Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Použít hezké písničky, zastylizovat se do Godardova filmu Žena je žena, zkopírovat Mélièsovu scénu z Cesty na Měsíc, upatlat bezduchý příběh a doplnit hloupými dialogy a mimořádně stupidními a omšelými vtipy, tomu snad nemůžeme říkat umělecký výkon ani při té nejlepší vůli. Renč zřejmě bral hodiny u Trošky. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Rebelové jsou pravděpodobně nejvýraznější český muzikál tohoto tisíciletí, který osloví diváka zejména díky nesmrtelným (a kvalitativně rozličným) písním. Příběhově nejde o žádný zázrak, což se dá u podobných filmů očekávat, nicméně oceňuji netradiční závěr. Z vizuálního hlediska jde o neuvěřitelný kýč, plný pastelových barev a přehnaně stylizovaných kulis. Co se hereckého obsazení týká, musím pochválit zejména výkon Zuzany Norisové. Vedle ní mě zaujaly též menší role Františka Němce a Jiřiny Bohdalové. Na světové, ale i české muzikály dřívějších let to nemá ani omylem, nicméně v rámci své doby a žánru jde i přesto na naše poměry o slušně natočený kousek. ()

Reklama

ARI50 

všechny recenze uživatele

Mám to rád a viděl jsem to několikrát i v letním kině a je to už dlouho kdy to bylo poprvé, příběh je super neustále se tancuje zpívá a mě se to líbí a ta doba je dost slušně pojata takže chválím tenhle útěk a hlavně brejlatého slováka protože je borec. Kočky jsou super až na paní komornou ta mě fakt dostala fakt povedené. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Závěrem, který nastiňuje atmosaféru srpna 68, Renč lovestory povýšil na film, který stojí za zamyšlení. Filmařsky precizní propojení klipů s příběhem, hudebně skvělé retro 60. let, herecky výborní Norisová, Hanák, Němec. Závěrečné Terezino zoufalé mávání na Oldu odrráží lidské osudy tehdejší doby. V následném muzikálu rozpracována zajímavě udavačská postava průvodčího. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po deseti letech uzrálý retro muzikál s kompaktní vizuální stránkou, lehkou nadsázkou a hořkou nótou na závěr. Celek povyšuje Tomáš Hanák a jeho soukromý restauratér. Méně by samozřejmě bylo více, kolekce filmů na téma léta 1968 lepší kousek bohužel zatím nenabízí. A pět ze šestice nových mladých uspělo, to je slušná bilance. #kinobus ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Film se stal čtvrtým nejnavštěvovanějším filmem v kinech v roce 2001. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Na scéně se několikrát objevil ruský tank T-55 s lasserovým zaměřovačem nad kanónem. Lasserovými zaměřovači byly modernizovány tanky T-55 až v 90. letech minulého století a ve filmu by se proto objevovat neměli. (Cheeker)
  • Ve scéně, kdy kluci naskakují do "projíždějícího" nákladního vlaku, je vidět, že jede z koleje obsazené nákladními vagony. Nádraží Zubrnice-Týniště, kde se scéna natáčela, bylo v době natáčení už koncové, takže jím vlak projíždět nemůže. (Neklan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno