Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Aj keď čiernobiela, ale zaujímavo vystavaná moderná rančerská dráma. Antagonizmus postáv udržiava tempo a napätie v neustálom nesúlade. Hud je niečo ako čertovská postava, fyzická prítomnosť popri jeho zištnosti a cynickosti je toxická. Všetky štyri hlavné postavy majú odlišný pohľad na svet, ale nemožno povedať, že by žiadna z nich nemala ten "správny". Niekedy situácie a okolnosti v živote nie sú také priezračné a rozhodné ako z nejakej jasne rozformulovanej poučky. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Začátek byl hodně slibný, zdála se to být zajímavě rozehraná partie. Stručné, ale výstižné představení postav a prostředí ranče, do toho jedna záhadně uhynulá kráva a viditelně narušené vztahy otce a syna. Pak jsem ale očekával, že se něco stane, jenže vlastně se nic nekonalo. SPOILER - Hud zůstane pořád tím stejným sobeckým frajírkem, všichni ho postupně opustí a film skončí. Doufal jsem v nějakou závažnější pointu než prosté vyobrazení bezpáteřního syna a ničivý vliv jeho chování na blízké okolí, a z tohoto pohledu jsem byl zklamán. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Situace pekna, Paul super - klidne i na oskara, ostatni taky, ale neco tomu ve vysledku k dokonalosti chybelo. Ta zenska posluhovacka byla dobra, ale mela malo prostoru k rozvoji, stejne tak otec farmar - to vnuk, co nakonec oscarove oceneni neziskal byl daleko lepsi. Atmosfera na texaskem malomeste pozoruhodna, ale bydlet bych tam nechtel, uz jenom kvuli tomu strileni krav nebo zasobe knih v mistnim obchode... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Paul Newman tyhle frajírkovský typy prostě uměl zahrát a tohle je taková jeho one man show. Moc nechápu, za co dostali Oscara ty ostatní herci. Příběh mě ale moc nezaujal a chvílema jsem se u filmu nudil. Zajímavý je to opravdu snad jen pro fanoušky Paula Newmana, protože on táhne celej film. Ale Newman má na kontě rozhodně mnohem lepší filmy. 50% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama majitelů chovatelské farmy o třech mužích, starém otci, jeho synovi, mladinkém vnukovi a jedné hospodyni.. Paul Newman je v roli nezodpovědného a bezohledného frajírka strhující, sedla jsem mu na lep a nechala se vtáhnout.. Jakmile se objevilo nemocné zvíře, zatrnulo mi, to musela být pohroma.. Divákovi je postupně odhalována minulost všech zúčastněných, staré šrámy, které čas nedokázal zahojit a odpuštění či smíření zcela chybí.. Krásně smutné pokoukání.. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Vedenie Paramountu bolo s filmom nespokojné. Prišlo im, že je príliš tmavý a nepáčila sa im čiernobiela kinematografia a Hudova (Paul Newman) absencia výčitiek svedomia a nezmenené správanie. Dokonca uvažovali o odstúpení od projektu, ale Ritt ich presvedčil, aby film vydali bez výrazných úprav. Film sa potom stal 19. najlepšie zarábajúci film roka. (Arsenal83)
  • V rámci přípravy na svou roli Newman několik týdnů pracoval na ranči v Texasu jako honák krav. (Mikino00)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno