Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zahořklý voják O’Meara (Rod Steiger) není schopen přijmout porážku milovaného Jihu a záhy po skončení občanské války odchází na západ, směrem k původním obyvatelům, kteří stejně jako on nerespektují vládu USA. „Letící šíp je epický western, v němž nepotkáte kovboje, zloděje dobytka, zkorumpované šerify ani pohledné učitelky,“ řekl Fuller o filmu, který inspiroval Costnerův Tanec s vlky. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (13)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný western, který bych však nedoporučoval divákům, kteří mají v rámci tohoto žánru jen základní "divácké vzdělání", tzn. viděli snad jen Leonovu dolarovou trilogii, Tenkrát na západě a Sedm statečných, příp. vinnetouovky. :) Letící šíp je dle mého názoru záležitostí pro skalní fanoušky westernů. Námět příběhu je zajímavý, zpracování není z nejhorších a výsledek tedy dokáže potěšit. Sám si umím představit, že bych si Fullerův film ve vzdálenější budoucnosti ještě zopakoval. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

V "Letícím šípu" (lépe snad něco jako "Šípový běh") Fuller málo přesvědčivý a soudržný příběh vytvaroval do osobitého, plnokrevného a šlachovitého proindiánského westernu. Nad obsazením Steigera někteří kritici vrtěli hlavou, já mu jeho postavu věřil; Bronson a Montielová se pinoží na opačném konci herecké řady. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Dost naivní film o muži, který nevěděl, kam patří. Určitě dost inspiroval jak Tanec s vlky, tak filmy s Vinnetouem. Ale když odmyslím všechny ty scény "nejsi Sioux ale Američan" "já nejsem Američan, jsem rebel!", tak je to docela fajn western o střetu bělochů a indiánů. Hlavní klady jsou délka, film je celkem krátký, takže nestihne začít nudit, akce není moc, ale když nějaká je, tak je výborně a syrově natočená (animované lety šípů jsou sice trochu mimo, ale líp to tenkrát asi udělat nešlo), nestrannost, sám hrdina není zrovna typický westernový klaďák, a jak mezi Indiány, tak mezi bělochy jsou parchanti, nádherná krajina, ve které se točilo, a především herecké obsazení. Rod Steiger je vynikající, Ralph Meeker vystupuje hlavně ve druhé polovině, ale je to perfektní sviňák, a navíc se v roli náčelníka objevuje Charlie Bronson - sice s šílenou parukou (ale ne tak moc jako Van Cleefovo tupé) a natřený nahnědo, nakecá toho víc, než jako Chato, ani nějak zvlášť dobře tu nehraje, ale já ho prostě ve filmech rád vidím :) Na druhou stranu, Bronson toho na svůj průměr nakecá docela dost, ale jinak film není moc užvaněný, mluví se jenom když je to potřeba. Ještě k té krátkosti - je to fajn, ale byly momenty, u kterých mi bylo trochu líto, že nejsou delší. Třeba scény se siouxským učitelem, opilým odpadlíkem se mi dost líbily. Nakonec 4*. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden dosti starý western s klasickou tehdejší průpravou. Staré dobré časy. Pánové Steiger a Bronson na počátcích svých hvězdných kariér před kamerou. Film o muži, který v neklidných dobách Občanské války ranou osudu a zlověstného "šípového běhu", kterým si krutě hrají indiánští válečnící s bílými zajatci, se ocitne v indiánském táboře a je jeho obyvateli vlídně přijat do svých řad také proto, že si jej za muže vyhlédne indiánská žena. Ovšem vše se komplikuje, když do kraje přijíždí pluk "Seveřanů" k podpisu nové smlouvy indiánů s americkou vládou stran půdního vyrovnání aj... ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Slabý western, kde hlavní hrdina mění strany častěji než koně, je sice plus že zvítězí indiáni vedení Bronsonem, ale i tak se nijak oslnivý děj nedostavil. Řekněte mi někdo, kde v té vyprahlé pustině sehnali ty stromy na stavbu opevnění tábora. Jinak je zajímavé podívat se na Steigera s vlasy a Bronsona v době kdy evidentně intenzivně posiloval. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. července 1957 v Los Angeles. (ČSFD)
  • První film, ve kterém byly použity prskavky simulující reálnější výstřely z pušek. (Mirokukii)

Reklama

Reklama