Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Matty 

všechny recenze uživatele

I když ta chlupatá obludka dnes vzbuzuje více soucitu než respektu, stále jde o špičkové (protože nonstop) dobrodružství. Wrestlingový monster souboj, romantické rozjímání na vršku skály (Fay Wray je HVĚZDA stříbrného plátna), posléze méně romantické rozjímání na vršku Empire State Building… všechny patří k něm nejvíce „WOW!“ scénám černobílého filmu. Senzace, která několika kongovskými kroky překročila dobu svého vzniku. Apendix: Není divu, že se Peter Jackson nechal tak unést a natočil to, co natočil. 90% Zajímavé komentáře: Marigold, JohnnyD, kitano, curunir, Ulrich ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí originálního Konga budu muset asi tomu Jacksonovu minimálně jednu hvězdičku ubrat - tohle je velká akční jízda s minimem míst k odpočinku, podívaná pádící závratným tempem, obsahující na dobu svého vzniku neuvěřitelné efekty, nabitá silnými emocemi. I dnes je zcela zřejmé, proč je tenhle film tak zbožňovaný - některé snímky zkrátka nestárnou. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že to mělo grády i na to, že je to pořádně stařičký snímek. Srovnávat megalomanský remake Petera Jacksona s tímto, je ale takřka nemožné. Jako vítěz by vyšel Jacksonův King Kong. Nicméně, i zde je laťka položena vysoko. Mnoho věcí je zde působivých. Od úvodního vyplutí na tajemný ostrov, kde sídlí ještě tajemnější monstrum jménem Kong, kterého nikdo neviděl, přes krásné souboje Konga s pravěkými ještěry či pterodaktylem až po super Kongovo vybití domorodé vesnice. Vůbec scény na ostrově jsou daleko lepší než ty ve městě. Tam jako by se pomaloučku působivost vytrácela. Scéna s dvojplošníky a Kongem na Empire State Building, která měla být vrcholem filmu, je naopak jeho největší slabinou. A i samotný Kong nepůsobí tak obřím dojmem, jako v jiných verzích filmu, ale rozhodně snímek ani po letech neztratil nic na své působivosti. 60% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu opravdu pozoruhodný film navzdory řadě viditelných levných efektů. V dějinách filmových triků má ovšem toto jinak komerční dílo určitě čestné místo, v zásadě odpovídající jiným klíčovým momentům postupného zabydlování zvukové technologie v dějinách světové kinematografie. V takovýchto souřadnicích poměrně slušně dopadá také scénář. Sdílím i názor, že určitě obstojí ve srovnáních s řadou pozdějších děl stejného žánru z pozdějších desetiletí. Těžký kvádr v lehké váze. Asi tak. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Megaopičák ve své původní verzi je stále pěkná podívaná, ale podle mě už notně zestárla. Ty efekty už totiž vypadají nebezpečně trhaně, na druhou stranu právě tím v sobě ještě mají nějaký půvab, i když nechtěně groteskní. Jelikož ve své době takovou podívanou nikdo neviděl, už ty samotné výjevy mohly uchvátit, jak to skutečně vypadalo bylo až na druhém místě. Pravda, co bych chtěl na rok 1933... ale stejně, pohledem dnešního diváka už to myslím není ono. Na mém osobním žebříčku tak nad původním Kongem vítězí Godzilla, která je i dneska docela dobře koukatelná (i když 20 let je nefér). Souhlasím, že začátek je trochu těžkopádný a když se po téměř půlhodině začne něco dít, zase je to celé postavené na oněch efektech. S opicí na ostrově spolubydlí i pár dinosaurů, takže je na co se koukat. A ten vztah krásky a monstra není zdaleka tak vymakaný jako v pozdějších verzích, ona si vůbec nechce hrát a navíc by pořád jen zdrhala. Přes veškerou mojí kritiku je to ale nezpochybnitelná klasika, co minimálně pro zajímavost stojí za to vidět. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (121)

  • Ve své době velmi oblíbený filmový kritik Mordaunt Hall z The New York Times, ve své recenzi ze dne 3. března 1933, chybně uvedl příjmení Ann jako "Redmanová" namísto "Darowová". (DaViD´82)
  • Premiéra filmu se konala 2. března 1933 v newyorské Radio City Music Hall a v Roxy Theatre. Uvedení ve dvou kinech současně bylo na tu dobu nebývalou událostí. (Zdroj: Česká televize)
  • Obrovská busta pre detaily tváre bola kvôli jej veľkosti presúvaná plošinovým vozom a mimiku zozadu ovládali traja muži kovovými drôtikmi. Podobné bolo aj ovládanie ruky netvora zvierajúcej blondínu. (Raccoon.city)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama