Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nikdy na tebe nezapomenu, si jediná kterou jsem nedostal..." Som rád,. že svoj komentár so zaujímavým poradovým číslom 2222 môžem venovať práve tomuto filmu. Ide o ďalší nezabudnuteľný zárez od P. Newmana. Nemal som ani tušenia, že si tu strihol zápornú postavu. So skutočným westernom nemá takmer nič spoločné, preto zaradenie do tejto kategórie zbytočne zavádza a niektorých odporcov tohto žánru i odrádza, čo by bola veľká chyba. Už úvodné titulky s nádhernou skladbou E. Bernsteina navnadí a takto vysoko nastavenú latku si udrží až do konca. Tak výborne prepracovanú drámu nevidíte každý deň a postava Huda v podaní P. Newmana je nezabudnuteľná. Ostatné postavy nijako nezaostávajú a každý z nich tu má svoje silné pasáže. Film je čiernobiely, ale tá mu neskutočne pristane. Veľmi by som sa potešil zremastrovanému obrazu so silnou čiernou farbou na blue ray disku. Skvelý film, skvelý P. Newman, ktorý je ako Hud slizkejší ako had a film bez slabého miesta. 100%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prečítal som si zopár komentárov a bol som prekvapený vyjadrenými pocitmi sklamania. Hud, rovnako ako Hombre, považujem za vynikajúci, aj keď pomerne málo známy film. Námetom mi trochu pripomenul Kazanov Na východ od raja. Výnimočne ma v ňom zaujala viac Patricia Neal, než obľúbený a v úlohe záporného hrdinu často nevidený Paul Newman. Stačilo len trochu ubrať z tých deklamovaných múdrostí a pridať na vierohodnosti postavy Lonnieho a bolo by to odo mňa jasných päť hviezdičiek. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hud zcela určitě není western, k tomuhle žánru ho přibližuje pouze lokace a polarizovaný konflikt dvou silných osobností. Ve skutečnosti jde o psychologické drama konfliktu otce a syna a zároveň konfliktu dvou odlišných hodnotových žebříčků. Starý farmář je produktem konzervativní Ameriky, která lpí na půdě, má smysl pro rodinu, autoritu a náboženské hodnoty, zatímco syn Hud je dítětem své doby, bohatnoucí Ameriky 50. let, která vyznává konzum a zábavu. Nejhodnotnější na filmu je výkon Paula Newmana, kterého filmoví fanoušci znají především z kladných rolí, svého poživačného floutka zahrál s přehledem a přesvědčivě. V kontextu své doby a hollywoodské produkce určitě výrazně vyčnívající film, který mi ale přece jen přijde s odstupem let trošku šablonovitý. Je to přesně ten druh filmu, kde hlavní postavy a především starý farmář dokážou v ten správný moment najít ta pravá moudrá slova, která člověka reálně napadají až s odstupem delší doby. Ve vyhrocených situacích bych od takového muže čekal spíš pár šťavnatých nadávek nebo poctivou facku. Celkový dojem: 75 %. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama majitelů chovatelské farmy o třech mužích, starém otci, jeho synovi, mladinkém vnukovi a jedné hospodyni.. Paul Newman je v roli nezodpovědného a bezohledného frajírka strhující, sedla jsem mu na lep a nechala se vtáhnout.. Jakmile se objevilo nemocné zvíře, zatrnulo mi, to musela být pohroma.. Divákovi je postupně odhalována minulost všech zúčastněných, staré šrámy, které čas nedokázal zahojit a odpuštění či smíření zcela chybí.. Krásně smutné pokoukání.. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Aj keď čiernobiela, ale zaujímavo vystavaná moderná rančerská dráma. Antagonizmus postáv udržiava tempo a napätie v neustálom nesúlade. Hud je niečo ako čertovská postava, fyzická prítomnosť popri jeho zištnosti a cynickosti je toxická. Všetky štyri hlavné postavy majú odlišný pohľad na svet, ale nemožno povedať, že by žiadna z nich nemala ten "správny". Niekedy situácie a okolnosti v živote nie sú také priezračné a rozhodné ako z nejakej jasne rozformulovanej poučky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • V predlohe je postavou gazdinej černoška Halmea, režisér Martin Ritt ju však zmenil na belošku, pretože mal pocit, že vzťah medzi Hudom (Paul Newman) a černoškou nebude fungovať, čo mu potvrdili aj producenti slovami: "Americká spoločnosť na to nie je pripravená." (Arsenal83)
  • Yvette Vickers neskôr tvrdila, že väčšina jej scén bola vystrihnutá kvôli ich sexuálnemu nádychu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama