodu z Českých Budějovic se roku 1960 rozhodl přesídlit do Prahy i Jiří Císler a nastoupil do Divadla na Fidlovačce. Tam se mohl plně věnovat svému nejoblíbenějšímu žánru, muzikálu, ve kterém mohl skloubit lásku k herectví i hudbě zároveň. Zářil tehdy například ve hře Limonádový Joe. Na začátku normalizace ztratil angažmá v Praze a posléze zakotvil k Kladivadle v Ústí nad Labem. V roce 1971 se vrátil do Prahy a těžiště své činnosti postupně přesunul k divadelní režii. V divadle Semafor pracoval v letech 1971-1973 a režíroval tam mj. hry Kytice, Elektrická pumpa nebo Kdyby tisíc klarinetů. Poté až do roku 1978 režíroval pořady komika Josefa Dvořáka s hudbou Karla Černocha v divadle Ateliér. V roce 1974 režíroval v divadle ABC program Hany Zagorové.

Koncem 70. let hrál Jiří Císler v Činoherním klubu a byl považován v úzkém kruhu divadelních fanoušků a odborníků za významnou osobnost českého divadelnictví. Prošel celkem 9 angažmá, vesměs šlo o malé scény, protože velké kamenné divadlo ho nelákalo. Přes své úspěchy zůstával nicméně širšímu publiku prakticky neznámý. Kromě drobné role estébáka v Kachyňově snímku UCHO ho film ani televize nevyužívaly. Vše se změnilo v roce 1979, kdy nečekaně získal sice vedlejší, nicméně vděčnou roli intrikána Voženílka v televizním seriálu INŽENÝRSKÁ ODYSEA. Postavu měl původně hrát J. Somr, který ale odstoupil a doporučil jako náhradníka právě Císlera. Tomu se podařilo i na malém prostoru strhnout pozornost diváků na sebe a rázem získal mimořádnou popularitu, byť zvláštní, protože jeho Voženílek byl zápornou postavou, se kterou herce mnoho diváků ztotožnilo.

Následujících deset let byl Císler pravidelně obsazován do řady televizních a filmových rolí, které sice až na drobné výjimky v případě televizních her byly vedlejší, nicméně herec měl schopnost díky své energii a nezaměnitelnému přednesu strhávat na sebe větší pozornost, než by mu rozsahem práce náležela. Většinou šlo o tragikomické figurky lidí "malých duší" - intrikány, neschopné byrokraty a snaživé hlupáky. Typickým příkladem byl zakomplexovaný pomaďarštěný Slovák Belányi v Jakubiskově seriálu TISÍCROČNÁ VČELA nebo nadšený příslušník armády spásy v Matějkově snímku ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE.

V televizi se podílel na několika pohádkách jako byl např. ladovský PERNÍKOVÝ DĚDEK, JAK SE PEČE ŠTĚSTÍ nebo DOKTORSKÁ POHÁDKA. Děti si ale Císlerův hlas ztotožňovaly zejména s populárním pořadem STUDIO KAMARÁD, kde namlouval postavičku Harryho Šoumena nebo s televizním seriálem ŠMOULOVÉ, kde daboval čaroděje Gargamela. Svůj hlas propůjčil i Kolomajznovi z pohádky JAK ŠEVCI ZVEDLI VOJNU PRO ČERVENOU SUKNI. Z dabingu pro dospělé stojí za zmínku záskok za zesnulého Františka Filipovského, kde ve filmu JO převzal dabing Louise de Funese.

V soukromí byl prý spíše tichým introvertem, který mnoho času věnoval hraní na housle a skládání hudby. V roce 1986 např. napsal scénickou hudbu a písně ke hře Zítra touhle dobou pro divadlo Večerní Brno. Druhou etapu jeho popularity přinesla 2. polovina 80. let, kdy se stal partnerem Luďka Nekudy v autorském projektu SEŠLOST. Tento cyklus byl nejoriginálnějším a nejvtipnějším zábavným pořadem své doby a několikrát tam zazněly i Císlerovy písně.

V roce 1990 založil v Praze první českou soukromou divadelní společnost nazvanou Hravé divadlo. Po roce však musel projekt ukončit. Jednak neměl zkušenosti se šéfováním souboru v tržních podmínkách, ale začaly se také hlásit první příznaky Alzeheimerovy choroby, která ho v 90. letech postupně vyřazovala z aktivního života a nakonec způsobila smrt. Kvůli této nemoci strávil poslední léta svého života v osamění a zemřel prakticky zapomenut. Jiří Císler byl výrazným tvůrcem, který dělil svůj zájem mezi hudbu a divadlo. Je považován za mistra ironie a sarkasmu. Byl dvakrát ženatý, s první manželkou, sólistkou hudebního divadla v Karlíně Boženou Havlíčkovou-Císlerovou měl dvě děti.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

1998 Motel Anathema (TV seriál)
1994 Třikrát baron Prášil (TV seriál)
1993 Deset malých běloušků (TV film)
Respirium Tremens (TV film)
Strašidla a spol. (TV seriál)
1991 Pofoukej mi jahody (TV film)
1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 My se vlka nebojíme (TV film)
O Kubovi a Stázině (TV seriál)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
1987 Drahá tetičko (TV film)
Hauři
Honza a tajemná Hastroška (TV film)
Sychravé království (TV film)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Co takhle svatba, princi? (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Jestli jednou odejdu (TV film)
Pohádky pod sněhem
Spící princ (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
Bohyně krásy (TV film)
Hloupá pohádka (TV film)
Králi, já mám nápad (TV film)
Paragrafy na kolech (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
1983 Anděl s ďáblem v těle
Hejtman z Kopníku (divadelní záznam)
Inzerát (TV film)
Návštěvníci (TV seriál)
Perníkový dědek (TV film)
Princezny na trvalou (TV film)
Prkýnkové želvy (TV film)
Samorost
Škatule, škatule, hejbejte se (TV film)
Tisícročná včela (TV seriál)
Tisícročná včela
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Doktorská pohádka (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Hlavní výhra (TV film)
Jak svět přichází o básníky
Malý velký hokejista
Společnost s ručením omezeným (TV film)
Za humny je drak
Žhářka (TV film)
1981 Jak se peče štěstí (TV film)
Povídka malostranská (TV film)
Školení (TV film)
Vdova po dvou mužích (TV film)
Velká sázka o malé pivo (TV film)
Výhra admirála Kotrby (TV film)
1980 Ten který dostává políčky (TV film)
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Zlatí úhoři (TV film)
1977 Hop - a je tu lidoop
1976 Knabe mit den 13 Vätern, Der (TV seriál)
1971 Tajemství velikého vypravěče
1970 Ucho
1963 Krásná Galathea (TV film)
1962 Poslední etapa

Dokumentární

2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2005 Divoká krev Jiřího Císlera (TV film)

TV pořady

2007 Život je kabaret (TV pořad)
1998 Zpráva o sešlosti (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1996 Jůhele neděle (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1983 Sešlost (TV pořad)
Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Studio Kamarád (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV pořady

1983 Sešlost (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace