Reklama

Reklama

Špión, který přišel z chladu

  • Velká Británie The Spy Who Came In from the Cold (více)
Trailer

Špionážní drama, jehož děj se odehrává v období studené války, s mistrovským hereckým výkonem na Oscara nominovaného Richarda Burtona. Britský špion Alec Leamas jen smutně přihlíží zabití svého kolegy při jeho pokusu překonat hraniční přechod mezi berlínskými sektory. Potom se vrací na velitelství rozvědky v Londýně, odkud je na nějaký čas uklizen k podřadné úřednické práci. Únavně stereotypní činnost v knihovně probouzí v Leamasovi jeho sklony k alkoholismu. Vhodnou druhou šancí se proto zdá být další špionážní mise v komunistickém východním Německu. Nový úkol Leamas přijímá jako osobní mstu vysoce postavenému politickému činiteli Dieteru Mundtovi, s nímž má již z dřívější doby nevyřízené účty... Příběh vznikl na motivy stejnojmenné literární předlohy autora Johna le Carrého, do kvalitního scénáře jej převedla scenáristická dvojice Paul Dehn a Guy Trosper. Režiséru Martinu Rittovi se při natáčení podařilo nalézt chladnou až mrazivou atmosféru, velkou zásluhu na působivosti má brilantní černobílá kamera Oswalda Morrise. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako keby tvorcovia chceli naznačiť slovom cold v názve aj predpokladaný účinok filmu na diváka. Dosahujú ho hneď čiernobielou kamerou, potom pragmatickými vzťahmi agentov a zvoleným prostredím. Film sa rozbieha pomalšie a pôsobí spočiatku mätúco, čo sa našťastie zmení v záverečnej pasáži, počnúc zatknutím, až do silného a logického finále. Vyššie hodnotenie dávam kvôli heroickému výkonu Richarda Burtona, ktorý je ešte z generácie hercov, ktorí svojou prítomnosťou dokázali ovládnuť celé plátno. No a nesmiem opomenúť západný princíp točenia filmov, kde mohli tvorcovia slobodne vyjadriť svoj kritický názor na prehnité politické intrigy a nekalé praktiky rôznych špionážnych štruktúr. U nás a vo východnom bloku sme sa pozerali iba na ich glorifikáciu, resp. tvrdú kritiku tých západných. Dnes sú podobné trilery charakterizované akciou a rozmanitým prostredím. Jediným podobným filmom z posledných dlhých rokov bol Tinker, tailor, soldier, spy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca predloha (pobúril ma woody s jeho "šestákovou novelou", dúfam, že sa iba pomýlil), jeden z najlepších výkonov Richarda Burtona a Martin Ritt, snažiaci sa s využitím čiernobieleho materiálu, kamery a hudby vytvoriť atmosféru zodpovedajúcu slávnej špionážnej predlohe - to sú pozitíva tohto filmu. Všetko sa samozrejme nepodarilo, ale Rittov film je dôstojným pretlmočením Carréého románu. Pomalosť a malá akčnosť nie sú jeho slabinami, sú iba výzvou divákovi, aby si našiel na sledovanie voľný čas a chuť pohrúžiť sa do obdobia studenej vojny, jej bojov a jej obetí. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na pomalu se odvíjející špionážní filmy z období studené války si čas najdu vždycky rád, jenže zrovna tohle dílko bylo na můj vkus pomalé až příliš. Richard Burton je pochopitelně výborný a režisér Ritt se chvályhodně snažil umisťovat kameru do celkem zajímavých pozic a hledal pohledy, které by film alespoň trochu oživily, ale jinak mě tedy Špión, který přišel z chladu nechal poměrně chladným. To, že ve filmu není prakticky žádná akce, mi nevadilo - ale nějakou alespoň trochu dramatickou dialogovou či jinak vypjatou scénu jsem očekával od začátku. Dočkal jsem jí se až při závěrečném soudním přelíčení, kdy si svědky podal mazaný obhájce zahraný Jiřím Voskovcem. Čisté tři hvězdy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Špionážní filmy mám rád a tak jsem se na tento snímek s Richardem Burtonem, svým oblíbencem, těšil. Úvodní scéna byla skvělá, ale bohužel následný zbytek filmu jsem postrádal nějakou akci. Pouze konverzační drama mě až tak nebavilo. Výsledný dojem však napravuje poslední desetiminutovka, která je opravdu napínavá a brilantní. Na víc jak 3* se ovšem nedostanu. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Perfektní špionážní film, jeden z nejlepších. Působivá mrazivá atmosféra (velkou zásluhu na ní má i fantastická kamera), kvalitní příběchm přiměřeně klidné tempo, bravurní herecké výkony (nejen Rich, ale i Claire Bloom, v jedné z rolí se objeví i Jiří Voskovec), to vše podpořené brilantním závěrem. Bohužel téměř zapomenutý film, což je velká škoda, žánrová špička. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (3)

  • Film se až na několik detailů velice doslovně drží děje knižní předlohy. Hlavními změnami jsou jméno hlavní postavy Liz Gold, která se ve filmu jmenuje Nan Perry (Claire Bloom), dále ve filmu není odkaz k tomu, že knižní postava je Židovka (v knize se líčí, že je vystavena antisemitským urážkám). Třetí rozdíl se váže k vysvětlení titulu. V knize řekne Control (Cyril Cusack) Smileymu (Rupert Davies) svůj názor na Leamasovo (Richard Burton) rozhodnutí zemřít společně s Goldem/Perrym. Důvodem podle něj bylo to, že chtěl Leamas překonat odcizení od světa, které je údělem špiona, a stát se opět lidským - "přijít z chladu". (KlonyIlony)
  • Román „Špion, který přišel z chladu“ se stal v roce 1963 prvním bestsellerem slavného britského spisovatele Johna le Carrého a také jeho prvním dílem, které se dočkalo filmového zpracování. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film je natočen podle stejnojmenného románu z roku 1963 od britského spisovatele Johna le Carrého. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama