Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (141)

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prequel Hry o trůny bodoval ve všech aspektech. Nádherné kostýmy, rekvizity a interiéry se střídaly s opulentními exteriéry a trikovými záběry nejen na draky, protože tady už nebylo nutné šetřit jako v první řadě původního seriálu. Zkušeně vedená kamera zabírá atmosféricky a úsporně, leč jasně čitelně nasvícené scény, jež hudbou znovu doprovodil dvorní mistr Západozemí Ramin Djawadi. Především je ale Rod draka mistrovsky napsaným a zahraným dramatem plným trojrozměrných a nejednoznačných postav. Oproti posledním řadám Hry o trůny je méně rozkošatěný, více se soustředí na mocenské intriky, znovu více čerpá z historických reálií evropského středověku (resp. raného novověku). Nesmírně efektně i efektivně vypráví slovem i obrazem, textem i subtextem. Rod draka měl nelehký úděl navázat na povětšinou vynikající Hru o trůny a zároveň znovu přesvědčit ty, jež osmá řada odradila. Povedlo se to skvěle. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určitě se zde nabízí přirovnání k první sérii GoT, než k její poslední. Nemyslím tak ani kvalitou, ale spíš tempem. Má to prostě všechno co jsem si přál a ještě víc, opravdu. Jako adaptace knihy to pokrývá předlohu dokonale tak z 90%, scénáristé v čele s Condalem tady mnoho linií ještě navíc krásně přibarvují, například král Viserys je zde zobrazen o poznání lépe, než v knize kde je to v podstatě jenom takový opilec co má rád svoje děti. Nejvíc se zde různí věk postav (např. Alicent má být asi o deset let starší než Rhaenyra, to jejich kamarádství mi tam moc nesedí). Rogue Prince a Kinslayer, Potěšení říše a Koňská hnáta....zvládnutí na jedničku. Časové skoky mohou působit trochu rušivě, ale teď už se to usadilo tak bych spíš chilloval než si kvůli tomu trhat žíly. Samozřejmě jsem hater a musím zmínit že HOT D s přehledem vyhrává válku fantasy seriálů jakože na plné čáře. Tam kde byl Zaklínač od Netflixu špatný, jsou Prsteny moci vyloženě tragické. A pověz mi, proč to vůbec dělat tak složitě? To je to tak těžký vybrat jako požadovaného černého herce, herce který umí hrát a má charisma? (Corlys). Není smysluplnější ukázat to jak ženy dokážou být silné, tím jak trpí u porodu, než je navléct do nějaké trapné zbroje a nechat je šermovat jak píča proti trollovi? Whatever. HOTD je nakonec ještě normální seriál, který nikomu nemusí nic dokazovat. Jsem fanboy, jsem. Chtěl jsem tuhle recenzi ale udělat co nejvíc objektivní, tak snad se mi to podařilo. Na druhou sérii se těším pomalu víc než na Vichry zimy, jelikož u ní vím, že se ji dočkám. btw. poslední díl, jsem si užil opravdu na plno, slyšet tam na začátku tu znělku...byl jsem blízko k dosažení nirvány. Opravdu jeden z TOP kino zážitku, možná dokonce ten úplně největší :) ()

Reklama

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prolog k Tanci draků není sice dokonalý, ale připomíná GoT v těch lepších letech. Až na někdy podivné panoramatické krajinky to vypadá skvěle i je to příjemně zrežírované. Opět je tu snaha o nečernobílý svět, ale jelikož to máme jen dvě strany, tak jedna poměrně jednoduše vyznívá jako ta dobrá a druhá jako ta špatná. Jen pár postav bylo vyobrazeno během seriálu pouze jedním hercem/ečkou, a tak se k nikomu nevytvoří úplně vztah, spíš jen lehké sympatie. Je to jen úvod a ten málokdy strhne, ale pokud tvůrci dostanou ještě větší rozpočet do budoucna, tak nás bezpochyby čekají úžasné věci. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí celé první série. V průběhu týdne. Parádní výprava a kostýmy. Pěkná atmosféra. Ale... oproti Hře o trůny mi chyběl důvod, návnada na další díl. Abych hltal jeden za druhým nedočkavostí. Až od osmého dílu se prakticky začalo něco podstatného dít. Až závěrečný díl první řady skončil velkým očekáváním. (viděl jsem: 1.série, cz dabing) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Dobrá práce. Ani maličko mi nevadilo, že se nikam nespěchá - spíše naopak. Postavám jsme se dostali pod kůži a tohle je evidentně dlouhodobá zakázka, tudíž ta hromaděná atmosféra a vnitřní napětí, které byly v posledních epizodách nonstop hmatatelné, se určitě bohatě splatí. Znepokojuje mě vlastně jen to, že když už se tvůrci rozhoupali k větší akci, většinou to vyústilo v nedotažený a uspěchaný (Daemon vs Krabák), popřípadě jen hloupý zvrat (drak v předposlední epizodě). Sviňáků se tu ale schází dostatek, a byť mě zatím žádný nebaví tak jako Malíček (Hra o trůny byla celkově z pohledu charakterů jinde), na clash v druhé sezóně se moc těším. A vše navíc korunuje chvályhodný feministický tón, který tomu dodává dříve nepoznaný rozsah a dokonce i nějakou historickou hodnotu. 80 % ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Když je král Viserys (Paddy Considine) informován, že jeho nejmladší vnuk se také jmenuje Viserys, řekne: „Jméno vhodné pro krále.“ Jedná se o menší předzvěst, Rhaenyřin (Emma D'Arcy) syn Viserys se nakonec, o mnoho let později, stane králem. (mikki089)
  • Epizoda se odehrává šest měsíců po událostech předchozí epizody. (Arigato)
  • Viserys (Paddy Considine) je uváděn se všemi tituly, tedy „Král Andalů, Rhoynarů a Prvních lidí“. Hra o trůny (od r. 2011) obvykle vynechávala zmínku o Rhoynarech, protože byl Dorne představen až ve 4. sérii a scenáristé si zpočátku nebyli ani jisti, zda se vůbec někdy v seriálu objeví. (Arigato)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno