Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický film o dvou důstojnících napoleonské armády, kteří jeden na druhého útočí v nelítostných soubojích. Jejich spor začal maličkostí, ale vzrostl v posedlost, která ovládla životy obou mužů na dlouhých 30 let. Film natočený podle povídky Josepha Conrada vypráví o vášni, cti a nenávisti. Na Vás čeká úchvatně vizuálně zpracovaný příběh s nečekaným koncem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (236)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Historické drama s válečným běsněním v pozadí se mi v tomto kabátku zamlouvalo, předně musím pochválit oba herce a vizuální stránku, úchvatně natočené a některé obrazy jsou až dech beroucí.. Keith Carradine mi asi nikdy nebyl bližší a sympatičtější, no a ve vleku fanatika v podání Harveyho Keitela to zvládl velmi pěkně.. Odvyprávěný příběh mě vtáhnul, po pravdě přemýšlela jsem nad tím, jaké to asi je, když si na někoho zasedne psychouš a celé roky ho terorizuje.. Závěr mě zcela upřímně potěšil, tvůrci z toho vybruslili parádně.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg debutoval filmem Duel, Ridley Scott filmem The Duelists. A zatímco Spielbergův televizní snímek vypadá jako regulérní kinmofilm, Scottův celovečerák místy působí spíše televizně... Ale co bych se v tom dál šťoural, oba ty filmy jsou super. Soupeři dávají především dost jasnou odpověď na otázku "Proč se vlastně válčí? Proč se lidi nemůžou dohodnout a nechat toho?", dávají ji s pomocí výborných výkonů obou hlavních hrdinů a spolehlivé režie, která vytvořila nejednu nezapomenutelnou scénu (každý souboj je jiný a jejich úpornost se neustále stupňuje). ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott, totiž hlavní důvod se dívat, zůstal ve stínu mého zájmu, když se na scéně zjevili dva muži - Keith Carradine a Harvey Keitel, jejich výběr byl trefou do černého a i když jsem z jejich kočkování v takovém rauši nebyla, chtěla bych především Keitelově postavě posedlé likvidací svého soka vidět do hlavy. Co ale neodiskutovatelně přispělo k nejvyššímu hodnocení byla vizuální stránka, musím se opakovat po ostatních, ale kdo to neviděl, neuvěří. Kdekoli dáte stopku, máte obraz, nádherný obraz. Jenom to nebe - od bílé, přes šedou, fialovou, modrou, zlatou až po černou .... nemám slov, to se musí vidět. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že režisér Ridley Scott hned na začátku kariery odmítl jít vyšlapanými cestami hollywoodské produkce a že i v tak jednoduché zápletce dovedl zajímavě vykreslit odvěkou touhu pomsty v pojetí oplývající nádhernou obrazovou malbou kamery, čímž dosahuje zvláštních neskutečně působících barev. Nesporným přínosem filmu je herec krutosti Harvey Keitel, který věrohodností zapadá do role napoleonského důstojníka Ferauda skvěle. Z tohoto hlediska bych připomenul, že ani protihráč Keith Carradine hrdina bez bázně a hany, který se umí postavit do všech důsledků na obranu cti, se nemusí stydět za svůj herecky nevšední výkon a možná i nejlepší životní roli v postavě důstojníka d'Huberta. Z filmu si určitě budu pamatovat úžasné záběry krajinných barev. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Ridleyho stylový vstup na pole celovečerních filmů. Asi nebude překvapením, když řeknu, že Soupeři jsou především atraktivní podívanou pro oko vizuálního labužníka. Příběh je tady tak trochu až na druhé koleji, ale komu to vadí? Příběh dvou nesmiřitelných francouzských důstojníků má jednoduchý a srozumitelný děj, tu a tam řekne pár slov i vypravěč, který nás neustále udržuje v obraze dění. Možná by tomu neškodila o něco delší stopáž a tím pádem lepší rozvedení charakterů hlavních postav, abychom lépe chápali jejich jednání. Soupeři jsou ale i tak povedeným rozjezdem Scottovy veleúspěšné kariéry a tak trochu předzvěstí blížícího se velkého hitu, kterým byl hned za dva roky první Vetřelec. 70% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Autor povídky z roku 1907 Joseph Conrad se inspiroval skutečným příběhem dvou francouzských důstojníků, kterými byli Pierre-Antoine Dupont de l'Étang (Armand d'Hubert – Keith Carradine) a François Louis Fournier-Sarlovèze (Gabriel Feraud – Harvey Keitel). (Korsak)
  • Ridley Scott získal na filmovém festivalu v Cannes cenu pro nejlepší debutní film. (Terva)
  • Kvůli omezenému rozpočtu nebyly postaveny žádné speciální scény, kulisy nebo budovy. Byly tak nalezeny a použity vhodné, již existující, lokality a budovy. (becki_tu)

Reklama

Reklama