Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 2

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (339)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Mladý, nevinný a s velmi blízce s přírodou spojený Jack je hluboce zamilovaný do krásné princezny Lili. Ani jeden z nich netuší, že na světě může existovat něco jiného, než je láska a nevinnost. Z dobré vůle Jack ukáže své lásce jednorožčí pár, který symbolizuje všechno dobro na zemi. Stejná zvířata chce ovšem zničit zlý démon Temnota. A částečně se mu to právě díky dobrotivosti a nevinnosti Jacka povede. Tomu později nezbývá nic jiného, než se vydat do sídla Temnoty zachránit zbývajícího jednorožce a zároveň i svou nejdražší Lili, která uvízla v temných zákoutích chtíče. Pro mě se rozhodně jedná o "legendární" podívanou, která je i přes krapet prostinký příběh, pořád nádherná a líbivá. Pro Toma Cruise to tenkrát byla jedna z prvních větších rolí, i když na celosvětový úspěch si musel ještě chvíli počkat (Top Gun). Co ale celý snímek charakterizuje a čím získává navíc oproti jiným pohádkám, jsou na svou dobu úžasné masky a samozřejmě výprava. Věřím, že všichni tuhle pohádku už viděli, ale i tak doporučuji se na ni, po letech, podívat znovu a znovuobjevit její kouzlo, které především spočívá právě na dříve uvedených faktorech. Herecky se zde vyjímá především Tim Curry v roli temného démona, ale který je díky geniálnímu namaskování téměř k nepoznání. Jemně utkaná hudba už jen doplňuje tento téměř dokonalý fantaskní a snový svět plný kouzelných bytostí, čekající na znovuobjevení a na zaslouženou divákovu pozornost. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snový příběh, ve kterém se naplno projevila Scottova výtvarná stránka (a jeho umělecká studia). Les, slunce, křišťálová voda, jednorožci, byliny, stromy, impresionistické barvy, opar, stříbrokřídlý hmyz a opojné vůně v protikladu k temné síni, bažinám, čarodějnici, skřetům a...démonickému Timu Curry! Ano, tenhle démon je ztělesněním nejtemnějších nočních můr! Zrcadlo se zaleskne a pak se za doprovodu zlatavých jiskřiček objeví ďábelské kopyto...a tanec princezny s postavou, jejíž šaty jsou určeny pro ni, stejně jako zrádné křeslo, je předzvěstí hrůz... Ano, příběh je jednoduchý, jak už to mnohdy u pohádek bývá, ale forma bere dech. Viděno 5x ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Jojo, krásná pohádka o jednorožcích. Kéž by nějak takhle byl natočenej Pán prstenů, protože to tu není přehnaně velkolepý ani tu není patos. Je to příjemně civilní a zábavný. K tomu hezký masky, Cruise, kterej ještě nemá zpravený zuby a úžasnej Tim Curry, o kterým jsem nevěděl, že je to on, dokud jsem se tu nepodíval. Tak skvěle je namaskovanej. Zápletka i děj jsou celkem jednoduchý, jako obvykle ve fantasy jde určitá skupina rúznorodých lidiček za nějakým cílem a jako obvykle jsou oni ti hodní. A cestou potkávají jako obvykle všemožné potvory a až dorazí do cíle, musí zachránit svůj svět. Kolikrát jsme to už viděli? Mocklrát, ale nikdy ještě takhle nádherně. Možná bych ještě řekl, že jsem to viděl s rychlodabingem, kterej byl mnohem lepší, než ten novej taky "rychlodabing". ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale tato bizarní pohádka ve mně dokáže vždy zaujmout. Pamatuji si ji už jako malé dítě, kdy jsem obdivoval Toma Cruise a při mnoha scénách sotva popadal dech. Ačkoliv v mnoha ohledech působí depresivně, zobrazení dobra a zla je opravdovým skvostem, stejně jako příběh a prostředí v němž se odehrává. Na tento film se nezapomíná a já si ho dnes (6.12.2008) rád připomněl. Inu Legenda je názvem opodstatněným... 80% ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jde o jednoduchý příběh: zachránit princeznu a zabít netvora, flm se mi líbil. Herecké výkony nejsou nijak převratné, ale postavy k nim ani nedávaly prostor. Přesto někdy je skutečně v jednoduchosti krása a v téhle oddychové pohádce to platí dvojnásob. Vizualizace a hudba zde vytvořila dokonalý pár, který ve filmu vynahradí slabší stránky. Zvláště silná a působivá se mi zdá scéna, kdy skřeti sekají jednorožcův roh, teda alespoň mne magická a tragická atmosféra nadzvedávala ze židle. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Celý pohádkový les byl uměle vytvořen na ploše o rozloze fotbalového hřiště a byl doplněn zrcadly na stěnách, aby vypadal opticky ještě větší. Nejmohutnější stromy byly vyrobeny z polystyrenu, celá scéna byla později zasypána hlínou a byly do ní zasazeny živé rostliny i menší stromy. Zvířata, kromě andaluských koní (jednorožců), v tomto uměle vytvořeném lese opravdu žila. Pro představu, jen holubů bylo do lesa přivezeno kolem 250 kusů. (FAITH.BABE)
  • Britská společnost kameramanů udělila v roce 1985 Alexu Thomsonovi za tento snímek cenu za nejlepší kameru. (Terva)

Reklama

Reklama