Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (314)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Old school vec, ktorá najviac pripomína Firmu. Ale to neznamená, že nemá svoje atribúty. Ja síce nie som až taký fanúšik vojenskej divízie USA v akejkoľvek podobe ( nemyslím teraz názorovo ale skôr príbehovo) ale keď sa k tomu sem tam dostanem, málokedy bývam sklamaný. Reiner má istú réžiu a je si vedomí žánru, ktorý robí. Ale tým, že 90 roky vedeli ako správne namiešať kokteil naivnej moralitky a ako správne viesť hercov k fantastickým výkonom na malom priestore, funguje to. Cruise dokazuje herecké schopnosti a rovnako aj Nicholson, ktorý si ten malý priestor kradne pre seba. Inak je to pomerne jednoduchá záležitosť, kde máme zloduchov a hrdinov od začiatku jasných. A potom už len kladným hrdinom držíme palce nech všetko zvládnu čo možno najlogickejšie ako sa dá. Čo sa im aj podarí. Super film, kde v zásade funguje všetko tak ako má a na ktorom vôbec nebadať zub času. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Pár správných chlapů smrdí na sto honů kolínskou s titulem 80´s. To se pozná už podle titulní melodie. Když dojde na vážnější dialogy, můžou se Mooreová, Cruise i Nicholson, jinak společně s ostatními podávající více než slušný výkon, ubít, jen aby toho druhého překřičeli a vytlačili co nejsilněji vypointovanou lamentací. A jako mnoho jiných filmových soudních sporů, i zdejší jde na ruku více než potěšenému divákovi scénáristovi, který sází na charaktery, namísto precizní logiky. Pohodové dvě hodinky dobrého filmu, to nepopírám, ale možná jen dvakrát, maximálně třikrát za život stačí více než dosti. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Skutočnou hviezdou tohto filmu nie sú Tom Cruise ani Demi Moore, ale démonický Jack Nicholson, ktorému to v maskáčoch prudko pristane. Zvyšok dotvárajú zaujímavé podporné úlohy (hlavne Kevin Bacon mal v prvej polovici 90. rokov fakt skvelé obdobie), pôsobivá atmosféra, dobrá réžia a zaujímavý scenár, ktorý kladie otázky. Je neuveriteľné, že neakčný, dialógový film s rozpočtom 40 miliónov dokázal celosvetovo zarobiť  243. Ale ak je reč o vojenských procedulárkach, radšej mám Generálovu dcéru. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmy ze soudního prostředí bývají velmi vydaření díky dvěma faktorům, dokazováním práva u samotnýho soudu a s tím souvisejícím vtažením diváka do souzeného případu nebo patráním po svědcích a postupném odkrývání daného případu a s tím souvisejícím napětím. Tenhle film nemá nějak zvlášť propracovanej ani jeden faktor, za to má Toma Cruise a Jacka Nicholsona a jejich společnou scénu v závěru filmu, která umlčí i chronického kecala, protože tam oba dva současně nechaj půrochod svejm neuvěřitelně velkolepejm hereckejm talentům a když to Tom s Jackem spustěj, tak přestanou štěbetat i vrabci na střeše. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zneužívání pravomocí na dnes nechvalně proslulé vojenské základně Guantánamo. Soudní proces se dvěma vojáky, obviněnými z neúmyslného zabití třetího v důsledku šikany. Kolem snímku se točilo mnoho známých jmen, před kameru se nakonec postavil Cruise a Nicholson, v jejichž případě se šuškalo, že mezi nimi panovalo napětí. Tak či onak, úroveň obou výkonů to zvýšilo. Cruise neměl prostor nasazovat své kouzlo, démonický plukovník na hraně Nicholson zase dokonale cenil zuby. („Snídám vzdálen 300 metrů od čtyřech tisíc vycvičených kubánských zabijáků. (…) Ale ty, s tou tvou teploušskou uniformou a harvardskou držkou, se mnou budeš mluvit slušně, do prdele! Musíš slušně poprosit.“). A tvůrci si neodpustili pár umělých popostrčení. Obecně ale dobré. Jinak je to možná s podivem, ale v mé sbírce dvd zastupují nejpočetnější skupinu právě filmy Toma Cruise. Pro někoho zřejmě stále ten chlapík z Top Gunu, co cení zuby a mhouří oči, pro jiné spolehlivá herecká star, která rozehrává svůj talent v rozmanitých kouscích, ve kterých se často „vykupuje“ ze svých komerčních hříchů. Dost často se objevuje v rolích na něj poměrně atypických a úmyslně na hlavu staví svou image hvězdy, stejně jako motá hlavu filmovým kritikům. Možná je to hlavně pečlivým výběrem rolí a obklopováním se výbornými režiséry (však posuďte sami: Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams, Bryan Singer, Ridley a Tony Scott, Barry Levinson, Cameron Crowe, Michael Mann, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Robert Redford, Sydney Pollack, James Mangold, Edward Zwick, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Ron Howard, Oliver Stone, Neil Jordan, Paul Thomas Anderson nebo jako v tomhle případě Rob Reiner..), každopádně se zas a znova těším na další setkání.. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Známý monolog Jessepa v soudní místnosti musel odříkat Jack Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet tváře a reakce ostatních přítomných. Údajně dal do monologu vše, i když ho nesnímala kamera a dělal to kvůli navození atmosféry. Jeho samotného pak snímala kamera při posledním pokusu a podle režiséra Reinera, se tato použítá verze nijak nelišila od těch ostatních, co se energie týče. (don corleone)
  • Hláška "You can´t handle the truth!" byla vyhlášena časopisem Premiere jako 92 nejlepší filmová hláška všech dob. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama