Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý zálesácký western, který táhne skvělý Robert Redford a krásná americká příroda. Jeden z těch westernů, jenž se zaměřuje na meditativní přístup a především na symbiózu člověka a přírody. Jen velká škoda, že Pollack nezvládl tolik akčnější souboje. Zajímavý netradiční western, jenž není (bohužel) moc známý... Lepší 4 hvězdy. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tanec s vlkmi je možno trocha zromantizované dielo a toto ako jeho predchodca je možno viac ku krutej realite, no občas som nevedel na čo sa to hraje, či komédiu, či tragédiu alebo to chce človeka len zničiť nudou, slabým dejom a roztraseným, rozpadným, akoby neexistujúcim scenárom. Pripadal som si akoby to točil niekto, kto povedal poďme do hôr a niečo z toho vznikne, no pritom bez nápadov akoby len tak pozliepal scénky. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

One westernman show v podaní Redforda sa mi pozdáva oveľa viac, než niektoré top200-hodnotené produkty zobrazujúce divoký západ. A môžem povedať, že určite je to aj vďaka dobrodružnému ladeniu, ktoré je spojené s naturálnym nádychom prežívania, krásnu prírodu, či vedľajšie citové odbočenie, ktoré filmu viditeľne prospelo. Možno by som trošku viac zhutnil a zcelil záver, ktorý mohol byť viac efetknejší (na city). 95%. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Panenská příroda Skalistých hor. Civilizací nedotčená. Všemocná matka příroda, která má moc nad životem a smrtí. V místech, kde sníh leží většinu roku, kde řeky jsou plné ryb. V místech, kde zvěř je divoká a krásná. V těch místech se musí i člověk sklonit před touto posvátnou silou a stát se její součástí. Teprve tam leží ona duševní harmonie. Posvátný klid, který mnoho lidí hledá, ale nikdy ho nenajde. Jeremiah Johnson byl šťastný člověk. Šťastnější než většina z nás. 73% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Baladický hippie western, připomínající svým přepisováním tradiční mytologie jiné revizionistické počiny 70. let (Pat Garrett a Billy Kid, Život a doba soudce Roy Beana, Malý velký muž, McCabe a paní Millerová). Pollack putování Redfordova bílého liberála očistil od žánrového nánosu v podobě heroických skutků, přehledných přestřelek a cválání prérií. Ponechal motiv cesty, avšak více ve smyslu duchovním než geografickém. Dramaticky příliš nezatížený film se neubírá směrem vpřed, více připomíná (ne)uzavřený kruh. Indiány pak scénář, spolu-napsaný podle vícero zdrojů Johnem Miliusem (že by důvod barbaroconanovské divokosti akčních scén?), nevykresluje jako divochy, ale etnickou menšinu, jež protagonistovi na jeho pouti nabídne pár důležitých životních lekcí. Člověk a jeho smířenost s přírodou, na tom, ne na malicherných válkách o půdu, odehrávajících se bokem hrdinova zájmu, skutečně záleží. Film prostupující nekonfliktnost je v rozporu s divočinou, do níž byl děj situován. Chybělo mi v něm něco syrového, autentického a také jeho lyričnost je na druhé straně podstatně odměřenější než třeba ve snímcích Terrence Malicka, které jakoby ze země přímo vyrůstaly. Po třiceti letech johnwayneovského masakrování rudokožců jde přesto o vítané osvěžení. 75% Zajímavé komentáře: tron, Nick Tow, Thewho18, pursulus ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • V Itálii byl film uváděn pod názvem Rudá Vráno, můj skalp nedostaneš. (džanik)
  • "Crazy Woman" (Šílená žena), které zabili děti a zajali muže, podle knihy 'Crow Killer' (Zabíječ Vran) skutečně žila ve Wolf Tail Valley (Údolí Vlčího ocasu). (džanik)
  • Johnstonova žena (v té době zrovna těhotná) byla ve skutečnosti zabita náhodnou nájezdní skupinkou Černonožců a ne oplátkou za narušení indiánských pohřebišť. (džanik)

Reklama

Reklama