Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Tak hloupě a naivně natočený příběh jsem snad ještě neviděl... Na to, že Vavřinec Hradilek není primárně herec, podal dobrý výkon. I další obsazení (Budař, Etzler, Rimský, Havelka, Kerekes) se mi líbilo. Jinak to ale byla totálně neuvěřitelná slátanina. Před nacisty ukrývající se horolezec se dlouhé měsíce pohybuje ve skalách v čistém bílém nažehleném svetru, mimo to si chodí do města kdy se mu zachce, především mezi své známé. Když zrovna nekorzuje po návštěvách, leze si po skalách na ty nejvyšší vyhlídky, zase nejlépe v tom křiklavě bílém svetru, aby na sebe co nejvíce upozornil. V zimě ve sněhu si taky chodí kdy chce kam chce, a to blbé gestapo není schopné jej podle stop vypátrat... Během filmu sice několikrát padne do spárů gestapa, ovšem jako zázrakem se vždy znovu dostane na svobodu. To vážně zůstává rozum stát, kdo tak blbý scénář dokázal přivést na svět. Naprostá absence soudnosti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozhodne smutný príbeh plný hrdinstva a nezlomnosti. Z tohto pohľadu bola postava Joska veľmi sympatická. No na druhú stranu i nerozumná. Nechápal som tomu jeho častému vyhádzaniu do mesta, to mi akosi logika nepobrala. Celkovo bol príbeh akoby bez duše a jednotlivé vedľajšie linky dosť nudili. Trochu viac upútal iba záver, aj keď z toho vyšlo také patetické klišé niečo na spôsob Vojaka Ryana. Podpriemer. 40/100  ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Takže poďme pekne po poriadku. Človek zo základnými vedomosťami z obdobia Protektorátu Čiech a Moravy sa musel chytať za hlavu. Aj keď každá z tých myšlienok by sa dala obhájiť, ale bolo by potrebné tie udalosti aspoň trocha objasniť (pohyb partizána, pobyt v protektorátu bez dokladov ale aj časté úteky žandárom). Film nemal za úlohu historický zdokumentovať udalosti odohrávané v protektoráte, jeho úlohou bolo priblížiť skutočnú udalosť, skutočného vlastenca. Josef Smitka (Josef Joska, Smítko) už v priebehu základnej vojenskej služby v roku 1938 sa pokúsil s lietadlom preletieť do zahraničia. Bol zadržaný a uväznený. Odviedli ho na nútené práce do Nemecka, odkiaľ po 1 týždni utiekol, v Prahe ho zadržali a znova im utiekol. Prežíval v jaskyni pod Janovou vyhliadkou v blízkosti hradu Valdštejn, po vyzradení a vydarenom úteku pokračoval v jaskyni na Slnečnej veži (Prachovské skaly). Keď dostal zápal stredného ucha vyhľadal pomoc u nich doma a tu ho protektorátni žandári zadržali. Previezli do Terezina, kde ho spoločne s ďalšími horolezcami zastrelili 27. marca 1945. Ďalším filmom dokumentom bol Tenkrát v ráji aneb damals im paradies z roku 2011. Film mal obrovský potenciál a nemôžem sa ubrániť určitej naivity, Josef Smitka nebol vôbec vykreslený ako vlastenec ani ako hrdina, skôr by som ho definoval ako odporcu všetkého povinného, čo on rieši únikom z reality a sústavným útekom. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se moc těšila, ale zklamal mě. Čekala jsem silný příběh nabušený emocemi a myšlenkami. Námět jistě silný je, ale zbytek němak vymizel. Jinak si tu u tohoto filmu nedokážu vysvětlit. Tady bylo všechno ploché a nezáživné. Proti Vavřincovi Hradílkovi nic nemám, ale jeho postavami přišla jako nezodpovědný a nedospělý fracek, kterému jsem ve finále nepřála nic dobrého. Scénář nedával hercům moc prostoru ke hraní nebo to fakt bylo takhle divně sestříhané. Já z toho mám pořád rozporuplné pocity. Jediný, kdo tu něco hrál byl Budař. Kupodivu jeho postava jednala celkem férově. Kdyby chtěl tak je tam vystřílí všechny jak holuby. Manželé Štáflovi přece zemřeli společně při únorovém bombardování Prahy spojenci v roce 1945. Tuším, že bydleli kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Proto nemohla být Vlasta zastřelená. Co tam dělal ten ruský partizán nebo, kdo to byl,, to mi taky není úplně jasné. Tady snad bylo všechno vyfabulované. Na mě i příliš plytké a zbytečné. Záběry skal byly krásně nasnímány. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Ta jedna hvězdička je pouze za pěkné záběry přírody ... jinak zde nefunguje prakticky nic, scénářem počínaje, herci, nevhodně umístěnou hudbou a režií konče. Trochu mi to připomnělo Burácení, tedy poslepování záběrů a scén bez ladu a skladu, neherec v hlavní roli a velké ambice projektované do obsazení co nejvíce slavných jmen. Tam i tady by se to dalo omluvit debutem a neznalostí řemesla. Ale spíš je to pouze odfláknuté a do sebe zahleděné nedostatkem soudnosti. Total shit! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Zpěvačka Radůza napsala pro film dvě písně. Píseň "Skalák" se objevuje již v knižní předloze, skladba "Tenkrát v ráji" je pak napsána přímo pro film. (raikonen16)
  • Legendárního horolezce si zahrál dvojnásobný český olympionik, držitel stříbrné medaile z posledních her v Londýně v roce 2012 a mistr světa z roku 2013 - vodní slalomář Vavřinec Hradilek. (soperg)
  • Vlasta Štáflová ve skutečnosti zahynula 14.2.1945 spolu se svým manželem při spojeneckém náletu na Prahu. (krubi)

Reklama

Reklama