Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Dávné záhady, nová zjištění a nejmodernější vědecké metody na cestě za senzačními objevy. Herec Jan Novotný pátrá po největších tajemstvích Čech, Moravy a Slezska. (Česká televize)

Zajímavosti (7)

České tajemno - Voynichův rukopis (2020) (epizoda) (E02)

  • V čase 14:42–49 mluví historik Marek Zágora o Janu z Arrasu, který byl autorem skutečné historie o Meluzíně z roku 1393. Tvůrci pořadu však promítnou obrázek kněze Jan Vianneyho (žijícího na přelomu 18. a 19. stol.), který s legendou o Meluzíně neměl žádnou spojitost. (eberhart)

České tajemno - Po stopách mágů (2020) (epizoda) (E04)

  • Na konci třicetileté války, v roce 1648, se švédské armádě podařil nečekaný přepad Prahy, při němž ukořistili poklady veliké hodnoty, mezi nimi i Codex gigas. (ArthasKarfa)

České tajemno - Po stopách mágů (2020) (epizoda) (E04)

  • V čase 16:07, kdy odborník na paranormální jevy vykládá o silovém místě na Zvíkově, kde se dějí i z pohledu exaktní elektrotechniky divné jevy, praskne osvětlovací lampa. (sator)

České tajemno - Mystérium zlatodějů (2020) (epizoda) (E06)

  • V této epizodě je další spojitost se seriálem Strážce duší (od r. 2005), a to konkrétně s dílem Jeskyně běsů (2005). Doktor Arnošt Vašíček mluví o ostrovu Jáva v Indonésii o tzv. hominidech, o niž se právě zmiňuje i tento díl v souvislosti s tzv. Běsy. Dále Henoch, o kterém mluví Jan Novotný, byl sedmý patriarcha a od Adama. Říkalo se , že chodí s Bohem a že s ním rozmlouvá a také, že neodešel z tohoto světa jako ostatní lidé, nýbrž  „nebylo ho, neboť si ho Bůh vzal“. O této biblické postavě se zmiňuje i Armín (Lukáš Vaculík) v Strážce duší - Brána andělů. Ve stejné souvislosti s alchymistou Edwardem Kelly. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama