Zapomenutý pozdní démant předlistopadové televizní původní dramatické tvorby pro děti a mládež je dědicem nápaditosti zakladatelského filmu tohoto subžánru u nás, jímž je nesporně Týrlové VZPOURA HRAČEK. Vypjatá angažovanost průkopnice je zde více než nahražena poetikou všedního dne, barevným - už ne jen černobílým - zpodobením animovaného světa, jehož loutka se stává zcela rovnocenným partnerem lidských herců. Něžný vztah chlapce a motýlí víly, v němž nalezneme třpytky hlubšího citového pouta zejména u frustrované pohádkové ženičky, je snemv plynutí času ani ne dvouměsíčním. Paleta barev, rozpohybování i těch nejvšednějších věcí našich domácností, ponor do poetické hloubky, pro kterou je námět i scénář vnějšího příběhu jen výchozím rámcem, jsou nezapomenutelné. S posledními záběry tohoto pozoruhodného klasického díla v duchu nejlepších tradic světově proslulé české a československé školy animovaného filmu se okouzleni postupně vracíme znovu do našeho světa. Vracíme se okouzleni i obohaceni. Na douho.(29.10.2010)

Dětský poetický film je tak trochu těžké hodnotit. Zatímco tehdy - ve věku sedmi let - si nejsem jistá, jestli by se mi tenhle typ filmu líbil, dnes mě oslovil. Jenže vzhledem k cílovému divákovi, kterým děti jistě jsou, nemůžu dát víc jak tři hvězdičky. Byť je víla sebevíc roztomilá a pohádková, byť tam hraje moji oblíbení Leopold a Žaneta a z Freonového ducha. Prostě nemůžu. Už kvůli slabému ději, podivným dětským rukám, které se dotýkají víly, a celkovou nedotaženost děje. Dětský film stojí na silném příběhu a ten tu prostě chybí. Ale tyhle moje tři hvězdy, kterými Motýlí čas hodnotím, jsou zasloužené a film určitě stojí za zhlédnutí.(10.1.2012)

Na tohle bych bejval úplně zapoměl..(21.2.2010)

Pro me zcela neznamy film. Zajimave herecke obsazeni. Animace v tomto filmu je sice jeste v praveku, ale dejove ma co nabidnout i dnesnim detem.(10.1.2012)

Jako televizní film skvělé. Nejvíc se mi líbí animace a krásná malá víla spolu s Jeníkem i s jejich až ortenovsky něžným vztahem.(5.3.2010)

Na tohle já nikdy nezapomenu: Psal jsem k tomu svou úplně první recenzi :))(25.2.2010)

Velmi pěkný pohádkový příběh pro děti možná spíše pro televizní formát,ale to mu nic neubírá na kvalitě.Poetické,barevné a hravé.Takových filmů je stále poskromnu,tak ať neuniknou naší pozornosti byla by to škoda.(27.2.2010)

• Prubner

Příběh, jednotlivé nápady i ta poetičnost jsou fajn. Škoda, že provedení je takové nedokonalé. Scény s dětmi Pojarovi moc nejdou (což je u dětského filmu docela problém) a trikově je to dost špatné, hlavně kombinace živých herců a animovaných postaviček v jednom záběru většinou nefunguje.(9.4.2010)