Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HE WAS A KING AND A GOD IN THE WORLD HE KNEW, BUT NOW HE COMES TO CIVILIZATION MERELY A CAPTIVE, A SHOW TO GRATIFY YOUR CURIOSITY!" -------- Neverím, že som túto legendu a neoddeliteľnú súčasť svetovej kinematografie dokázal dopozerať dokonca. 84 rokov je veľmi dlhý čas a veľa sa toho zmenilo. King Kong a Empire State Building je však stále tá istá kultová záležitosť. Pteranodon tiež. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Ve vztahu k době vzniku naprostá bomba!! Ve všech ohledech nádherné a úchvatné dílo. Tuto verzi jsem viděl až jako poslední a byl jsem opravdu překvapen. Peter Jackson měl v remaku opravdu z čeho těžit. Tohle je kult kultů, neuvěřitelně detailní řemeslný monster movie ... Těžko se mu může v rámci žánru co rovnat ... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

King Kong je od pohledu jedním z těch snímků, jejichž hlavním posláním je ohromit divákovy smysly a nějaký děj je jim celkem ukradený. A vzhledem k tomu, jak působivý je ještě dnes, v době Transformerů, museli diváci v roce třicet tři padat naznak ani ne tak z jahody jako z úžasných gigantických nestvůr svádějících líté boje v exotické džungli kdesi na ostrově, na nějž zapomněl i čas. Herecké výkony i zápletka jsou sice nevalné a hlavní hrdinka musí každému svým afektovaným ječením lézt na nervy, ale ta podívaná má jakési kouzlo, které vám brání strhnout z filmu onu iluzornost a faleš začínající u blond paruky Fay Wrayové a končící "obří" figurkou titulního primáta. King King dalece předběhl svou dobu a jakožto správná legenda si zaslouží svůj díl respektu, vyjádřitelný u mě osmdesáti procenty. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film, který nemá chybu. Jacksonův King Kong měl bezmála tři hodiny, sedmdesátiletou vývojovou devízu a lepší herce, ale tahle původní verze stihne v rozsahu sta minut bohatě postihnout tentýž atmosférický, milostný i čistě vypravěčský náboj. Triky jsou skvělé, tempo přímo dechberoucí a některé záběry či víceplánové děje uvnitř mizanscény (brečící děťátko, k němuž se z povzdálí blíží ohromné monstrum) dohání až k slzám s ohledem na jejich inspirativní kinematografický význam. Závěrečné bombardování Konga na Empire State se může zdát zdlouhavé, ale vzhedem k tomu, že se jedná o dramatický skon v podstatě sympatického tvora, je protahování scény naprosto na místě. Dobrodružné fantasy a jeho nejzásadnější představitel... ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Dino De Laurentis je looooser! Nedivím se že zkrachoval, s těmi jeho propadáky. Pro mě bude mít remake vždy své místo, neboť jsem ho viděl jako první a bylo mi 6. Teprve teď, když jsem viděl tohle, si uvědomuji, jak museli být fanoušci Konga naštvaní. Zatímco tenhle film nabere s příchodem do džungle velmi svižné tempo, v remaku se furt jenom kecá a kecá. Zatímco se tady King Kong nemůže ani otočit, aniž by přitom Ann nenapadl nějaký dinosaurus, tak v remaku žádný protivník není, jen had, jehož souboj s King Kongem je mnohem lépe udělaný zde. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (122)

  • Krom scény v jámě (viz výše) se do finálního sestřihu nedostaly i jiné scény. Jsou to například: Kongův souboj se třemi triceraptori (částečně natočen), dinosaurus ve vodě a jeho brutálnější zabití tří námořníků (upraveno), Styracosaurus nahánějící členy výpravy džunglí (natočeno, vystřiženo), delší verze scény útěku a následného úprku z Kongova doupěte (natočeno, vystřiženo), Kong v hotelu kde se hraje partička pokeru (pravděpodobně natočeno, ale vystřiženo z důvodu přílišné podobnosti s jednou ze scén ze Ztraceného světa z roku 1925), podrobnější záběry na Kongův pád z vrcholku Empire State Building (pokusně natočeno, ale vypadalo to příliš nevěrohodně) a mnohé další. (DaViD´82)
  • King Kong i přes to, že měl premiéru v době vrcholící hospodářské krize, se stal ohromným finančním úspěchem. Byl tedy znovu uveden ještě v roce 1938 ve velmi zcenzurovaném sestřihu (chyběli například scény kde Apatosaurus usmrcuje lidi v bažinách, byla zkrácena scéna Kongova řádění v domorodé vesnici, Ann na lodi byla více zahalena, jelikož bylo vidět, že nemá podprsenku, scéna kdy Kong zakousne američana v New Yorku či scéna kdy odhodí ženu, kterou si splete s Ann), následně v roce 1942 (opět zcenzurovaná verze), k dvacetiletému výročí prvního uvedení snímku (zcenzurovaná verze), v roce 1956 jako reakce na vysokou sledovanost při jeho prvním uvedení v televizi (jak v kinech, tak v TV zcenzurovaná verze) a pak ještě v roce 1971 už konečně opět v necenzurovaném původním sestřihu. (DaViD´82)
  • Ve své době velmi oblíbený filmový kritik Mordaunt Hall z The New York Times, ve své recenzi ze dne 3. března 1933, chybně uvedl příjmení Ann jako "Redmanová" namísto "Darowová". (DaViD´82)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama