foto

Rita Moreno

  • nar. 11.12.1931 (84 let)
    Humacao, Portoriko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Energická tanečnice, zpěvačka a herečka Rita Moreno rozená Rosa Dolores se narodila v Puerto Rico v rodině usedlých farmářů. V pěti letech se přestěhovala spolu s její matkou do New Yorku. Ve třinácti letech se poprvé prosadila na Broadway a o rok později se dostala do Hollywoodu. Zde ji přední představitelé MGM studios navrhli aby si změnila jméno na Rita.

Po většinu času hrála především v muzikálech, největší role v padesátých létech si zahrála ve filmech SINGIN' IN THE RAIN a KRÁL A JÁ. Během této doby byla kasovním trhákem pro své exotické kvality ve filmech jako PAGAN LOVE SONG, LATIN LOVERS and FABULOUS SEŇORITA. Zazářila také v dramatu VAGABOND KING. Její prudký vzestup přišel v roce 1961 kdy si zahrála roli Anity v muzikálu WEST SIDE STORY, kde získala Oskara a Zlatý Globus pro nejlepší ženskou vedlejší roli.

V období šedesátých let se trochu ze scény vytratila. Přesto si zahrála ve filmech CARNAL KNOWLEDGE a POPI. 18. června 1965 se Rita provdala za Lennyho Gordona, který se stal zároveň i jejím manažerem. Jako matka se během sedmdesátých let opět vrátila k filmu, proslavila se především v seriálu ELECTRIC COMPANY, který ji přinesl ocenění Grammy. Podařilo se jí také získat ocenění Emmy za seriál ROCKFORD FILES and MUPPET SHOW. Mezitím se jí podařilo zopakovat zisk ocennění Tony za vystoupení ve filmu RITZ.

V osmdesátých letech se objevila v sitcomu "9 TO 5", detektivní serii B.L. Strykera. V devadesátých letech hrála v nezávislých komediálních dramatech, jako například SLUMS OF BEVERLY HILLS. V roce 1997 si zahrála v seriálu "OZ". V roce 2007 ztvárnila cameo roli v seriálu "Ugly Betty", ve stejném roce si zahrála také v seriálu "Cane".

Williem "Wiliem" x

Herecká filmografie

2016 Remember Me
2015 A Gift of Miracles (TV film)
Grace and Frankie (TV seriál)
2014 Jane the Virgin (TV seriál)
Rio 2
Six Dance Lessons in Six Weeks
2013 Nicky Deuce (TV film)
Welcome to the Family (TV seriál)
Život je boj (TV seriál)
2011 Manžel k pohledání (TV seriál)
2009 Superagent Oso (TV seriál)
2008 Ochrana svědků (TV seriál)
2007 Cane (TV seriál)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
2005 Hledaní (TV seriál)
Chirurgové (TV seriál)
Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
2004 Pánem svého koutku
2003 Čekání na štěstí
Manipulátor (TV seriál)
Můj velký tlustý řecký život (TV seriál)
Scooby-Doo: Mexická příšera
Upřímný dům (TV film)
2002 American Family (TV seriál)
George Lopez (TV seriál)
2001 Pińero
Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
2000 Blue Moon
Remarkable Journey, The (TV seriál)
1999 Karlův pohřeb
Resurrection (TV film)
Rockford Files: If It Bleeds... It Leads, The (TV film)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Brloh v Beverly Hills
Tah (TV film)
1997 Oz (TV seriál)
1995 Angus
Wharf Rat, The (TV film)
1994 Broadway at the Hollywood Bowl (TV film)
Cosbyho případy (TV seriál)
Kouzelný školní autobus (TV seriál)
Takhle se mi to líbí
Where on Earth Is Carmen Sandiego? (TV seriál)
1993 Italský film
1992 Raw Toonage (TV seriál)
1991 Age Isn't Everything
Top of the Heap (TV seriál)
1990 B.L. Stryker: Grand Theft Auto (TV film)
1989 B.L. Stryker (TV seriál)
B.L. Stryker: The Dancer's Touch (TV film)
1988 Walt Disney World 4th of July Spectacular (TV film)
1982 Portrait of a Showgirl (TV film)
Working (TV film)
9 to 5 (TV seriál)
1981 Čtyři roční období
Evita Peron (TV film)
1980 Happy Birthday, Gemini
1979 Anatomy of a Seduction (TV film)
Muppets Go Hollywood, The (TV film)
1978 The Boss' Son
1977 Ruf der blonden Göttin, Der
1976 Hotel Ritz
1974 Out to Lunch (TV film)
1971 Electric Company, The (TV seriál)
Tělesné vztahy
1969 Popi
Sestřička
1968 Noc následujícího dne
1966 Hell of Borneo
1963 Cry of Battle
World of Stars, A (TV film)
1962 Samar
1961 Summer and Smoke
West Side Story
1960 This Rebel Breed
1959 Fat Man: The Thirty-Two Friends of Gina Lardelli, The (TV film)
1957 Kožená punčocha
1956 Král a já
The Lieutenant Wore Skirts
The Vagabond King
1955 Seven Cities of Gold
Untamed
1954 Climax! (TV seriál)
Jivaro
Yellow Tomahawk, The
Zlato Apačů
1953 El Alaméin
Fort Vengeance
Latin Lovers
Ma and Pa Kettle on Vacation
1952 Cattle Town
The Fabulous Senorita
The Ring
Zpívání v dešti
1950 Pagan Love Song
So Young So Bad
The Toast of New Orleans
1949 Fireside Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2014 Marlon Brando, un acteur nommé désir (TV film)
Reel Herstory: The Real Story of Reel Women
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1930
Hollywood tančí a zpívá: 1940
Hollywood tančí a zpívá: 1950
Hollywood tančí a zpívá: 1960
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000
2008 A Musical History
A Musical Treasure (TV film)
2006 The Electric Company's Greatest Hits & Bits (TV film)
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2003 Beyond Borders: John Sayles in Mexico
West Side Memories
2000 Kennedy Center Presents: Speak Truth to Power, The (TV film)
When It Was a Game 3 (TV film)
1999 Puerto Ricans: Our American Story, The
1997 Alan Alda - víc než sympaťák (TV film)
1995 America: A Call to Greatness (TV film)
Latin Nights (TV film)
1994 Carmen Miranda: Bananas Is My Business

TV pořady

2014 20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1984 Sunday Night Live (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The Jim Nabors Show (TV pořad)
The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 The Captain and Tennille (TV pořad)
1975 Match Game PM (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace