Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života. Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu... Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (292)

Ivoshek

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám opravdu velký problém, proto ho nebudu hodnotit hvězdičkami. Herecky ani režijně tomu není moc co vytknout. Problém je se samotnou myšlenkou, poselstvím filmu. To, za čím tady hodně lidí vidí kritiku společnosti a trestu smrti, já vnímám jako snahu o relativizaci hodnot. A tuhle postmoderní optiku já prostě přijmout nechci. Hra na city mi navíc přišla vykalkulovaná. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Příběh, který podává problematiku trestu smrti z mnoha úhlů. Po jeho shlédnutí jsem chápal rodiče obětí, láskyplnou řádovou sestru a co hůř, chápal jsem i pocity vraha stojícího na prahu vlastního nebytí. Silný námět k přemýšlení. Sean Penn opět (a rozhodně ne naposledy) podal důkaz o tom, že je jedním z nejlepších amerických herců současnosti. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Hluboký a intenzivní zážitek. Strhující drama o potřebě pravdy, o obtížnosti přijmout pravdu a odvaze podívat se smrti do očí s klidem v duši. Skvěle napsané, skvěle zrežírované a ústřední dvojicí FENOMENÁLNĚ zahrané. Susan Sarandon si Oscara zasloužila, u Seana Penna zůstalo jen u nominace, ale jeho postavu odsouzence do smrti nezapomenete. Dále nominace za film a režii. Nesmím zapomenout na skvělou titulní skladbu Eddieho Veddera z Pearl Jam a pakistánského muzikanta Nusrata Fateha. Doporučuji všem příznivcům trestu smrti. Možná, že změní názor.... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Slovami Maurica Mossa " Look dead man walking" Robbins natočil taký veľký malý film , ktorý je pôsobivý svojou ľahkosťou a tiež posolstvom. Viacej ako na samotný čin vraždy sa tu jedná o spasení a vykúpení a Sarandon aj Penn tu dokazujú že sú skvelý charakterový herci , čo sa prejaví v hlavne v neskutočne emotívnom závere. Celkovo sa mi tento film páčil. Je to samozrejme jeden z mnoha ale o trocha ľudskejší ako ostatné. Robbins rozohráva takú malú hru na diváka hlavne na začiatku a aj počas filmu kde nás prenasledujú falshbacky z miesta činu ale my stále nevieme akú úlohu v tom zohráva Matthew. To sa dozvieme až na konci. Celkovo jeho cesta k vykúpeniu a neúspech, priznanie, viera, ľútosť je neskutočne pôsobivá a začneme s ním súcitiť aj sympatizovať, takže rozumiem aj postave sarandonovej že sa ho nakoniec ujala aj napriek opovrhovaním z okolia. Tu sa aj naskýta otázka či je vôbec správne pokúšať sa zachrániť takého človeka alebo či sa vôbec môže stať dobrým. Veľmi osobitý snímok ktorý poteší aj drobnou úlohou jacka blacka. Neskôr sa Robbins aj Black stretli keď JB hľadal trsátko osudu. Tu je ale jeho rola podstatne vážnejšia. Veľmi pekný film ktorý má stále čo povedať a kupodivu to aj hovorí. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Táto dráma vznikla podľa rovnomenného bestselleru, v ktorom mníška Helen Prejeanová rozpráva osobné zážitky pri stretnutiach s väzňami z ciel smrti. Scenár k filmu napísal scenárista a režisér Tim Robbins. Hlavnú postavu pozoruhodným spôsobom stvárnila Susan Sarandon, ktorá bola za svoj výkon v hlavnej úlohe ocenená Oscarom. Väzňa čakajúceho na posledný deň svojho života si zahral Sean Penn. Medzi protagonistami sa vytvára zvláštny vzťah. Mníška musí prekonávať vlastné pochybnosti, muž musí priznať svoju vinu. Vďaka svojej duchovnej radkyni umiera odsúdenec v istom stupni zmierenia. Tvorcovia postupne predkladajú prosté fakty, zachytávajúce správanie zločinca, situáciu jeho rodiny a rodín obete. Brutálny zločin sa objavuje v hutnej skratke v čiernobielych retrospektívach. Značná časť príbehu sa odohráva vo väznici, nechýba ani záznam príprav na popravu a jej vykonaní. Divák si sám musí vytvoriť názor na trest smrti. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Název filmu je heslo, které používají bachaři, když skutečně vedou odsouzeného na vykonání trestu smrti. (don corleone)
  • Film bol pre režiséra Tima Robbinsa rodinnou záležitosťou. Obsadil do neho svojho otca, matku, sestru a svojich synov. Jeho brat skladal hudbu. (misterz)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno