Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Maq 

všechny recenze uživatele

Navzdory slavným jménům Pollack a Redford je tenhle film polozapomenutý klenot. Dá se to pochopit. Příběh je prostý a nikam nespěchá, moc se nemluví, žádné velkolepé scény, a když už dojde na boj a zabíjení, Pollack se vyhýbá všem obvyklým pomůckám - žádné efektní masakry, žádný načančaný heroismus, žádné zbytečné kecy. Soupeř je mrtvý dřív, než ukáže tvář. Surovost scén a celého příběhu je niterná. Lidé v divočině žijí a umírají bez vznešených gest a proslovů. --- Příběh je ze Západu, ale kvůli zmíněným vlastnostem bych ho neoznačil za western. Je to mistrovské, velmi silné umělecké dílo. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Niektorých divákov môže odradiť nedostatok priamočiareho deja, epizodické scény a opakujúci sa charakter filmu alebo dlhé úseky ticha, no práve z týchto vecí si film berie svoju silu. JJ si príde na svoje v tých malých chvíľach ticha, v Johnsonových tichých stretnutiach s indiánmi, v nemilosrdných pustinách skalnatých hôr, ktoré tak dobre odrážajú psychológiu postáv blúdiacich v ich tieni, v jemných, srdečných interakciách, ktoré Johnson má. Napríklad s indiánkou, ktorú považoval za manželku, a chlapcom ktorý nerozprával, ktorého považoval za syna. Počas celého filmu sa medzi touto zvláštnou rodinou nevysloví takmer ani slovo, no spôsob, akým sa učia prekonávať bariéry, ktoré ich oddeľujú, je krásny dojemný pohľad. 8/10 ()

Reklama

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Skvelo zfilmovaný príbeh muža, ktorý sa po službe z armády vydal žiť do divočiny, na územie indiánov.Napriek tomu, že o nič nežiadal, získal všetko a prišiel k tomu, ako slepý k husliam.Žiaľ, zvláštnou hrou osudu, jeho šťastie dlho nevydržalo a skončilo priskoro a príliš kruto. Zostal len zlomený človek, ktorému jediný zmysel života - rodinu, nahradila pomsta.Rozhodne veľmi pútavé a citlivo podané.Jeden z mála tohto druhu, ktorý ma zaujal a nesklamal. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Úsporná, rozvážná, osudová - a trochu melancholická balada, která vypráví o zrodu legendy. Klasický western připomíná jen velice vzdáleně - je prostým příběhem muže, který odešel do hor. Uprostřed divoké a drsné přírody chtěl ctít jejich pravidla i zvyky všech, kteří tam žili ... potíž je v tom, že pouhé dobré úmysly mnohdy nestačí. S filosofií snímku se nemůžu až tak úplně ztotožnit - alespoň ne ve všech ohledech ... ale to neznamená, že ji neuznávám. Musím respektovat její nestrannost, neboť střet dvou civilizací je VŽDYCKY komplikovaný - a obyčejně s sebou přináší nepřátelství, k němuž mají obě strany oprávněné důvody. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Filmová opera, ale nikoliv v hanlivém slova smyslu. Zatímco operní tvůrce promlouvá hudbou a zpěvem, Pollack využívá obraz a hudbu. Nezastírá, že ilustruje mytologii, nikoliv skutečnost. Muž přichází z města, opouští zkaženou společnost vyvražďující se nesmyslně mezi sebou, protože před ním stojí příroda (nepatrný člověk proti horským velikánům), kterou muž v čele rodiny miluje a zároveň s ní bojuje na život a na smrt. Nachází pomoc, protože i zde není sám (lovec medvědů) a zaplétá se do složité sítě vztahů, ať už přátelských a milostných (Crazy women, her son, Swan, Del Gue), či nepřátelsky přátelských (jiná indiánská kultura). ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Plešatý zálesák měl při společné cestě s Johnsonem (Robert Redford) na koženém obleku ozdobné pásky (od ramen k hrudi) ve světlých barvách - bílá, modrá, červená. V další scéně byly pásky celé v tmavě modré a za chvíli opět ve světlých barvách. Vše se odehrálo během jedné jízdy v horizontu zhruba dvou hodin. (bearmeedek)
  • Johnstonovo tělo bylo pohřbeno na hřbitově Veteran's Cemetery v Los Angeles. Po uvedení filmu byly ostatky přesunuty do Old Trail Town v Cody (Wyoming) a ceremonie se účastnil mj. i Robert Redford. (džanik)
  • Film vychází z osudů skutečného trapera jménem John Johnston, přezdívaného "Zabíječ Vran“ (Pozn. Vraních indiánů čili Absaroke) a "Játrožrout Johnston", kvůli jeho zálibě v pojídání jater indiánů, které zabil. (džanik)

Reklama

Reklama