Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (879)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, který má intenzivní milostně-nostalgický poměr s osmdesátými lety, jako oddaný fanoušek Cheap Trick (střihnou si tu jednu synteticky poprockovou pecku od Harolda Faltermeyera), jako kupní síla, která má doma remasterovaný písničkový soundtrack (hlavní důvod tohoto mého počínání uveden výše), jako muž, jehož náhled na ženskou krásu se formoval v sedmé a osmé dekádě minulého století, a tudíž nemůže zcela ignorovat jistou ikoničnost Kelly McGillis, tedy jako takový tvor dávám tomuto chytře natočenému, ale obsahově příšerně tupému a odporně militantnímu filmu tři hvězdičky, pane generále. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Totálně americké. Totálně cool (v tom horším slova smyslu). Totálně nasáklé pošukanou atmosférou osmdesátých let. Totálně vygumovaně hridnské a totálně klišoidní. Nicméně je to láska mého dětství, má to pěkný soundtrack (ať žije Berlin a jejich Take my breath away :-) ) a má to šťávu. Holt Tony přece jenom točit umí. 50% ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Největší a nejdůslednější gay flák z hollywoodského mainstreamu 80. let. Jen škoda těch nudných vzdušných soubojů a úliteb heteráckému publiku (ten úplný konec tomu stejnak nikdo nevěří - všichni ví, že opravdové finále je "You can be my wingman any time." "Bullshit! You can be mine."). Ale sekvence plážového volejbalu a četné scény ve sprchách jsou famózní. Tony Scott svým debutem "Hlad" vytvořil kanonické dílo pro lesby (nezapomenutelná sekvence s Catherine Deneuve a Susan Sarandon) a ve svém druhém celovečeráku se stejným způsobem zavděčil gayům. Vidět to jako náborovou propagandu amerického námořního letectva je krátkozraké. "Top Gun" je stejná agitka jako song YMCA od Village People - "You can stay there, and I'm sure you will find, Many ways to have a good time." Ano, je to nábor do armády, ale ne jako místa uplatňování moci a následování rozkazů, nýbrž výběrové gay komunity, kde heteráci umírají a gayové dovádějí. "They have everything that you need to enjoy, You can hang out with all the boys ... " A jen Tony Scott to mohl natočit tak šťavnatě, že se sbíhají sliny i heterákům a pacifistům. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je tomu už řada let, co jsem viděl Top Gun. Bylo tedy na čase po dlouhém a vyčepávajícím povídání uživatele Enšpígla se na tenhle film znovu podívat a zhodnotit, jestli je skutečně pravda to, co říká. Myslím si ale, že u jeho hodnocení je podstatná i doba, ve které ji viděl. Po pádu komančů, v eufórii a radosti. Top Gun v kině v ten moment musel být něco jako seslání dárku od Boha z nebe. A já to beru. Jen škoda, že já to takhle nevnímám. Každopádně frajer Tom Cruise a výborná muzika mluví za vše. Tony Scott vždycky moc dobře věděl, co chce natočit. Top Gun tak navždycky zůstane jeho nejupřímnějším filmem se vším všudy. A ta muzika, ta se ve světě nikdy neztratí. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (122)

  • Ve scéně, kdy Charlie (Kelly McGillis) nahání Mavericka (Tom Cruise) poté, co ji ignoroval, doslova prolítne křižovatkou, kde zastaví hned několik aut, včetně dvou automobilů jedoucích stejným směrem. Nicméně v následujícím záběru je tam pouze jedno auto. (Armin82)
  • Když chtěl Tony Scott na palubě letadlové lodi natočit přistávající letadla se sluncem na pozadí, tak letadlová loď změnila svůj kurz a slunce již nebylo v záběru. Když se Scott zeptal, zda by loď mohla pokračovat v předchozím kurzu a rychlosti, bylo mu řečeno, že otočení lodi stojí 25 000 amerických dolarů. Scott tedy kapitánovi rychle vypsal šek na 25 000 dolarů, aby mohl loď otočit a mohlo se ještě pět minut natáčet. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno