foto

Patricia Neal

  • nar. 20.1.1926
    Packard, Kentucky, USA
  • zem. 8.8.2010 (84 let)
    Edgartown, Massachusetts, USA

Biografie

Patricia Neal, rodným jménem Patsy Louise Neal, se narodila 20. ledna 1926 v Packardu (stát Kentucky). Vyrůstala v Knoxvillu v Tennessee. Dramatické umění studovala na „Northwestern University“. Ještě předtím se přestěhovala do New Yorku, kde po pár měsících nastoupila do svého prvního zaměstnání - jako záskok se objevila v roce 1947 na Broadwayi v komedii „The Voice of the Turtle“. Ve stejném roce jí byla udělena cena Tony za hlavní roli v inscenaci „Another Part of the Forest“.

Ve filmu debutovala v roce 1949 po boku Ronalda Reagana v komedii JOHN LOVES MARY. Ve stejném roce se objevila v dramatu THE FOUNTAINHEAD, kde si zahrála po boku dvojnásobného držitele Oscara herce Garyho Coopera, se kterým se potkala už o dva roky dříve. I přesto, že byl ženatý a o pětadvacet let starší než ona se do sebe zamilovali. Když se Cooperova žena v roce 1950 o jejich vztahu dozvěděla, požádala Patricii, aby ho sama ukončila. Patricia ale nechtěla, protože byla v jiném stavu. Cooper jí ale nakonec přesvědčil, aby šla na interupci. Toho pak Patricia po mnoho let litovala. Vztah se rozpadl poté, co Cooperova dcera Maria vytáhla celou kauzu na veřejnost. Po otcově smrti v roce 1961 se za nějakou dobu Maria i s matkou s Patricii Neal usmířily.

V roce 1951 se Patricia Neal na společenském večírku, který pořádala Lillian Hellmanová, seznámila s britským spisovatelem Roaldem Dahlem (1916 - 1990). Zamilovali se a roku 1953 se v Trinity Church v New Yorku konala svatba. Z manželství se narodilo pět dětí: Olivia, která však v sedmi letech zemřela na spalničky; Tessa; Theo; Ophelia a Lucy. Roku 1983 skončilo třicetileté manželství rozvodem kvůli manželově milostné aféře s Felicity Crosland, která byla do té doby nejlepší přítelkyní Patricie Neal.

Do roku 1951 se objevila v krimidramatu BREAKING POINT (1950), válečném dramatu OPERACE PACIFIK (1951) a ve sci-fi DEN, KDY SE ZASTAVILA ZEMĚ (1951). Po rozchodu s Cooper se nervově zhroutila a odešla z Hollywoodu do New Yorku. Po krátkém zotavení znovu vystoupila v brodwayské inscenaci „The Children´s Hour“. Ve filmu ztvárnila výraznější postavu až v roce 1957 v dramatu TVÁŘ V DAVU. Vedle Audrey Hepburn se podílela na oscarové filmové adaptaci románu Turmana Capota SNÍDANĚ U TIFANIHO (1961). Za ztvárnění postavy Almy Brownové ve westernovém dramatu HUD (1963) si odnesla Oscara a cenu Bafta za nejlepší ženský hlavní herecký výkon. Role jí vynesla i nominaci na Zlatý Glóbus. Cenu Bafta získala i za roli ve válečném dramatu PO ZLÉM (1965), kde si zahrála po boku Johna Wayna a Kirka Douglese.

Během těhotenství v roce1965 dostala mozkovou mrtvici a tři týdny byla v komatu. Její manžel řídil její rehabilitace a tak se postupně naučila znovu chodit a mluvit. V srpnu roku 1965 se pak Patricii narodila zdravá dcera Lucy. Po odmítnuté roli (bylo to příliš brzy po uzdravení) v kultovním snímku ABSOLVENT (1967) byla obsazena do hlavní role v dramatu THE SUBJECT WAS ROSES (1968), která jí vynesla nominaci na Oscara.

Během své kariéry nezanevřela ani na televizní tvorbu. Vytvořila postavu Olivie Waltonové v televizním dramatu THE HOMECOMING: A CHRISTMAS STORY (1971), za kterou byla oceněna Zlatým Glóbem a nominací na cenu Emmy. Mezi nominovanými na cenu Emmy se objevila ještě dvakrát: poprvé v roce 1977 za roli v dramatu TAIL GUNNER JOE a podruhé díky postavě, kterou vytvořila ve filmové adaptaci Remarqova románu NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID (1979). V roce 1978 otevřelo Fort Sandersovo regionální zdravotnické centrum v Knoxwillu na poctu Patricii Neal nové rehabilitační centrum nesoucí její jméno. Zařízení slouží pro pacienty, kteří podobně jako v minulosti P. Neal, utrpěli mozkovou mrtvici.

Dvojnásobná držitelka Oscara herečka Glenda Jackson dostala úlohu ztvárnit životní osudy její kolegyně Patricie Neal v životopisném televizním dramatu PŘÍBĚH PATRICIE NEAL (1981). Vedle vynikajícího výkonu Gledny Jakson dobře ztvárnil herec Dirk Bodarge i jejího filmového manžela Roalda Dahla. Sama Patricia Neal vydává roku 1988 svůj životopis v knižní podobě pod názvem Jaká jsem já. V současné době se herečka více věnuje televizní tvorbě a odpočinku ve svém domově v New Yorku nebo ve vlastním domě na ostrově Martha's Vineyard.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2009 Flying By
2000 For the Love of May
1999 Dědictví tety Cookie
1993 Heidi, děvčátko z hor (TV film)
1992 Mother's Right: The Elizabeth Morgan Story, A (TV film)
1990 Caroline? (TV film)
1989 Unremarkable Life, An
1984 Glitter (TV film)
Love Leads the Way (TV film)
Shattered Vows (TV film)
1981 Duchařský příběh
Příběh Patricie Nealové (TV film)
Way They Were, The (TV film)
1979 Na západní frontě klid (TV film)
Štvanci
1978 A Love Affair: The Eleanor and Lou Gehrig Story (TV film)
Bastard, The (TV film)
1977 Nido de viudas
Tail Gunner Joe (TV film)
1976 American Woman: Portraits of Courage, The (TV film)
1975 Eric (TV film)
1974 Hay que matar a B.
Things in Their Season (TV film)
1973 Baxter
Happy Mother's Day, Love George
1971 Homecoming: A Christmas Story, The (TV film)
The Night Digger
1968 The Subject Was Roses
1965 Po zlém
1964 Psyche '59
1963 Hud
1961 Snídaně u Tiffanyho
1960 Strindberg on Love (TV film)
1957 Tvář v davu
1954 Stranger from Venus
Tua donna, La
1952 Diplomatic Courier
Something for the Birds
Washington Story
1951 Den, kdy se zastavila Země
Operace Pacifik
Raton Pass
Week-End with Father
1950 Bod zlomu
Bright Leaf
Three Secrets
1949 John Loves Mary
Nádherný pocit
The Fountainhead
The Hasty Heart

TV seriály

1974 Little House on the Prairie (TV seriál)

Dokumentární

2017 Hollywood Renegade
2016 The Marvellous World of Roald Dahl (TV film) - a.z.
2013 Cooper and Hemingway: The True Gen
2008 The Making of 'The Day the Earth Stood Still'
2006 Breakfast at Tiffany's: The Making of a Classic
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
John Garfield Story, The (TV film)
2000 Inside 'You Only Live Twice'
1999 From Russia to Hollywood: The 100-Year Odyssey of Chekhov and Shdanoff
1997 Hollywood Aliens & Monsters (TV film)
1995 Making the Earth Stand Still
1994 Theremin: An Electronic Odyssey
1979 The Horror Show - a.z.
1968 Pat Neal Is Back

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace