Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Konečně mám možnost srovnání s českou soukupovskou Svatbou upírou a až dnes jsem pochopil, odkud se tenhle na české poměry netypický snímek vzal. Polanski měl rozhodně dobrý vkus, co se žen týče, ale i jako tvůrce dobrodružné komedie z transylvánských kopců plných sušeného česneku a čerstvě ohoblovaných rakví nepropadl. Některé scény sice kvůli špatně zpracovanému pozadí (látka, případně animace?) nevypadají nejlíp, chválím ale střih a až na zbytečně nedůsledné koupací scény (viděl jsem cut verzi) :-) i kameru. Vizuální podobnost s nejpopulárnějším sovětským filmem v tuzemsku je zřejmá. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Komedie, která je víc úsměvná, než vtipná. Mně se na Plese upírů moc líbí především výkon Romana Polanského (po všech stránkách) a skvělá atmosféra, při jejíž některých momentech cítím parodii s opravdovým horrorovým strachem zároveň. Taková strašidelná legrace... Pohodový film s napínavými scénami -stojí za shlédnutí! ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Utahané, vousaté, košilaté... nevtipné a bez energie. Tak nevím, jestli mi něco uniklo, ale spíš bych řekl, že nikoli. Není vyloučeno, že kdybych viděl jinou než ČT zkrácenou verzi s podivným (jakoby asynchronním) dabingem, byl by dojem o něco lepší, ale moc tomu nevěřím. Spíš si gratuluji, protože i při té hodině a půl jsem se musel k setrvání u obrazovky nutit násilím. Hvězda za stylizovanou výpravu. Zbytek k uzoufání. (Zdejší ovace nechápu (doufám)). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Romana Polanského ako režiséra príliš neobľubujem, a ako herca ho priam neznášam. Je to podobné, ako to mám s Woody Allenom. Zatiaľ iba štyri Polanského filmy som hodnotil ako mimoriadne (Čínska štvrť, Pianista, Muži v tieni a Horký mesiac) a obávam sa, že ich ani nebude viac. Ples upírov považujem za veľkú prehru. Režisér (niekedy ako jediný) musí vedieť, čo ide nakrútiť. Miešať žánre je riziková záležitosť, pri ktorej hrozí, že diváci neuveria, že to bolo zámerné. Ples upírov je pre mňa žánrová hlúposť, nekončiaca nuda a musím sa pripojiť k väčšine s názorom, že jeho jediným svetlým momentom bola účasť krásnej Sharon Tate. Ale v tom prípade stačilo nakrútiť jej medailónik a nie transylvánsku blbinu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že Ples upírů, na nějž mě Roman Polanski pozval, bude o poznání barvitější, rušnější a živelnější. Na samotný ples se dostaneme až zhruba dvacet minut před koncem. Tomu předchází výpravy profesora Abronsiuse a jeho společníka Alfreda z jedné místnosti do druhé, navrch a zase dolů, aniž by se mezi tím událo něco podstatného. Což může již po chvíli začít lehce nudit. Příběh je nabit humorem i atmosférou, ale od Plesu upírů bych čekala, že upíři nepřijdou na řadu až k závěru filmu. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Jelikož se natáčelo v italských Dolomitech, hodila se štábu znalost italštiny Sharon Tate (Sarah Shagal), která v Itálii vystudovala střední školu. (andrew88)
  • Roku 1997 ve Vídni nastudoval režisér Roman Polanski "Ples upírů" jako divadelní muzikál. (Lynette)
  • Jméno hostinského Shagala (Alfie Bass) bylo vybráno na počest ruského malíře židovského původu Marca Chagalla. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama