Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Dávné záhady, nová zjištění a nejmodernější vědecké metody na cestě za senzačními objevy. Herec Jan Novotný pátrá po největších tajemstvích Čech, Moravy a Slezska. (Česká televize)

Recenze (10)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čtení z klasiky: "Trémon seděl ve své chladné univerzitní pracovně a pracně se prokousával knihou ... Užasl nad tím, že součet její výšky a délky dělený polovinou šířky se rovná přesně číslu 1,67563, což je téměř na chlup 1 237,98712567násobek rozdílu vzdálenosti Zeměplochy od Slunce a váhy malého pomeranče." Abych parafrázoval jinou klasickou, tentokrát filmovou větu: "Záhadu pořídíme lehce. Ale, jak se jí zbavíme?" A proč bychom se jí zbavovali, když knihy o nevysvětlených záhadách (nejlépe takových, které vzniknou, znásobíme či sečteme-li to a ono či uvedeme do souvislostí věci, které nesouvisí) se tak dobře prodávají a dokonce vám za ně veřejná televize ještě zaplatí. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Když se na to nedíváte jako na dokument, ale jako na fantasy dokument, tak přežijete bez újmy. Jan Novotný se svým zjevem i projevem na průvodce fantasmagorickými vyprávěnkami hodí. Uvidíte zajímavá místa, kam by se dal udělat hezký výlet. Ostatně, jako si ho udělali odborníci z Vysoké školy báňské v Ostravě, kteří furt měří a pátrají, ale nenajdou nic - to nemyslím ve zlým, chlapi, tam se ani nic najít nedalo, jak víte, ale aspoň jste ukázali, jaké jsou dnes možnosti geologického průzkumu. ____ Dohrávané scény jsou na dobré úrovni. OK, tajemno se zde hodně dělá dramatickou hudbou, otázkami, které si průvodce sám klade, tvrzením, že něco je: "unikátní, záhadné, jediné na světě, jinde nevídané...." V komentáři se historická fakta přátelsky druží s historkami typu "jedna paní povídala". Celkově to není o nic horší než mnohé záhadologické americké dokumenty, které jsem viděla. SHRNUTÍ: Když chcete zjistit, jestli je Attila fakt pohřbený u Frýdku-Místku a že Prahu založili Indové. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je určitě zajímavým exkurzem do méně známých a hůře neuvěřitelných části dějin. Výpravná část a výpovědi historiků jsou rozhodně daleko lepší než často zvláštní hrané sekvence. Pro lidi, kteří znají seriál Strážce duší bude tato série spíše nedokonalým a nedomyšleným bratrancem tohoto hezkého seriálu s Lukášem Vaculíkem a Zuzanou Norrisovou. Celkový dojem je velmi rozporuplný, kvalitní úseky někdy zastíní nudná a zvláštní pasáž. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Takový mix "rádoby" záhad, jakýchsi prapodivných, ničím nepodložených teorií a možností, se snahou naroubovat je na reálné historické události. Takové to klasické - není to pravda, nejsou žádné skutečné důkazy, že se něco stalo, ale mohlo by... - tak si o tom pojďme pokecat...45% ()

erpe 

všechny recenze uživatele

Několikrát provařené a různě zpracované teorie pana Vašíčka. Dokument stále hledá a pátrá, ale nic nenachází a nevypátrá. Pro důkazy a názory se nejčastěji chodí právě k Vašíčkovi, který se zde důsledně oslovuje doktor (fakticky nic proti tomu), a názory se získávají třeba i od "tvůrců série Ďáblova lest", což je ovšem zase Vašíček, Dvořák a spol ;) Kruh informací se tu uzavírá i několikrát. Takové české záhadologické perpetuum mobile :) Doplňková fakta sem tam utrousí jiný odborník, ale často spíše podobný nadšenec jako je pan doktor V :) Spoustu témat jste už viděli ve Strážci duší, Ďáblově lsti, Ztracené bráně a podobně. Na druhou stranu je hezké, že pan Vašíček nemění názory a je příjemně konzistentní ;) Závěrem ale musím dodat, že ho mám jako tvůrce rád, rád ho čtu, koukám na jeho výtvory a že i tohle dokumentární mámení si vychutnám, protože je to alespoň takové naše :) Ohvězdičkuju jako průměr, už jen z nostalgie a sympatie. ()

FuLister 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně musím ocenit, že se zase jednou na obrazovkách TV objevil takovýto pořad s různými záhadami a tajemstvími, o kterých se může zdát, že v dnešním informačním světě, kdy víme o všem všechno, už ani pomalu neexistují. Také jsou velmi dobré ty hrané scény, komentář Jiřího Dvořáka a průvodce Jan Novotný. Takže za mě palec nahoru. Jen škoda, že nebylo těch epizod a záhad více. ()

Dobry_clovek 

všechny recenze uživatele

Jo, je to klasicky Vasicek. Spousta “ zahad “ a nesmyslu v kombinaci se skutecnou historii, ale taky patrani, ktere nikdy nikam nevedou. Kdyz to clovek sleduje jako pohadku a ne jako vaznou zalezitost, je to docela prijemne. ()

vopajslikova 

všechny recenze uživatele

Seriálů, které by se zabývaly záhadami na území naší země je jak šafránu, což je škoda, takže jsem seriál fundovaného záhadologa pana Vašíčka jen uvítala; líbil se mi i průvodce pan Novotný. Doufám, že přibudou další díly. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál České tajemno mne ke sledování nalákal jednoznačně kvůli člověku, který tak říkajíc v dobrém vše spískal. Tím nebyl nikdo jiný než spisovatel, záhadolog a scénárista Arnošt Vašíček. Bývaly doby, kdy jsem byl na jeho názory velmi zvědavý a věřil jsem jeho hypotézám možná více než on. S přibývajícími roky, zkušenostmi a vědomostmi se však na ty stejné názory dívám s mnohem větším despektem a zapojuji selský a hlavně svůj rozum. Každopádně jeho zkušenosti z cest a nabyté vědomosti stále velmi obdivuji a velice rád bych si s ním sedl na několik piv a hodil řeč, či spíše bych naslouchal jeho příběhům. Co se týče seriálu České tajemno, mám na něj rozporuplné názory - na jedné straně stojí můj obdiv k již řečenému a chválím odvahu za vyslovené názory, na druhé některé z nich musím v mírným úsměvem zavrhnout jako nesmysl a přejít je v tichosti, abych neurazil. Některé díly se mi hodně líbily, hlavně ty o zámku Moravský Krumlov a Kravaře, kde se objevil známý alchymista Michal Sendivoj ze Skotska či o věčně záhadných templářích. Na opačné straně oblíbenosti a nejméně věrohodné pak byl díl Prokletá hrobka o hledání hrobu hunského krále Attily poblíž Frýdku-Místku. Tradičně jsem hltal informace o řádu templářů, který považuji za jeden z nejzáhadnější spolků v historii a v tomto díle se objevil další hrad a to Veveří u Brna, kde jsem již několikrát byl. Dalším takovým místem byl Radhošť, které se také v jednom z dílů objevil - není však nadto vidět vše na vlastní oči, což bych u upírů, fextů a vlkodlaků rozhodně nechtěl. Suma sumárum, České tajemno stojí určitě za shlédnutí, sám jsem jej viděl už dvakrát a v budoucnu nevylučuji i další podívání, přičemž bych si přál přidat další díly. Po prvních šesti částech uděluji seriálu České tajemno pět českých hvězd *****. ()

Reklama

Reklama